Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Študija pritrdila IAAF: Semenya ima prednost

Švedski raziskovalci so ugotovili, da daje povečan testosteron ženskam večjo hitrost, vzdržljivost in mišično maso.
Južnoafričanka Caster Semenya ni smela nastopiti na SP v Dohi. FOTO: Reuters
Južnoafričanka Caster Semenya ni smela nastopiti na SP v Dohi. FOTO: Reuters
P. Z.
16. 10. 2019 | 19:45
16. 10. 2019 | 20:13
1:52
Mednarodna atletska zveza IAAF je pozdravila novico, da je neodvisna študija pokazala, da ženske z visokim deležem hormona testosterona, ki je značilen za moške, bolje tečejo, poroča agencija Reuters.

Kot je znano, je IAAF prepovedala Caster Semenyi sodelovati v teku na 800 metrov na nedavnem svetovnem prvenstvu v Katarju, zdaj pa je dobila potrditev, da je ravnala pravično.

V študiji, objavljeni v reviji British Journal of Sports Medicine, so namreč švedski znanstveniki odkrili, da lahko ženske z visokim deležem testosterona tečejo dlje in imajo več mišične mase. »IAAF je uvedla omejitve stopnje testosterona, da bi ohranila poštenost na tekmovanjih žensk. Pri nekaterih atletskih disciplinah visok testosteron predstavlja nepošteno prednost,« so sporočili.

Strokovnjaki so bili doslej enotnega mnenja, da testosteron povečuje moč in vzdržljivost pri moških, raziskav na njegov vpliv pri ženskah pa je bil znanstveno nedokazan. Toda raziskovalci s Karolinškega inštituta so odpravili dvome. »Meritve smo opravili na mladih zdravih ženskah in rezultati so potrdili, da igra testosteron pomembno vlogo pri teku,« so zapisali.

Dvakratna olimpijska prvakinja Semenya ima hiperandrogenizem, zaradi katerega ima povečan testosteron. Njen boj s športnimi oblastmi in predsodki še vedno buri duhove. IAAF je z začetku leta uvedla omejitve, zaradi katerih Južnoafričanka ni smela nastopiti v Dohi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine