Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Brajkovičev dosežek v Lombardiji (še) ni v nevarnosti

Na klasiki padajočega listja danes na štartu tudi Primož Roglič, Matej Mohorič in Simon Špilak. V nedeljo domači konec kolesarske sezone v Podsmreki.
Thibaut Pinot je v odlični formi, kar je dokazal z zmago na dirki Milano-Torino, danes bo eden glavnih favoritov za zmago. Foto AFP
Thibaut Pinot je v odlični formi, kar je dokazal z zmago na dirki Milano-Torino, danes bo eden glavnih favoritov za zmago. Foto AFP
13. 10. 2018 | 07:00
13. 10. 2018 | 07:25
4:14
Ljubljana – V okolici jezera Como se tradicionalno končuje evropska kolesarska sezona. V drugi oktobrski soboti bodo teden italijanskih enodnevnih klasik zaokrožili z dirko po Lombardiji, zadnjo od petih velikih enodnevnih preizkušenj. Slovenski upi tokrat počivajo na razpoloženih Mateju Mohoriču in Primožu Rogliču, a stopničke so letos bržkone še nedosegljive.

Dirkanje na enodnevnih kolesarskih klasikah je posebna umetnost, za katero so potrebne predvsem izkušnje, teh pa pri slovenskih adutih za zdaj še primanjkuje. Primož Roglič na krajših dirkah z manj kot 200 kilometri že spada na sam vrh, kar je dokazal tudi s sedmim mestom na Giru della Emilia pred tednom dni, danes pa ga v Lombardiji čaka kar 241 kilometrov. »Na dirko prihajamo z močno ekipo. Primož je dokazal, da je v izvrstni formi, poleg njega bomo lahko računali še na Georga Bennetta. Bomo videli, kam spadamo, a menim, da smo lahko konkurenčni za vrh,« je optimističen športni direktor nizozemskega Lotta Addy Engels.

Roglič je bil na svetovnem prvenstvu v zelo dobri formi, a ni dobil priložnosti, da bi lahko pokazal svojo moč na zadnjem vzponu, saj je po padcu porabil preveč energije že v lovu na glavnino. Dirka po Lombardiji je v marsičem podobna trasi svetovnega prvenstva, do glavne selekcije bo prišlo ob vzponu na sloviti Ghisallo, na katerem stoji kapelica z zavetnico kolesarjev, in nekaj kilometrov pozneje še na zid v Sormanu, ki je še težji od letošnjega pekla v Innsbrucku. Tam bodo noge že načete in Roglič bo moral na ozki cesti poskrbeti, da bo ostal v ospredju. Zaključno selekcijo lahko pričakujemo na vzponu na Civiglio, saj zaključna »špica« na Monte Olimpino pred ciljem v Comu ni dovolj strma, da bi lahko prišlo do večjih razlik.
 

Lani na debiju 40. mesto


Proga je razen Olimpina identična lanski, zato za Rogliča ne bi smela biti prevelika uganka, saj se je lani prvič preizkusil na klasiki padajočega listja in končal na 40. mestu. Kam lahko poseže letos, je zelo težko napovedati. V njegovih nogah je nedvomno dovolj dinamita in jeze po smoli na SP, da se lahko ob idealnem razpletu vmeša tudi v boj za zmago. Le tako bi lahko presegel odlično vožnjo Janija Brajkoviča iz leta 2008, takrat je Belokranjec zaostal le za Damianom Cunegom in dosegel najboljšo slovensko uvrstitev na elitni peterici klasik, tako imenovanih spomenikih.

Roglič ne bo edini Slovenec na štartu, Mateju Mohoriču se počasi pozna naporen program v drugem delu sezone, a je tudi on v Emilii pokazal, da še ni povsem izgubil zmagovalne forme. Tokrat bo v ekipi v službi lanskega zmagovalca Vincenza Nibalija, ki se približuje šampionski ravni, le ob težavah »morskega psa« bo morda tudi Mohorič dobil proste roke. Zadnjo štartno številko v sezoni si bo pripel tudi Simon Špilak. Ob Nibaliju med kandidate za zmago sodijo še zmagovalec dirke Milano-Torino Thibaut Pinot, pa novopečeni svetovni prvak Alejandro Valverde, Miguel Angel Lopez, Rigoberto Uran in Gianni Moscon, tudi Adama Yatesa ne gre kar tako odpisati.
 

V nedeljo še v Podsmreki


Tudi v Sloveniji se bo kolesarska sezona končala s klasiko padajočega listja, v nedeljo bodo v Podsmreki na VN Avtomojstra podelili zlata kolesa najboljšim v letošnji sezoni. V moški konkurenci je bil med člani prepričljivo najboljši Primož Roglič, ki prihoda v Podsmreko še ni potrdil, zagotovo pa bo tam Tadej Pogačar, ki bo prejel zlato kolo za najboljšega v kategoriji do 23 let. V ženski konkurenci bo nagrado dobila Eugenia Bujak in tako sklenila uspešno prvo sezono kot slovenska državljanka. V Podsmreki se bo dogajanje začelo ob 14. uri, zlata kolesa pa bodo podelili slabe tri ure pozneje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine