Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Zmaji za četrtfinale nimajo več možnosti

V končnicah nizov je bil Zenit razred zase in v Moskvi gladko premagal odbojkarje ACH Volley. 
Georg Grozer ni imel težav z ljubljanskim blokom. FOTO: Leon Vidic
Georg Grozer ni imel težav z ljubljanskim blokom. FOTO: Leon Vidic
31. 1. 2019 | 20:35
31. 1. 2019 | 21:12
3:35
Odbojkarji ACH Volleyja po pričakovanem porazu v 4. kolu lige prvakov, na gostovanju pri vodilnem in močno favoriziranem Zenitu iz St. Peterburga, nimajo več niti teoretičnih možnosti za preboj v četrtfinale, saj jim ni šel na roko niti izid drugega obračuna v skupini C, v katerem je Chaumont mukoma odpravil Friedrichshafen (3:2).

Ljubljančani niso mogli predvideti, v kakšni začetni postavi jih bo – v nasprotju s siceršnjo prakso ne v domačem St. Peterburgu, temveč v Moskvi – pričakal najmlajši ruski prvoligaš Zenit. Izvedeli so, da v zadnjem ligaškem dvoboju ni igral tekmečev glavni napadalni zvezdnik, eksplozivni nemški korektor Georg Grozer, ki ga je (uspešno) nadomestil siceršnji sprejemalec, Kubanec Oreol Camejo. Toda na parketu jih ni čakalo nobeno presenečenje. Vsi najvidnejši Zenitovi možje so bili na svojih mestih in resno odločeni ujeti novo – že četrto – zmago, s katero bi domala potrdili napredovanje v izločilne boje.

Edino presenečenje za slovenske prvake je bila le blokerska linija, saj je domači trener Aleksandr Klimkin v začetno postavo uvrstil druga dva igralca kot v prejšnjem medsebojnem dvoboju sredi decembra v Tivoliju. Za nameček sta tedaj blokerja nosila pomemben delež v napadu, včeraj pa sta bila reprezentant Aleksandr Volkov in Aleksej Safonov domala neopazna, saj je nanju letelo zgolj sedem žog. Mnogo bolj obremenjeni so bili zunanji napadalci, le da Slovak z ruskim potnim listom Lukaš Diviš ni bil razigran in je v nizu in pol zmogel le dve točki. Zamenjal ga je Jevgenij Sivoželez in bil v petih napadih nezgrešljiv.
 

V končnicah s prestavo več


Zenit je dokazal, kaj pomenijo posamična kakovost igralcev in izkušnje z najmočnejših tekem. Ne le, da je pustil gostom, da so jim nekje do sredine nizov brez težav sledili, v prvih dveh jim je celo dovolil rahlo prednost. V uvodnem nizu je tako ACH Volley nazadnje vodil pri 16:15 in v drugem z 19:18, šele tedaj so Rusi – delovalo je, kot da z največjo lahkoto – premaknili v višjo prestavo in z udarnim servisom, čvrstim blokom in učinkovitim napadom v končnicah tehtnico prevesili krepko na svojo stran. Oba tujca, od katerih je trener pričakoval več kot v prejšnjih dvobojih, sta pokazala mišice: Grozer je bil 61-odstotno, Camejo pa 56-odstotno učinkovit. Zenit je v treh nizih storil le šest (!) napak v polju.

»Poudariti moram, da smo do končnic nizov igrali solidno in bili do 18. točke še v stiku s tekmeci, nato sta prišla do izraza njihova močna začetni udarec in blok, s čimer so ustvarili razliko. Pošteno je treba priznati, Zenit je enostavno boljši,« ni bil pretirano razočaran trener Andrej Urnaut, sprejemalec Jan Pokeršnik je bil bolj (samo)kritičen: »Gostitelji so nas nadigrali v vseh treh nizih, v ključnih trenutkih so ujeli več zaporednih točk z udarnim servisom in nato v protinapadih odigrali res vrhunsko. Niso nam pustili blizu, čeprav nismo ničesar storili narobe, tudi taktično smo se dobro pripravili na dvoboj.«
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine