Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Slovenci so zablesteli na Češkem

Na tekmovanju za svetovni pokal na mirnih vodah v Račicah je Anja Osterman zmagala, Špela Ponomarenko Janić in Jošt Zakrajšek pa sta dopolnila njen podvig.
Anja Osterman (na sredini) in Špela Ponomarenko Janić (desno) sta se izkazali s prvim in tretjim mestom. FOTO: Nina Jelenc/KZC
Anja Osterman (na sredini) in Špela Ponomarenko Janić (desno) sta se izkazali s prvim in tretjim mestom. FOTO: Nina Jelenc/KZC
22. 5. 2022 | 12:47
22. 5. 2022 | 18:09
3:21

Slovenski kajakašici na mirnih vodah Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić sta se odlično odrezali na tekmovanju za svetovni pokal v Račicah. V šprintu na 200-metrov sta se namreč obe zavihteli na oder za najboljše med enojci, Ostermanova je zmagala, Ponomarenko Janićeva pa je bila tretja tako kot popoldne Jošt Zakrajšek med kajakaši na 5000 metrov.

Ostermanova, ki je pred kajakaštvom trenirala tudi judo in odbojko, je dobro pripravljenost že včeraj potrdila z drugim mestom na 500-metrski preizkušnji. Na 200-metrski razdalji je za 0,25 sekunde prehitela drugouvrščeno Poljakinjo Dominiko Putto, Anjin podvig pa je dopolnila Ponomarenko Janićeva, ki je na tretjem mestu zaostala za 0,42 sekunde.

»Ko sem se oktobra odločila za samostojno pot, je moj oče, ki je moj največji navijač, podvomil o tem. Ker je bil skeptičen, sem mu rekla, da mu bom dokazala, da se moti. V soboto je nato priznal, da so ti nastopi vendarle nekaj povsem drugega. A pomembno je, da sem tudi sebi dokazala, da zmorem. Seveda pa nisem verjela, da bom sezono odprla s prvim in drugim mestom, zato je moje veselje še toliko večje,« po izjemnem koncu tedna ni skrivala navdušenja Ostermanova.

Zadovoljna je bila tudi Ponomarenko Janićeva: »Manjka mi nekaj treninga, zato pred tekmo nisem računala na več kot finale. Kolajne sploh nisem pričakovala, toda iz nastopa v nastop sem se počutila bolje in na koncu sem osvojila bronasto odličje. Dosegla sem odličen izid in lahko sem ponosna nase. Upam, da bom lahko prihodnji teden v Poznanju to še nadgradila,« si je zaželela 40-letna Koprčanka.

Na nehvaležnem četrtem mestu je pristala Portugalka Teresa Portela (+ 0,78), peta je bila Poljakinja Marta Walczkeiwicz (+ 0,86), manj kot sekundo pa je za najhitrejšo Ostermanovo zaostala tudi šestouvrščena Danka Bolette Iversen (+ 0,97).

Zakrajšek dolgo vodil

V popoldanskem delu tekmovalnega sporeda je veslal še Jošt Zakrajšek in se tudi sam uvrstil na zmagovalne stopničke. Na 5000-metrski tekmi je sicer začel nekoliko slabše, a že pri drugem obratu je bil v skupini najhitrejših, ki je vse do cilja ni izpustil.

Večino tekme je nato veslal v vodilni položaju, medtem ko sta Portugalec Fernando Pimenta in Danec Thorbjorn Rask veslala tik za njim. V ciljnem šprintu  sta tekmovalca, ki imata v svoji vitrini številne kolajne z največjih tekmovanj, potegnila in se borila za prvo mesto, Zakrajšek pa je brez večjih težav zadržal tretje mesto za uvrstitev na zmagovalne stopničke.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine