Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Vedno bolj oguljeno: vnovič vsi proti enemu

Najresnejša izzivalca odbojkarskega državnega prvaka ACH Volleyja sta Calcit Volley in Salonit.
Kamničani so ponovno najresnejši izzivalci zmajev. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Kamničani so ponovno najresnejši izzivalci zmajev. FOTO: Mavric Pivk/Delo
13. 10. 2018 | 09:00
13. 10. 2018 | 09:40
4:00
Ljubljana – Vsi proti enemu. V zadnjem desetletju so v slovenski moški prvoligaški odbojki razmerja moči postala samoumevna in predvidljiva. Nič ne kaže, da bo kaj drugače v novi sezoni, ki se začenja ta konec tedna. ACH Volley bo izzivala deveterica bolj ali manj ambicioznih kolektivov na čelu s (spet) Calcitom Volleyjem in Salonitom.

Kamničani, že v minuli sezoni ligaški finalisti in pokalni zmagovalci, zdaj delujejo še nevarnejši, tudi v pripravljalnem obdobju so Ljubljančane spravili na kolena. Ogrodje kadra je ostalo skoraj nespremenjeno: namesto poljskega podajalca Radoslawa Gila je iz Kanala prišel reprezentant Matija Jereb, namesto blokerja Žana Novljana iz Krke Miha Bregar, namesto sprejemalca Jureta Okrogliča pa dovčerajšnji zmaj, Rus Dmitrij Babkov. »Novinci so se izkazali za dobre okrepitve, cilj je osvojitev vsaj ene domače lovorike,« zatrjuje Aleš Hribar, ki je na trenerskem stolčku nadomestil Gašperja Ribiča.

Pri Salonitu so poleg Jereba ostali brez Sergeja Drobniča in srbskega blokerja Đorđeta Ilića, luknjo so zakrpali z visokima tujcema, srbskim organizatorjem Strahinjo Kuburovićem in hrvaškim sprejemalcem Franom Peterlinom. Po Andreju Urnautu je novi trener Hrvat Igor Šimunčić: »ACH ostaja razred zase, s Calcitom se lahko kosamo, mi pa smo na vrhu srednjega razreda.« Ključni okrepitvi soboške Panvite Pomgrad sta dolgoletni legionar, sprejemalec Zlatko Pulko, in dosedanji podajalec Triglava Žan Beravs, na trenerski stol se je vrnil Dejan Fujs.


Osip v Triglavu in Črnučah


V Hočah so ostali brez Kanadčana Jorija Manthe in Srba Branislava Radovića, tudi novinca sta tujca – Srb Miomir Crnjanski, ki je klubske barve že branil, in Američan Cody Williams. Namesto nekdanjega selektorja Iztoka Kšele bo trenerski posel opravljal Matej Kavnik. Zasedba Maribora bo pomlajena, brez standardnih Vasje Plesca, Tina Vrabla in Crnjanskega, v kader Sebastijana Škorca se vrača Žiga Donik, članom se je pridružil izjemno obetavni Rok Možič. Pri Krki so ostali le brez Bregarja, a se okrepili z dosedanjima članoma Črnuč Svitom Hafnerjem in Davidom Kumrom in nekdanjim reprezentančnim blokerjem Mariem Konciljo. Po Jožetu Časarju je na klop sedel Hrvat Tomislav Mišin.

Med klubi, ki jiih je prestopni rok najbolj oklestil, izstopa kranjski Triglav, saj je ostal brez standardne četverice (Žige Lužovca, Roka Rezarja, Beravsa in reprezentanta Urbana Tomana), novinec je le libero Blaž Libnik iz Fužinarja. Vseeno v klubu merijo v najboljšo šesterico v rednem delu lige in uvrstitev na zaključni turnir pokala. Tudi v Črnučah je bil precejšen prepih, ki je odnesel celotno udarno šesterko, ki jo bodo skušali nadomestiti povečini najstniški novinci. »Čaka nas ogorčen boj za obstanek,« se zaveda prekaljeni trener Marko Brumen. Obstoj med elito je poglavitni cilj tudi povratnika, nekdanjega prvaka Šoštanja Topolšice, ki je kader okrepil z Janom Planincem (ACH Volley), Gregorjem Javornikom (Panvita Pomgrad), Nejcem Uršičem (Črnuče) in Primožem Mejalom (Maribor). Klub je eden od kar sedmih prvoligašev z novim obrazom na trenerskem stolčku, Radetom Dačovićem.

Pari 1. kola – danes: Maribor – Panvita Pomgrad (17), Hiša na kolesih Triglav – Calcit Volley (18), Hoče – Šoštanj Topolšica, Krka – Črnuče; jutri: ACH Volley – Salonit (vse 19).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine