Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Končno Molano do zmage, Govekarja ni bilo blizu

Vse je že kazalo na tretjo etapno zmago Kadena Grovesa, vendar kolesarji UAE so imeli svoj načrt.
Sebastian Molano je danes slavil v velikem slogu. FOTO: Lavuelta.es  Foto Lavuelta.es
Sebastian Molano je danes slavil v velikem slogu. FOTO: Lavuelta.es  Foto Lavuelta.es
7. 9. 2023 | 08:55
7. 9. 2023 | 18:48
14:33

Kdor čaka, dočaka, lahko napišemo za Sebastiana Molana. Na vseh sprinterskih etapah na letošnji Vuelti je bil vseskozi blizu zmage, a se mu do danes ni izšlo.

Danes smo na zaključku etape videli sprintersko učno uro. »Kot iz učbenika« taki zmagi rečejo kolesarji. Vse je kazalo, da bo ekipa Alpecin Deceuninck izpeljala perfekten zaključek za Kadena Grovesa, a so tik za njim kolesarji UAE imeli svoj skriti načrt. Odkrili so ga prav na zadnjih stotih metrih, »leadout«, zadnji ključni sprinterjev pomagač Rui Oliveira je svojo nalogo opravil z odliko. Molanu je praktično serviral današnjo etapno zmago.

Ravninsko 12. etapo sta najbolj zaznamovala Jetse Bol (Burgos-BH) in Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA), ki sta bežala od starta pa vse do zadnjih 40-kilometrov. Glavnina ju ni pustila az več kot dve minuti, kar je pomenilo, da bodo danes sprinterji imeli glavno vlogo na dirki. 

Favoriti so se skrivali v varnem zavetrju svojih pomagačev, samo Jonas Vingegaard je izstopal. Videli smo ga kot vodonošo, in na zaključnih kilometrih je na vso moč vlekel glavnino. Očitno ga ni strah jutrišnje peklenske etape. Tudi Roglič ni samo počival, na edinem letečem cilju je sprintal in bil drugi ter proti konkurentom zmanjšal zaostanek za 4 sekunde. Še vedno ostaja na četrtem mestu.

Jutri kolesarje čaka gorska etapa s kar 4421 višinskimi metri! Jutri bomo videli kdo ne bo na stopničkah v Madridu in kdo je glavni v Jumbo Vismi.

***

Spremljali smo v živo

17.40
V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, Roglič ostaja na 4. mestu.
Današnjih prvih 5:
1. Sebastian Molano (UAE Team Emirates)
2. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)
3. Boy Van Poppel (Intermarché-Circus-Wanty)
4. Rui Oliveira (UAE Team Emirates)
5. Edward Theuns (Lidl-Trek)

17.36
Sebastian Molano
(UAE Team Emirates) je končno zmagal! 

17.31
Bernal
je popustil, boji se »pralnega stroja«. Na letošnji Vuelti je bil že dvakrat na tleh. Še 3 km.

17.29
Cela glavnina gre na vso moč. Samo, da ne pride do padca, 6 km do cilja ...

17.26
Vingegaard
je na čelu glavnine! Danes ni samo vodonoša, je tudi leadout ...

17.24
Zadnjih 10 km, nihče ne napada, peloton drvi 60 km/h!

17.22

17.19
Roglič
očitno kipi od moči. Ali pa ve, da bo na letošnji Vuelti vsaka sekunda štela?

17.17
Roglič
je sprintal na letečem cilju? Drugi je bil, za Grovesom. Bori se za vsako bonus sekundo!

17.15
Še 20 km do cilja, trenutna povprečna hitrost na dirki je 43 km/h, kar pomeni, da niso bili na izletu.

17.10
Še 22 km do cilja, Grovesovi imajo največ dela ...

17.05
Glavnina je strnjena, nihče ne napada, sprinterske ekipe se pripravljajo za sprinterski obračun. Današnji favoriti za etapno zmago so: Kaden Groves, Sebastian Molano, Marijn van den Berg, Alberto Dainese, Hugo Hofstetter, Milan Menten, Edward Theuns, mogoče tudi Matevž Govekar.

16.59
Kolesarji Alpecin Deceunincka še vedno vlečejo cel peloton. Njihov sprinter, ki je v zeleni majici, najboljšega po točkah, Kaden Groves lovi tretjo etapno zmago na letošnji Vuelti.

16.55
Tudi Bola so ujeli, 40 km pred ciljem ...

16.53

16.52
Pogumnež Jetse Bol (Burgos-BH) je napadel še enkrat in zdaj solira nekaj sekund pred glavnino.

16.51
Oba so ujeli, 44 km pred ciljem.

16.50
Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA) se je predal pelotonu, Jetse Bol (Burgos-BH) pa ima še 10 sekund prednosti.

16.45
Po včerajšnji 11. etapi v skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Rdečo majico je ohranil Američan Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki ima 26 sekund naskoka pred Špancem Marcom Solerjem (UAE Team Emirates) in 1:09 minute pred tretjeuvrščenim Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step). Roglič na četrtem mestu zaostaja 1:36 minute.

Ostali Slovenci niso pri vrhu. Najvišje med njimi je Jan Tratnik (Jumbo-Visma) na 41. mestu. Domen Novak (UAE Team Emirates) je 120., Matevž Govekar (Bahrain Victorious) pa 155.

Današnja etapa sicer predstavlja tranzicijo do novega zahtevnega gorskega preizkusa na tokratni španski pentlji. V petek bo namreč na vrsti skorajda povsem francoska etapa z največ višinskimi metri na kilometer od Formigala do slovitega prelaza Tourmalet.

Kolesarje v vsega 134,7 km čakata dva klanca zunaj kategorije (Aubisque in Tourmalet) ter vzpon prve kategorije (Spandelles) za več kot 4000 višinskih metrov.

16.40

16.35
Veter se je okrepil, zdaj piha čelno z desne strani, cesta se vseskozi vzpenja, nič čudnega, da sta ubežnika vse bližje pelotonu.

16.30
Še 50 km do cilja. Ubežnika Jetse Bol (Burgos-BH) in Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA) imata samo še pol minute prednosti.

16.25
Vingegaard je danes vodonoša!

16.21
Še tri sprinterske etape so na voljo sprinterjem, današnja, 19., in 21., zadnja v Madridu.

16.17
Favoriti za skupni seštevek se danes skrivajo v pelotonu v varnem zavetrju svojih pomočnikov. Na jutrišnji etapi bodo morali premagati 4421 višinskih metrov!

16.13

16.10
Glavnina še vedno ne lovi dveh ubežnikov. Vseskozi sta okoli minute pred pelotonom, ki ga vlečejo kolesarji Alpecina Deceunincka.

16.05
Poglejte, kakšne etape še čakajo kolesarje:

16.00
Favoriti za zmago na današnji etapi so:  Kaden Groves, Sebastian Molano, Marijn van den Berg, Alberto Dainese, Hugo Hofstetter, Milan Menten, Edward Theuns.

15.55
Ubežnika Jetse Bol (Burgos-BH) in Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA) ne popuščata, še vedno sta dobro minuto pred glavnino, 70 km pred ciljem.

15.50
Torkov kronometer je dal na mizo vse razpoložljive karte. Videli smo, da sta tudi letos na Vuelti najbolje pripravljena Evenepoel in Roglič. Kronometer nikoli ne laže, pravijo. Ampak, letos so na španski pentlji klanci veliko strmejši, kot so bili lani. Veselimo se Angliruja, najstrmejšega klanca, ki je kdajkoli bil na tritedenskih dirkah. 

15.45
Kljub temu danskega dvakratnega šampiona Toura, preden na vrsto pridejo najdaljši in najbolj zahtevni klanci, še ne gre odpisati, je prepričan trikratni slovenski kolesarski olimpijec Bojan Ropret.

»Vprašanje je, ali Vingegaard dviga formo po počitku po Touru ali njegova pripravljenost usiha. Dejstvo je, da opazuje in čaka, ne kaže čustev, pedalira lepo, ni videti, da bi imel krizo. Nič pa še ni storil. Morda tudi ne bo, morda pa bo udaril enkrat in si prikolesaril več minut prednosti. Ne vemo, kakšna je njegova taktika, on je največja uganka na tej dirki,« tekmece in navijače pred preuranjenim slavjem svari Ropret.

image_alt
Vingegaard je še vedno uganka v Rogličevem boju za rdeče

15.40
88 km do cilja, ubežnika imata spet 2 minuti prednosti. Veter trenutno piha z desne strani, še vedno 11 km/h.

15.35
... ker pa je sodobno kolesarstvo prepolno čudežev, se moramo tudi mi prepustiti vsaki dirki posebej in uživati. V zlati dobi jemanja prepovedanih poživil je malokomu padlo na pamet, da bi dirkal na dveh tritedenskih dirkah, kaj šele na treh. Še večje pohujšanje je bilo pomisliti, da bi lahko zmagal na dveh tritedenskih dirkah v eni sezoni. Pantani, ki je sinonim za prepovedane substance je leta 1998 zmagal najprej na Giru in potem še na Touru. Danes, ko govorijo o čistem kolesarstvu, pa je vse več kolesarjev, ki vozijo dve ali tritedenske dirke na sezono in nič ne bi bilo neneavadnega, da bi kdo tudi zmagal na vsaj dveh ...

15.30
In kaj, če se izkaže, da na klancih, ki so še pred dirkači na Vuelti, da je tudi Vingegaard vseeno preutrujen? Bo Roglič ostal sam na klancih? Če že moraš nastopiti na dveh tritedenskih dirkah v eni sezoni, potem je Rogličeva odločitev še najbolj na mestu, ker je za pripravo med Girom in Vuelto največ časa. Chris Froome je leta 2017 najprej zmagal na Touru, potem še na Vuelti! 

15.25
Glede na to, da je Vuelta letos že tretja tritedenska dirka, na kateri nastopa Kuss, je samo vprašanje etape, kdaj mu bo zmanjkalo moči. Zato v Jumbo Vismi govorijo, da ne vedo točno, kako bodo dirkali na naslednjih etapah, da se bodo odločali spotoma iz dneva v dan. Dokaj razumljivo. Vendar se stalno postavlja vprašanje, kako bi trio Roglič, Vingegaard, Kuss, dirkal, če bi bili spočiti, če bi vsi trije na primer prišli spočiti in maksimalno pripravljeni na naslednji Tour ...

15.20
Današnja ubežnika: Jetse Bol (Burgos-BH) in Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA).

 

15.15
Vsi nadaljujejo z dirko. Še 105 km je do cilja, prednost dveh ubežnikov je padla za minuto, zdaj znaša 1:30.

15.12
Padec v glavnini! Na tleh so: Rudy Molard (Groupama-FDJ), Louis Vervaeke (Soudal Quick-Step), Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) in Omar Fraile (Ineos Grenadiers).

15.10
»Nestrpneži« ugotavljajo, kdo od jumbovcev bo na najvišji stopnički v Madridu. Vendar je še veliko prezgodaj, da bi ugibali o tem, kajti po današnji etapi prihajajo klanci, neskončni klanci in najstrmejši klanci. Vse se lahko še spremeni in obrne na glavo, čeprav tudi Remco stalno govori o premoči Jumbo Visme.

15.05
Kolesarjem piha nasprotni veter z močjo 12 km/h. Povprečna hitrost na dirki je trenutno 43 km/h. Ubežnika zagotovo ne bosta prišla do cilja pred glavnino, čeprav je njuna prednost zrasla že na 2.35.

15.00
12. etapa je v teku. Dva ubežnika bežita že od samega začetka 165 km dolge etape. Jetse Bol (Burgos-BH) in Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA), imata 2:05 prednosti pred glavnino, 120 km pred ciljem. Nihče od ubežnikov ni nevaren za skupni seštevek.

Idealno vreme za dirkanje, 25 stopinj Celzija je trenutno, veter se je obrnil in zdaj piha točno v čelo pelotona in ubežnikov, 11 km/h. 

Na 12. etapi je samo en leteči cilj. FOTO: Infografika Delo
Na 12. etapi je samo en leteči cilj. FOTO: Infografika Delo

***

Ko je na etapi samo en leteči cilj, potem je ta dan rezerviran za sprinterje ali ubežnike. Danes bomo zagotovo videli beg manjše skupine, ki jo bodo nadzorovale sprinterske ekipe.

image_alt
Španec Herrada je zmagovalec 11. etape, Roglič ostaja četrti

Do konca Vuelte so samo še tri etape, ki so na papirju rezervirane za sprinterski obračun.

Vendar bo treba biti pozoren na veter, ki tako rad piha v okolici Zaragoze. Dirkanje »na veter« gre predvsem dobro od nog kolesarjem iz Jumbo Visme, ki so na letošnji dirki že poskusili z ešaloni presenetiti tekmece. 

Dvanajsta etapa od Olvege do Zaragoze je dolga 165 kilometrov, favoriti za skupni seštevek jo bodo verjetno preživeli v varnem zavetrju svojih pomočnikov, kajti naslednje tri etape bodo peklenske.

Vrstni red po 11. etapi:
1. Sepp Kuss
2. Marc Soler + 0:26
3. Remco Evenepoel + 1:09
4. Primož Roglič + 1:36
5. Lenny Martinez + 2:02
6. João Almeida + 2:16
7. Jonas Vingegaard + 2:22
8. Juan Ayuso + 2:25
9. Enric Mas + 2:50
10. Aleksandr Vlasov + 3:14

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine