Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Visoki uradnik MOK bo odstopil zaradi suma korupcije

27. junija bo izpregel 71-letni Cunekazu Takeda, tudi prvi mož Olimpijskega komiteja Japonske.
Cunekazu Takeda bo odstopil konec junija. FOTO: Kim Kyung Hoon/Reuters
Cunekazu Takeda bo odstopil konec junija. FOTO: Kim Kyung Hoon/Reuters
J. P., STA
19. 3. 2019 | 14:06
19. 3. 2019 | 14:52
2:01
Tokio – Zaradi suma korupcije bo 27. junija odstopil prvi mož Olimpijskega komiteja Japonske in vodja marketinga pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK), 71-letni Cunekazu Takeda, ki je novico, da bo izpregel iz obeh funkcij, danes sam potrdil na seji japonskega komiteja v Tokiu. »Za komite je najbolje, da vodenje prevzame nov obraz iz nove generacije, le tako bo mogoče v miru izpeljati olimpijske igre prihodnje leto in začeti novo obdobje,« je poudaril Takeda.


Postopki sproženi v Franciji


Proti njemu so postopke sprožili v Franciji, kjer preverjajo njegovo vpletenost v finančne tokove iz leta 2013 glede dodelitve gostiteljstva iger Tokiu. Tedaj je bilo več kot dva milijona dolarjev nakazano singapurskemu svetovalnemu podjetju Black Tidings, denar pa naj bi pozneje stekel v kupovanje glasov pri izboru prireditelja iger. Japonec je sicer že večkrat kategorično zanikal krivdo in vztrajno ponavljal, da je nedolžen.


Brez razlogov za dvom in sum


Mreža korupcije pri Black Tidings naj bi bila še širša, saj je bilo podjetje tesno povezano z nekdanjim predsednikom Mednarodne atletske zveze (IAAF), Senegalcem Laminom Diackom, ki je moral leta 2015 odstopiti zaradi korupcije in pranja denarja. Takeda je bil domnevno podpisnik dokumenta za denarni tok v Singapur, a Japonec trdi, da ni imel razloga za dvom o pravilnosti postopkov in plačila. Na preiskavo so pozneje postali pozorni tudi pri MOK in Japonce prosili, naj zadevo nemudoma rešijo, saj spodkopava ugled olimpijskih iger v Tokiu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine