Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Vse globlje in globlje v karibsko morje

Samo Jeranko in Neža Čeč se pripravljata na svetovno prvenstvo v prostem potapljanju. Jeranku je uspel nov državni rekord - 107 metrov v disciplini prostega potapljanja na drugi dan Karibskega pokala.
FOTO: Alex St. Jean
FOTO: Alex St. Jean
Neža Čeč
4. 8. 2019 | 09:45
3:33
Od najinega prihoda na Roatan sta minila skoraj dva tedna in v tem času sva se uspela dobro prilagoditi na globino, potapljaške pogoje in življenje na otoku. Treningi potekajo po ustaljenem postopku: dan prej potapljači organizatorju sporočimo globino, na katero se imamo namen potopiti in tako nastane uradna štartna lista. To omogoča bolj organizirane, predvsem pa bolj varne treninge, saj varnostni potapljači točno vedo, na kakšno globino se bo potapljač potopil in koliko časa bo trajal potop. Za tekmovalce pa je takšen trening tudi odlična priprava na tekmovanje.

Večinoma si vsak tretji dan privoščimo odmor, saj bi sicer treningi vodili v pretreniranost. FOTO: Samo Jeranko
Večinoma si vsak tretji dan privoščimo odmor, saj bi sicer treningi vodili v pretreniranost. FOTO: Samo Jeranko

 
Skoraj vsako jutro se tako najprej s čolnom odpravimo do tekmovalne platforme, ki je kakšnih 300 metrov oddaljena od obale in medtem s sopotapljači delimo občutke, želje in razne nasvete. Nato se oblečemo v potapljaška oblačila in z vso opremo odplavamo do ogrevalnih boj. To so boje, na katerih so vrvi spuščene »le« do globine 35 metrov, ki jih tekmovalci uporabljamo za ogrevanje. Nato sledi kakšnih 20 minut sproščanja na platformi pred uradnim začetkom potopa, kjer vse poteka tako, kot bo potekalo kasneje med tekmovanjem. Po opravljenem potopu se vrnemo na plažo in v svoje apartmaje, kjer sledi počitek. Zanimivo pri globinskem potapljanju je, da na vsakem treningu opravimo samo en globok potop, ki traja dve, tri ali maksimalno štiri minute, a smo vseeno po potopu precej utrujeni, saj se telo intenzivno regenerira. 

FOTO: Samo Jeranko
FOTO: Samo Jeranko

 
Večinoma si vsak tretji dan privoščimo odmor, saj bi sicer treningi vodili v pretreniranost. Na proste dneve tako raziskujemo otok in šnorklamo na koralnih grebenih ali uživamo na peščeni v plaži v West Bayu. Večere preživljamo v družbi sopotapljačev s celega sveta in tako nastajajo tesne prijateljske vezi.

FOTO:  Alex St. Jean
FOTO:  Alex St. Jean

 
Treningi so Sama Jeranka do sedaj popeljali do njegovih osebnih rekordov iz lanskega leta, tako da se zdaj veseli tekmovalnih dni, ki lahko prinesejo nove državne rekorde. Alenka Artnik je po drugi strani svoje osebne rekorde že krepko presegla, saj se je na treningu potopila na neverjetnih 109 metrov z monoplavutjo, kar je kar dva metra več od trenutnega svetovnega rekorda. A tekmovanje bo vseeno napeto, saj je tudi Italijanka Alessia Zecchini vrhunsko pripravljena in je na treningu napravila 110 metrov v isti disciplini. Neža Čeč pa je do sedaj dosegla 74 metrov, kar je tudi njen osebni rekord, ki ga bo tekom tekmovanja poskusila še povečati.


 
V petek, 2. avgusta, se je začelo predtekmovanje Caribbean cup, a je zaradi močnega vetra in morskih tokov polovica potopov odpadla, zato je bilo za večino tekmovalcev prvi tekmovalni dan šele v soboto. To tekmovanje je za naju še vedno le ogrevanje in priprava na svetovno prvenstvo, ki ga boste kasneje lahko spremljali tudi v živo prek facebooka. Če vas zanima, kako izgleda, ko se potapljači potopijo na take globine, spremljajte ta blog še naprej, saj bova v naslednjem zapisu delila tudi povezavo do prenosa v živo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine