Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Za Alonsa je formula 1 postala preveč dolgočasna

Dvakratni prvak se poslavlja, po 17 letih bo izzive iskal drugje, v McLarnu ga bo zamenjal Carlos Sainz mlajši.
Fernando Alonso ugotavlja, da je v formuli 1 premalo akcije. Foto: Reuters
Fernando Alonso ugotavlja, da je v formuli 1 premalo akcije. Foto: Reuters
Peter Zalokar
20. 8. 2018 | 09:00
4:41
Kdo ve, kako bi se nadaljevala kariera Fernanda Alonsa, če ne bi leta 2006, potem ko je drugič zapored osvojil naslov svetovnega prvaka v formuli 1 in postal najmlajši dvakratni šampion, sprejel usodno odločitev, da zapusti Renault in se preseli k McLarnu, pri katerem je bilo vse nared za veliki vzpon domačega čudežnega dečka Lewisa Hamiltona.

Kot piše kolumnist revije Autosport, bi lahko Alonso celo prekosil sedemkratnega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja, če bi izbral bolj pametno odločitev. Renault s Flaviom Briatorejem je bil namreč med letoma 2010 in 2013 superioren, kar je izkoristil mladi Sebastian Vettel in štirikrat zapored osvojil naslov. Kaj lahko bi bil številka 1 Alonso, ki se je pred dnevi odločil, da bo pri 37 letih končal kariero v F1.


 

V lov na veliki trojček


Novica je bila precej presenetljiva, četudi je Alonso v zadnjem času pogosto izražal nezadovoljstvo v McLarnu in se odločil, da bo hkrati dirkal tudi v vzdržljivostni seriji. Lani je celo izpustil preizkušnjo v Monaku, da se je lahko udeležil dirke Indianapolis 500., še zadnje, ki mu manjka do dirkaške trojne krone (Monte Carlo, 24 ur Le Mansa). Kot je pojasnil v petek, ga je k odločitvi prisililo pomanjkanje akcije v formuli 1.

»Dogajanje na stezi ni takšno, o kakršnem sem sanjal, ko sem se pridružil formuli 1, tudi ne takšno kot v drugih serijah in celo ne takšno kot v prejšnjih letih,« je dejal Alonso. »Akcije ni, ali pa je je zelo malo. Pri F1 se več dogaja zunaj dirkališč. Govorimo o moštvenih ukazih, radijskih zvezah, kar je slab znak. Obstajajo druge serije, ki ponujajo več adrenalina, več zadovoljstva, več sreče, to bom skušal poiskati,« je povedal Alonso, ki ga bo v McLarnu zamenjal rojak, Carlos Sainz mlajši, dosedanji član Renaulta.
 

32 zmag, dva naslova


Četudi je od njegove zadnje šampionske sezone minilo 12 let, je Alonso pri navijačih še vedno eden najbolj priljubljenih dirkačev. Tudi 23-letni Sainz ga je od nekdaj občudoval, a še bolj je občudoval McLaren, za Ferrarijem drugo najuspešnejše moštvo, ki že dolgo preživlja krizo. Nazadnje je bil prvak s Hamiltonom leta 2008 in pred tem leta 1999 z Miko Häkkinenom. Njegovi zlati časi so bili z Ayrtonom Senno in Alainom Prostom, še prej je en naslov osvojil z Nikijem Laudo.

»McLaren je veliko ime v našem športu, izjemna dediščina. Ljudje, ki so vozili zanj, vsi po vrsti sodijo med junake formule 1, tudi Fernando je eden izmed njih, zato si štejem v čast, da bom sedel v njegov sedež,« je bil vzhičen Sainz, sin dvakratnega svetovnega prvaka v reliju.

Alonso je v karieri zbral 32 zmag. Trikrat je sezono končal kot drugi. Porajajo se govorice, da bo McLaren vstopil v serijo Indy in da bo Alonso eden od njegovih dirkačev. Zdaj dirka za Toyoto. Junija je bil član zmagovitega moštva na dirki 24 ur Le Mansa, lani je bil v Indianapolisu na pragu zmage, vendar ga je izdal motor.
 

Dokončno ali začasno slovo?


Alonso ima v tej sezoni po 12 dirkah 44 točk in je deveti. »V 17 letih sem bil priča mnogim spremembam v formuli 1, nekatere so bile dobre, druge, teh je bilo po mojem mnenju več, pa slabe. Mislim, da je najboljše, če se poslovim zdaj, ko sem še vedno hiter. Do konca sezone je še nekaj dirk in želim se pokazati v kar najboljši luči,« je povedal Alonso, ki je debitiral leta 2001 na VN Avstralije in prvič zmagal leta 2002 na VN Madžarske. V uradni izjavi za McLaren je pustil vrata priprta za morebitno vrnitev v F1, toda osebno sporočilo na twitterju je zvenelo kot dokončno slovo: »Želim videti, kaj prinaša prihodnost, novi mikavni izzivi so za vogalom. V formuli sem preživel najlepša leta svojega življenja, toda moram naprej novim dogodivščinam naproti.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine