Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Tim Gajser ne popušča

Svetovni prvak v motokrosu razreda MXGP iz leta 2016 zanesljivo zmagal obe vožnji v Teutschenthalu. Čez dva tedna v Indoneziji.
Tim Gajser je v izjemni formi, ki jo je s prepričljivo zmago potrdil tudi v prvi vožnji v nemškem Teutschenthalu. FOTO: Hondaproracing
Tim Gajser je v izjemni formi, ki jo je s prepričljivo zmago potrdil tudi v prvi vožnji v nemškem Teutschenthalu. FOTO: Hondaproracing
23. 6. 2019 | 18:59
23. 6. 2019 | 20:14
5:29
Tima Gajserja lahko na poti proti drugemu naslovu svetovnega prvaka v motokrosu v elitnem razredu MXGP ustavi lahko samo še velika smola. Dvaindvajsetletni Haložan je bil na včerajšnji deseti dirki za svetovno prvenstvo (od devetnajstih) v nemškem Teutschenthalu razred za sebe. Najhitrejši je bil v obeh vožnjah in je v skupnem seštevku prednost pred Antoniom Cairolijem povečal na 83 točk. Motokrosistična karavana se zdaj seli na drugi konec sveta, v Indonezijo, kjer bosta dve preizkušnji: 7. julija v Palembangu in 14. julija v Semarangu.

Italijanski veteran Cairoli, devetkratni svetovni prvak in zadnjič najboljši leta 2017, ter branilec naslova Nizozemec Jeffrey Herlings sta zaradi poškodbe izpustila vzhodnonemško preizkušnjo, s čimer je imel Gajser na 1590 m dolgi stezi odprto avtocesto brez prometa do že pete zaporedne zmage. Tekmeci so bili za razred slabši, navkljub Gajserjevi napaki v tretjem krogu prve vožnje, ko je v enem od zavojev padel. Hitro se je pobral, zaprl Švicarja Jeremyja Seewerja, ki je skušal švigniti mimo, in ostal v vodstvu do konca.

»Dobro sem štartal, šlo mi je odlično, potem pa sem padel. Proga jezelo trda in nekoliko sem se uštel pri liniji. Toda po tem na srečo ni bilo nobenih težav več in sem zelo zadovoljen,« je Gajser komentiral prvo vožnjo.

Nemško zmagoslavje, že šesto v tej sezoni in sedmo v zadnjih osmih dirkah svetovnega prvenstva ter skupno že 16., je Gajserja tako rekoč spremenilo v absolutnega favorita za skupno zmago. Gajser je bil prvič najboljši leta 2016.


Najhitrejši ves vikend


»Vse je šlo po načrtih, od treningov do kvalifikacijske tekme. Pomembno je, kakšne linije izbereš. Štart je pomemben, saj je proga zahtevna, linije so globoke, zato je prišla do izraza tehnika vožnje, zaradi česar sem lahko naredil razliko. Uživam in tudi užival sem na motorju in to je ta razlika. Na tekmah sem sproščen. Na takšnih progah je pomembno, da že v uvodnih metrih narediš razliko,« je že pred letošnjo jubilejno, 10. dirko za SP razpredal Gajser in nakazal, da na tekmi ne bo prepustil veliko priložnosti tekmecem.

Da je v domala nepremagljivi formi in z naskokom najhitrejši motokrosist, je Gajser potrdil v drugi vožnji. Odpeljal jo je brez napak in še za pet sekund hitreje kot prvo (34:20.466 : 34:25.465), v kateri je bil hitrejši od švicarskega dvojca Arnaud Tonus (2.), Jeremy Seewer (3.). V drugi vožnji je bil slovenskemu šampionu s skoraj sedem sekundnim zaostankom najbližje Latvijec Pauls Jonass. Skupno je drugo mesto osvojil Tonus, tretji pa je bil Francoz Gautier Paulin.

»Vesel sem, da sem tudi drugi štart izpeljal najhitreje. Presrečen sem, komaj čakam na naslednjo dirko v Indoneziji,« pa je Gajser sklenil nemško gostovanje, po katerem se bo lahko usmeril samo še v načrtovanje taktike, ki ga bo zanesljivo popeljala do končenga zmagoslavja na Herlingsovem terenu, 29. septembra v nizozemskem Assnu.

Gajserjev popolni vikend je prinesel debelo točkovno nagrado. Prednost pred Cairolijem znaša že skoraj 100 točk, 441:358, pred tretjim Seewerjem, ki ima 289 točk, pa je že zelo daleč.

V najmočnejšem razredu je v Nemčiji tekmoval tudi Klemen Gerčar, ki je tudi tokrat ostal brez točk. Prvo vožnjo je končal na 22. mestu, drugo pa na 28.

V šibkejšem razredu MX2 je nekaj točk osvojil Jan Pancar: v drugi vožnji je bil 18., v prvi pa 22. mestu. Skupno je bil na koncu 22. Zmagal je Španec Jorge Prado pred Francozoma Tomom Viallejem in Mathysom.

Končni vrstni red:

1. Gajser (Slo) 50
2. Tonus (Švi) 42
3. Paulin (Fra) 34
4. Jonass (Lat) 33
5. Seewer (Švi) 33

Prva vožnja:

1. Gajser 25
2. TonusI 22
3. Seewer 20
4. Febvre /Fra)  18
5. Paulin  16

Druga vožnja:

1.  Gajser 25
2. Jonass 22
3. Tonus 20
4. Paulin 18
5. Anstie (VB) 16

Skupni vrstni red v SP:

1. Gajser 441
2. Cairoli 358
3. Seewer 289
4. Tonus 288
5. Paulin 288

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine