Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Z zmago odgovoril na žvižge in »dobrodošlico« v peklu

Mercedesov zvezdnik Lewis Hamilton pokvaril Ferrarijevo veselico na veliki nagradi Italije v formuli 1
Mercedesov zvezdnik Lewis Hamilton (levo) je v dvoboju za zmago v Monzi vendarle strl odpor Ferrarijevega asa Kimija Räikkönena (desno). FOTO: AP
Mercedesov zvezdnik Lewis Hamilton (levo) je v dvoboju za zmago v Monzi vendarle strl odpor Ferrarijevega asa Kimija Räikkönena (desno). FOTO: AP
3. 9. 2018 | 11:23
4:20
Ljubljana – Upov številnih Ferrarijevih privržencev, da bi 24 ur po najboljših dosežkih Kimija Räikkönena in Sebastiana Vettla v sobotnih kvalifikacijah formule 1 videli še dvojno zmago »rdečih boginj« na veliki nagradi Italije, je bilo hitro konec. Moštvu iz Maranella je račune prekrižal Mercedesov zvezdnik Lewis Hamilton, ki je z boljšo strategijo na koncu zanesljivo osvojil prvo mesto v Monzi.

Iz prve vrste sta resda najbolje potegnila »poskočna vranca« in odbila poskus napada Hamiltona, ki pa je ob koncu druge ravnine vendarle izkoristil zavetrje in s »srebrno puščico« skočil pred 31-letnega Nemca. Vettel se s tem očitno ni mogel sprijazniti in je nato drago plačal za to, da v drugi šikani ni popustil niti za ped; po dotiku obeh dirkalnikov se je namreč zavrtel na progi, tako da je moral povsem iz ozadja nadaljevati preizkušnjo, ki so jo malo zatem prekinili z varnostnim avtomobilom, da so počistili posledice štartne nesreče, pri kateri je z odstopom najkrajšo potegnil Brendon Hartley (Toro Rosso).
 

Ni se mogel odlepiti od Hamiltona


Navijačem italijanskega moštva je kmalu zatem še drugič zastal dih, saj se je Hamilton, ki so mu Italijani za »dobrodošlico« namenili žvižge in plakate: »Lewis, welcome to hell!« (Lewis, dobrodošel v peklu!), po letečem štartu prilepil na zadek Kimijevega ferrarija in ga na koncu ciljne ravnine tudi prehitel. Toda ledeni Finec mu je hitro vrnil milo za drago in se znova prebil v vodstvo. A od svojega zasledovalca se ni mogel izdatneje odlepiti, zaradi česar je nekdanji dirkač in zdajšnji strokovni komentator pri avstrijski nacionalni televiziji Alexander Wurz že kmalu prvič izrazil dvom o tem, da bi lahko zmaga ostala doma.
Še največjo prednost si je Kimi privozil po prvih postankih v boksih; sam ga je opravil že v 21. krogu, medtem ko je 33-letni Anglež gume zamenjal sedem krogov pozneje, kar se mu je obrestovalo v drugem delu dirke, ko je imel bolj sveže pnevmatike od Räikkönena. To je Mercedesov as s pridom izkoristil v 45. krogu, v katerem je pred glavno tribuno švignil mimo pet let starejšega Finca, ki ni imel več pravega protiorožja, da bi odgovoril na njegov napad. S tem je bil dvoboj za zmago v Monzi odločen; Hamilton je do konca Räikkönenu pobegnil za debelih osem sekund, Mercedesovo slavje pa je s tretjim mestom dopolnil Valtteri Bottas, ki je z zadrževanjem izkušenejšega rojaka sredi dirke (ko sam še ni bil v boksih) prispeval svoj delež k Lewisovemu podvigu.
 

Negativizem preobrnil v pozitivizem


»Ferrari, ki je bil tu ves konec tedna izjemno močan, je bil velik izziv za nas. Gledalci so bili zelo negativno nastrojeni proti naši ekipi, v kateri smo si vsi po vrsti na vse pretege prizadevali, da bi bili uspešni. Uspelo nam je s trdim delom, za kar se zahvaljujem vsakemu posamezniku posebej. Negativizem smo preobrnili v pozitivizem,« se je Hamilton veselil šeste letošnje zmage, s katero se je še utrdil na vrhu skupne razvrstitve, v kateri ima zdaj natanko 30 točk naskoka pred drugouvrščenim Vettlom. Nemec je krivdo za trk v uvodnem krogu zvalil na tekmeca. »Ne vem, kam je Lewis tam sploh hotel. Sam sem imel še to smolo, da je bil potem moj dirkalnik precej poškodovan,« se je Vettel jezil na Hamiltona.

Slabe volje po izgubljeni zmagi ni skrival niti Kimi Räikkönen, ki se je sicer v soboto z najhitrejšim krogom v zgodovini formule 1 veselil svojega 18. najboljšega štartnega položaja, prvega po lanskem Monte Carlu. »Bili smo dovolj hitri za zmago, dirko pa sem začel izgubljati, ko so se mi obrabile gume,« je zmajeval z glavo 38-letni Finec, za katerega se sicer še ne ve, ali bo v prihodnji sezoni še dirkal v kraljevskem avtomobilističnem razredu. Naslednja dirka bo na sporedu 16. t. m. v Singapurju.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine