Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Vsi smo na isti barki, sporoča Barcolana

Mitja Kosmina na jadralskem prazniku: Za zmago potrebuješ dobro barko, ekipo, dober start, vreme in srečo.
Mitja Kosmina s štirimi zmagami in 13 drugimi mesti za krmilom najhitrejše jadralne rakete upa na peto zmago v Trstu. FOTO: Boris Šuligoj
Mitja Kosmina s štirimi zmagami in 13 drugimi mesti za krmilom najhitrejše jadralne rakete upa na peto zmago v Trstu. FOTO: Boris Šuligoj
13. 10. 2018 | 14:35
13. 10. 2018 | 14:53
10:14
Trst – »Barcolana ni samo največja, s posebnim sporočilom, je tudi najbolj nora in čudna jadralska regata na svetu. Zato je na njej težko zmagati. Jadralci morajo poleg vsega imeti precej sreče. V istem trenutku v zalivu piha burja z 20 vozli, vmes je 500 metrov bonace, čez ta pas pa piha za 10 vozlov maestrala. Avstralci so se vprašali, kaj je to. Sem jim rekel: to ni še nič,« je opisal Tržaški zaliv na Barcolanah najuspešnejši slovenski jadralec Mitja Kosmina.

Že ves teden na tržaški obali vse brenči, frfota, pljuska in vrvi. Včeraj zjutraj so na jubilejni 50. Barcolani prebili lanski rekord 2101 jadrnice. Gotovo jih bo veliko več kot 2200 na jutrišnji skoraj dve milji dolgi konfuzni startni črti med Barkovljami in Miramarom. Prišli bodo jadralci z vsega sveta, seveda bo največ Italijanov, Slovencev in Hrvatov. To je tudi največja slovenska regata, ker sem pride več kot 140 slovenskih jadrnic vseh velikosti in kalibrov. Kar nekaj Slovencev se resno poteguje za najvišja mesta.

Čeprav je največ pozornosti usmerjene v največje in najhitrejše, je na Barcolani še vse kaj drugega: to je velik ekonomski in kulturni dogodek, največji turistični dogodek, zaradi katerega cene v tržaških hotelih zbezljajo. Je tudi politični dogodek, na katerem čedalje pogosteje govorijo o sodelovanju, povezovanju, preseganju mej.

Mitja Kosmina pred 50. Barcolano. FOTO: Boris Šuligoj
Mitja Kosmina pred 50. Barcolano. FOTO: Boris Šuligoj


Zato je letošnje geslo Vsi smo na isti barki na plakatu jubilejne regate, ki ga je oblikovala kontroverzna Marina Abramović, v lokalni mestni politiki povzročilo nerazumljiv vihar v kozarcu vode. Vladajoča desničarska oblast je organizatorjem iz jadralnega kluba Grljan – Barkovlje zagrozila, da jim bo odtegnila finančno pomoč, a se je pozneje nekoliko umirila. Stari pregovor oziroma rek so tržaški desničarji razumeli kot vabilo beguncem, organizatorji in športniki pa so se držali za glavo.

Predsednik Barcolane Mitja Gialuz je tudi letos vsaj dvakrat predstavil dogodke v Sloveniji. Iz Portoroža je danes startala skupina jadrnic na prireditvi Go To Barcolana from Slovenia, ki jo sponzorira in najhitrejšo jadrnico do Trsta nagrajuje Kempinski Palace. Prvi prijavljeni in najstarejši jadralec jutri bo tudi letos 88-letni Ivan Pivac iz Izole z nekoliko mlajšo (72-letno) oldtimerko Lepo Vido, na kateri bodo zagotovo ponovno uživali njegova družina in prijatelji.

Jadrnica Tempus Fugit pred startom ob tržaški obali. FOTO: Boris Šuligoj
Jadrnica Tempus Fugit pred startom ob tržaški obali. FOTO: Boris Šuligoj

 

Za Tempus Fugit 12 milijonov dolarjev


Favoriti za zmago so Spirit of Portopiccolo (lanska zmagovalka z brati Benussi in prekaljeno tržaško posadko), Way of Life (nekdanja Maxi Jena) v lasti slovenskega podjetja Sailing Planet, ki ga vodi Gašper Vinčec, z njim bosta tudi Vid Jeranko in Tomaž Čopi, pa tudi smučar Bojan Križaj. Največja izzivalka je letos iz Avstralije izposojena Tempus Fugit (prvotno CQS), na kateri so jadralci šestih narodnosti, med tremi vodilnimi bo tudi krmar Mitja Kosmina, ki je moral predstavniku lastnika na treningih dokazati, da je pravzaprav najbolj izkušen za tovrstno regato.

»Že starti na Barcolani so zunaj klasičnih pravil. Dovoljen je motor do zadnje sekunde starta. Kar 2200 jadrnic povzroča težave vsem, tudi profesionalcem. Če še nisi izkusil starta na taki tekmi, je lahko šokantno. Imamo vrhunske udeležence tekmovanj America's Cup in Volvo Ocean Race, taktik bo Enrico Zennaro iz Benetk, ki je osem let jadral z mano na Maxi Jeni. Jadrnica je dolga 30 metrov in ima 462 kvadratnih metrov jader, zelo ozko vodno linijo. Najtežje je z njo startati, ko pa začne, jo je težko ustaviti, gre kot pesem. Ranljivi smo v šibkem vetru, manj kot treh vozlov, ampak napovedan je burin s približno 10 vozli, ki se bo pozneje spremenil v jugozahodnik.

Največji jadralni praznik na svetu. FOTO: Boris Šuligoj
Največji jadralni praznik na svetu. FOTO: Boris Šuligoj


Najpomembnejša bo odločitev, kako zamenjati jadra in kdaj. Naša jadrnica ima 20 jader, s seboj jih lahko vzamemo samo sedem,« je povedal Kosmina. Maxi Jena je stala 1,6 milijona evrov, Tempus Fugit pa je bila zgrajena eno leto pozneje in je šest metrov daljša, ampak je stala 12 milijonov in sodi med deset najhitrejših na svetu. Vse bo odvisno od starta, materialov, ekipe, vremena in sreče. Niti ena stvar ne sme zatajiti.«
 

Tržaška politika po svoje razumela Marino Abramović


Kako Kosmina, sicer častni občan Trsta, razume slogan Marine Abramović? »Zame je to preprost in razumljiv stavek. Nobene politike in beguncev ne vidim. Nasprotniki so močno udarili mimo. Takšne ne­umnosti zmeraj spodbudi manjšina, več kot 80 odstotkov ostalih ne misli tako. Organizatorji dogodka delajo ravno v nasprotnem smislu od tega, kar poskuša doseči manjšina s hujskanjem in sovraštvom. Novozelandec v naši ekipi sploh ni razumel, v čem je problem slogana. Komaj čakam, kaj bo rekel naš Avstralec po koncu dirke. Ko smo se prvič srečali, ni imel ravno dobrega mnenja o Barcolani. Zdaj že govori, da je 'amazing' (vrhunska).«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine