Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

V dežju prava poplava slovenskih polfinalov

V kvalifikacijah tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah je v Tacnu s prvim mestom zablestel kajakaš Žan Jakše.
Žan Jakše je presenetil z zmago v kvalifikacijah. FOTO: Tomi Lombar
Žan Jakše je presenetil z zmago v kvalifikacijah. FOTO: Tomi Lombar
Marko Uršič
31. 8. 2018 | 20:00
31. 8. 2018 | 20:18
4:41
Slovenski as Peter Kauzer je za tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Tacnu napovedal ploho s kolajnami. Nebo nad Ljubljano se je odprlo že v četrtek v večernih urah, zato se je petkov kvalifikacijski dan prebudil s kislim in mrkobnim nebom. Torej ostajajo le še kolajne oziroma njihova osvojitev, slovenski predstavniki in predstavnice so bili v izločilnih bojih uspešni, danes (moški kanu, ženski kajak) in jutri (kanu za dekleta, kajak za moške) pa si bodo odličja svetovnega pokala skušali priveslati najprej s prebitjem naprej iz polfinalnih nastopov, nato še v finalnih.

Čeprav so veslali zadnji, jih velja omeniti kot prve. Kajti kajakaši, seveda predvsem slovenski, so v tacenskem dežju zmagovito opravili svoje delo. Vsi štirje so prišli v polfinale, v kvalifikacijah pa je bil v udarni prvi vožnji najhitrejši Žan Jakše. Martin Srabotnik je osvojil peto mesto, olimpijski podprvak Peter Kauzer je uvodni del izločilnih bojev končal z 11. časom, Niko Testen je pristal na 18. mestu. »Ne vem, če bi temu rekel, da je to bila moja življenjska vožnja. Upam, da bo prišla še kakšna boljša. Ta je bila zadovoljiva, morebiti je bila manjša napaka na prvih vratcih. A tudi drugi so imeli kar nekaj težav. Nisem si mislil, da bom ugnal prav vso konkurenco, ker je to letos moja prva večja tekma. Sem tudi sam presenečen, da sem bil sposoben odpeljati takšno vožnjo. Menim, da sem proti drugim največjo razliko naredil v spodnjem delu proge, bila je čista, tekoča,« je bil vesel 22-letni Žan Jakše, član tacenskega kluba.

»Cilj je bil s prvo vožnjo priti v polfinale. Ampak takoj, ko sem štartal, sem vedel, da ne bo šlo nikamor. To je bil bolj boj za preživetje do cilja kot pa normalno veslanje. Že ves teden sem se počutil malce utrujenega, ampak to je zdaj za menoj. V nedeljo bom najprej napadal uvrstitev v finale in nato tam poizkušal normalno odveslati, ker tole ni bilo za nikamor,« ni bil zadovoljen Peter Kauzer, ki je dobil tudi dve kazenski sekundi.
 

Božič prebil led


Petkov po vremenu jesenski dan v ljubljanskem predmestju so sicer odlično odprli slovenski kanuisti. Današnji polfinale so si pribojevali že po prvi vožnji, vsi štirje pa so se zvrstili na mestih za vodilnim Slovakom Alexandrom Slafkovskim. Luka Božič je bil drugi, Anže Berčič, Benjamin Savšek in Jure Lenarčič pa so se razvrstili od tretjega do petega mesta. »Zadovoljen sem, cilj je bila uvrstitev naprej. Led je prebit, moram se le še nekoliko sprostiti, da bo šlo v polfinalu še bolje. Menim pa, da imamo domači tekmovalci zaradi značilnosti tacenske proge nekaj prednosti pred tujci,« je ocenil Luka Božič.

»Z vožnjo sem zadovoljen, v spodnjem delu sem sicer storil dva dotika, tako da je prisotnega malce grenkega priokusa. A bolje je, da se je to zgodilo v kvalifikacijah, da bom lahko v polfinalu še bolj zbran. Zavedam se, da je progo potrebno odveslati brez dodatkov kazenskih sekund,« je povedal na progi zelo hitri Savšek.

Tudi udarni slovenski kajakašici sta s prebitjem v nadaljnje tekmovanje pravšnje unovčili izkušnje s savskih brzic. Urša Kragelj je v prvi vožnji dosegla tretji čas in se zlahka prebila med polfinalistke. »Če mi uspe progo zelo dobro odveslati, potem mi stopničke ne bi smele uiti,« je po opravljeni uvodni tacenski nalogi menila Urša Kragelj. Eva Terčelj je bila v prvi vožnji 13. in se po mestu prav tako uvrstila v polfinalni preizkus, medtem ko je morala Ajda Novak na popravni izpit v drugo vožnjo. V prvi je bila 39., v drugi kljub dvema dotikoma prešla brzice za polfinale, a so ji nato zaradi izpuščenih vratc pripisali 50 sekund pribitka, kar je pomenilo slovo od domače tekme na Savi.

Med kanuistkami je od Slovenk kvalifikacije najbolje opravila Eva Alina Hočevar, ki je v prvi vožnji pristala na šestem mestu, prav tako pa se je že s prvo vožnjo, v kateri je bila 17., v polfinale prebila Lea Novak. Nina Bizjak je z 21. mestom za mesto zgrešila polfinale in imela popravni izpit v drugi vožnji, kjer pa ji je s četrtim časom uspelo priti v polfinalne boje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine