Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Slovenski judoisti z lepimi možnostmi za vsaj eno kolajno

V našem taboru z mešanimi občutki pospremili žreb za evropsko prvenstvo v Pragi.
Maruša Štangar se je z lanskih evropskih iger v Minsku vrnila z dvema kolajnama. FOTO: Miha Šimnovec
Maruša Štangar se je z lanskih evropskih iger v Minsku vrnila z dvema kolajnama. FOTO: Miha Šimnovec
18. 11. 2020 | 20:01
18. 11. 2020 | 21:58
3:09
V Pragi so opravili žreb za evropsko prvenstvo v judu, ki se bo začelo jutri. Maruša Štangar, ki brani bronasto kolajno z lanskih evropskih iger (te so štele tudi za prvenstvo stare celine), se bo v svojem prvem jutrišnjem dvoboju v kategoriji do 48 kilogramov pomerila s Srbkinjo Andreo Stojadinov.

Judoistka Olimpije je vse štiri dosedanje medsebojne obračune odločila v svojo korist. V ženski konkurenci se bo od Slovenk jutri predstavila tudi Kaja Kajzer (do 57 kg), ki se bo v drugem krogu – v uvodnem je prosta – spoprijela z zmagovalko dvoboja med Belgijko Mino Libeer in Srbkinjo Marico Perišić.
image_alt
Ko so sestri potrdili diagnozo, se jim je vse postavilo na glavo

image_alt
Sestri Štangar na zmagovalnem odru tudi v Dakarju, Zdravljica tokrat za Marušo


V kategoriji do 60 kilogramov bo naše barve branil David Štarkel, čigar prvi tekmec bo Bolgar Borislav Janakov, kategorijo višje (do 66 kg) pa je vroč slovenski adut Adrian Gomboc, ki ima že dve kolajni z evropskih prvenstev. Leta 2017 se je v Varšavi povzpel na drugo stopničko, leto pozneje v Tel Avivu pa na vrh zmagovalnega odra.

Toda žreb mu ni bil najbolj naklonjen, saj ga bo jutri že v prvem krogu pričakal izkušeni Francoz Kilian Le Blouch. Doslej sta se pomerila že petkrat, kar štirikrat je bil boljši 31-letni judoist iz Clamarta pri Parizu.


Mlada Romunka tekmica Tine Trstenjak


V petek bo večina oči slovenskih ljubiteljev tega japonskega borilnega športa uprta v kategorijo do 63 kilogramov, v kateri bo poskušala niz imenitnih uspehov nadaljevati olimpijska prvakinja Tina Trstenjak. Judoistka kluba Z'dežele Sankaku je za začetek prosta, v svojem prvem praškem obračunu bo skušala potrditi vlogo favoritinje proti Romunki Florentini Ivanescu. Trstenjakova se s komaj 18-letno Romunko, lansko kadetsko evropsko podprvakinjo, še nikoli ni srečala na tatamiju.
image_alt
Fabjan noče, da bi pozabili na Slovence

image_alt
Zmaga nad Trstenjakovo je bila sladka češnjica na vrhu torte


V tej kategoriji bo nastopila tudi Andreja Leški, ki v uvodnem krogu prav tako nima tekmice, nato pa bo njena nasprotnica boljša iz dvoboja med Nizozemko Geke Van den Berg in Poljakinjo Agato Ozdoba-Blach. Pod slovensko zastavo se bo pojutrišnjem borila tudi Anka Pogačnik (do 70 kg), ki se bo za začetek postavila po robu Poljakinji Katarzyni Sobierajska, v moški kategoriji do 73 kilogramov pa se bo Martin Hojak pomeril z Grkom Georgiosom Azoidisom.

Zadnji dan tekmovanja (v soboto) se bo Patricija Brolih (do 78 kg) uvodoma spoprijela s Poljakinjo Beato Pacut, prvi tekmec Eneja Mariniča (nad 100 kg) pa bo Finec Martti Puumalainen. V Prago je sicer pripotovalo 345 tekmovalcev in tekmovalk iz 40 držav.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine