Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Zmagoslavje Kristjana, Tina druga, rekord Maruše

Slovenski atleti so se odlično odrezali na mitingu diamantne serije v Dohi.
Kristjan Čeh je prepričljivo zmagal v Dohi. FOTO: Karim Jaafar/AFP
Kristjan Čeh je prepričljivo zmagal v Dohi. FOTO: Karim Jaafar/AFP
M. Š., STA
5. 5. 2023 | 21:46
5. 5. 2023 | 22:42
2:36

Na mitingu diamantne lige v Dohi so vidno vlogo igrali tudi slovenski atleti. Svetovni prvak Kristjan Čeh je zmagal v metu diska, Tina Šutej je bila v skoku s palico druga, Maruša Mišmaš Zrimšek pa je v teku na 3000 metrov z zaprekami izboljšala državni rekord.

Čeh je prepričljivo z drugim izidom sezone osvojil prvo mesto. Zmagoviti met, dolg 70,89 metra, mu je uspel že v prvi seriji. To je bila najboljša daljava tekme in rekord mitinga. Prejšnji rekord mitinga v katarski metropoli je imel Šved Daniel Ståhl, olimpijski zmagovalec iz Tokia 2021, ki je bil tokrat drugi s 67,14 metra. Čeh je lani zmagal na vseh mitingih diamantne atletske serije v sezoni in kot prvi Slovenec osvojil skupno zmago v disciplini. V Dohi ni veliko zaostal za slovenskim rekordom (71,27 m), ki ga je dosegel 26. junija lani v Birminghamu.

»Imel sem kar dva meta čez 70 m, tako da sem res zelo zadovoljen. Razmere mi niso najbolj ustrezale, saj je pihal veter, ki ga nimam rad. Zaradi tega sem še bolj ponosen, da sem vrgel tako daleč,« je bil vesel Čeh.

Tina Šutej se je izkazala z drugim mestom. FOTO: Ibraheem Al Omari/Reuters
Tina Šutej se je izkazala z drugim mestom. FOTO: Ibraheem Al Omari/Reuters

Šutejeva je zaostala le za olimpijsko in svetovno prvakinjo, Američanko Katie Moon. Slovenska rekorderka v skoku s palico je izenačila svojo slovensko najboljšo znamko na prostem (4,76 metra je preskočila 11. septembra 2021 v Ljubljani). Absolutni državni rekord je s 4,82 m dosegla 2. februarja letos v dvorani v Ostravi. S 4,81 m, kar je najboljši izid sezone na svetu, je zmagala Katie Moon.

Mišmaš Zrimškova je pristala na petem mestu. S časom 9:13,61 minute je za debelo sekundo izboljšala svoj slovenski rekord (9:14,84), ki ga je tekla 4. avgusta leta 2021 v finalu olimpijskih iger v Tokiu, kjer je bila šesta. Z najboljšim izidom sezone na svetu (9:04,38) je zmagala Winfred Mutile Yavi, ki nastopa za Bahrajn.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine