Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Šport invalidov je garanje!

Na Parafestu v Ljubljani so parašportnike podprli številni znani slovenski športniki, Miha Zupan, Miha Vodičar, kolesarji Adrie Mobil, odbojkarice in odbojkarji Calcit Volley, selektor Rado Trifunović.
»Pohvalno je, da se organizirajo taki dogodki, kot je Parafest,« je bil nad prireditvijo navdušen Miha Zupan, svoj čas prvi gluhi košarkar. FOTO: Katja Kodba/Pigac.si
»Pohvalno je, da se organizirajo taki dogodki, kot je Parafest,« je bil nad prireditvijo navdušen Miha Zupan, svoj čas prvi gluhi košarkar. FOTO: Katja Kodba/Pigac.si
Drago Perko
25. 4. 2019 | 19:22
25. 4. 2019 | 19:23
4:18
»Šport invalidov je garanje. Z vizijo, jasno željo in prizadevnostjo, pa se poseže tudi tja med zvezde,« je parakolesar in motivacijski govorec Primož Jeralič zbrane nagovoril in pozdravil na Parafestu, dnevu športa invalidov. »Pohvalno je, da se organizirajo taki dogodki, kot je Parafest, da se čim več mladih začne ukvarjati s športom. Prepričan sem, da je tudi med gluhimi in naglušnimi precej nadarjenih otrok, ki pa se bojijo pokazati. Tudi sam se trudim in skušam pomagati – tudi s pomočjo organizacije košarkarskih kampov,« je pristavil Miha Zupan, svoj čas prvi gluhi košarkar, ki je zaigral v evroligi, danes pa Miha navdušuje s svojim plesnim talentom.

 

Prvi korak


Parafest je v organizaciji Zveze za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (ZŠIS-PK), Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS-Soča (URI-Soča) ter Lidl Slovenija potekal v Ljubljani. V prostorih inštituta so se na sedmih postajah predstavili parakolesarstvo, curling, boccia, košarka na vozičkih, plavanje in športni paraples in odbojka sede. Postaje so zasedli vrhunski slovenskih parašportniki in parašportnice, ki so družbo dobili v hodečih športnih neinvalidih. Vse pa z jasno željo: športne aktivnosti invalidom prinašajo veliko, saj prek gibanja razvijejo svoje zmožnosti, krepijo samopodobo ter zvišujejo kakovost življenja.

Darko Đurić je predstavil svoje plavalne izkušnje. FOTO: Katja Kodba/Pigac.si
Darko Đurić je predstavil svoje plavalne izkušnje. FOTO: Katja Kodba/Pigac.si


»Na URI-SOča se trudimo, da tim strokovnjakov najde za vsakega rehabilitiranega primeren šport. Ni lahko, se pa za vsakega posebej potrudimo. Pacient ni pacientu enak,« je ob tej priložnosti povedal Andraž Čeligoj Vide, ki deluje kot športni pedagog na URI-Soča. Zaveda se, da so prve ure vedno naporne za mlade, ki se lotevajo športa.

»Predvsem pa staršem jasno povem: otroka ne zavijajte v vato, saj mu delate škodo. Otrok si zasluži priložnost, da se preizkusi v športu in najde nekaj zase,« je dodal Čeligoj, ki je ob tem poudaril pomen programa Postani športnik, ki mlade ciljno nagovarja, da se preizkusijo v športu.


Tudi Veselka Pevec


S parašportniki so svoje izkušnje izmenjali košarkarji Petrola Olimpije, odbojkarji in odbojkarice Calcit Volleyja, curling reprezentanca, balinarska reprezentanca Slovenije, kolesarja Marko Kump in David Per iz KK Adria Mobil, košarkar Miha Zupan in plesalec Miha Vodičar ter selektor košarkarjev Radovan Trifunović. Zbranim se je pridružila tudi Veselka Pevec, izjemna parastrelka in dobitnica zlate medalje na zadnjih paralimpijskih igrah v Riu 2016.


Na dogodku je poleg gostiteljev obiskovalce nagovorila tudi državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk, zbrane sta pozdravila tudi mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI-Soča in Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite.

Bodoči parakolesar. FOTO: Katja Kodba/Pigac.si
Bodoči parakolesar. FOTO: Katja Kodba/Pigac.si


»Šport je za vsakega mladega človeka zelo pomemben, še toliko bolj pa za mlade invalide. Skozi športne aktivnosti namreč pridobijo samozavest in se vključujejo v socialno mrežo, ki jim večkrat primanjkuje pri njihovem razvoju ter samopodobi. Tako smo se na ZŠIS-PK odločili, da s pomočjo Parafesta tudi mladim invalidom približamo njim prilagodljive športe. Skupaj z Lidlom Slovenija na nacionalni in lokalni ravni skušamo omogočiti, da se mladi invalidi enakopravno vključujejo v šport in si na način gradijo bolj aktivno ter zdravo življenje,« je na Parafestu dejal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-PK.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine