Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

V toskanskem kaosu so želeli vse pobiti

Lewis Hamilton se vozi proti sedmemu naslovu svetovnega prvaka v F1, presegel bo tudi rekord Michaela Schumacherja.
Lewisu Hamiltonu drugi ne morejo do živega, lahko si škodi le sam, če glave ne bo imel na pravem mestu. FOTO: Jennifer Lorenzini/AFP
Lewisu Hamiltonu drugi ne morejo do živega, lahko si škodi le sam, če glave ne bo imel na pravem mestu. FOTO: Jennifer Lorenzini/AFP
M. U.
13. 9. 2020 | 21:24
3:16
Kot da kaos zaradi koronavirusa ni že dovolj velik, se je včeraj zgodil tudi v osrčju srednjeveške Toskane. Pa se niso mestne državice udarile med seboj, bila je dirka za VN Toskane v formuli 1.

V Mugellu je zmagal Lewis Hamilton, že šestič v sezoni in 90. v karieri, že na naslednji dirki v Sočiju lahko izenači rekord legendarnega Michaela Schumacherja, 91 zmag na dirkah za svetovno prvenstvo.

Da je bil Valtteri Bottas drugi, seveda ne preseneča, tretje mesto Tajca Alexandra Albona, tudi po zaslugi številnih odstopov, pač.

Dirka je bila namreč kaotična, zaradi nesreč so jo dvakrat prekinili, v boju za prevlado mestnih državic (v športnem žargonu ekip F1) pa jo je v jubilejni tisoči dirki slabo odnesel Ferrari. To je bila sploh prva preizkušnja formule 1 na njegovi testni stezi v Mugellu, Charles Leclerc in Sebastian Vettel pa sta bila spet nekonkurenčna in komaj ujela točke.
 

Osmoljenec Verstappen


Veliko se je dogajalo na stezi in zaradi dveh prekinitev tudi ob njej, ko so morali odstraniti ostanke razbitih dirkalnikov in so dirkači v boksih čakali na nova štarta. Nič kaj zadovoljen ne more biti niti Max Verstappen, na štartu mu je ponagajala tehnika, že po nekaj zavojih je bil po trčenju v pesku. Ni se mogel rešiti, tako da je odstopil. V tem prvem incidentu je imel glavno vlogo zmagovalec pretekle dirke v Monzi Pierre Gasly, tudi on je hitro končal dirko.

V Mugellu je bil avtomobilski odpad. FOTO: Claudio Giovannini/ Reuters
V Mugellu je bil avtomobilski odpad. FOTO: Claudio Giovannini/ Reuters

 

Nesrečna trinajstica

 

Ko je varnostni avto po prvem posredovanju končeval svojo nalogo, pa je počilo že drugič. Medtem ko je takrat vodilni Bottas tik pred štartno črto, ko še ni bilo dovoljeno prehitevanje, s počasno vožnjo nadzoroval tekmece, je v ozadju po hujšem trčenju Antonia Giovinazzija, Carlosa Sainza in Kevina Magnussena na stezi ostalo toliko razbitin, da nov vpoklic varnostnega avtomobila ni bil mogoč.

Nekateri dirkači so menili, da je bil posredni krivec za vse skupaj Bottas, Romain Grosjean je po radijski zvezi jezno pripomnil, ali jih želijo vse ubiti. Na stezi je bilo le še 13 dirkalnikov, drame pa še ni bilo konec. Petnajst krogov pred ciljem je namreč s steze zletel še Lance Stroll, kar je zahtevalo dodatno posredovanje varnostnega avtomobila in povzročilo še en ponoven štart.
 

Povišan srčni utrip


A Hamilton se je pripeljal tja, kamor je želel. »Imeli smo kar tri dirke. Kar težko je bilo, še vedno imam povišan srčni utrip. A najbolj pomembno je, da je tu nova zmaga, moja že 90. Noro,« je bil zadovoljen svetovni prvak. »Veliko se je dogajalo, a mi preprosto nismo imeli dovolj moči in ritma, tako da je bilo to pač vse z naše strani,« pa je za lastno ekipo neuspešno dogajanje na domačem dvorišču ocenil Sebastian Vettel.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine