Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Semenya na evropsko sodišče za človekove pravice

Olimpijska prvakinja v teku na 800 metrov zavrača jemanje zaviralcev testosterona, da bi lahko tekmovala.
Caster Semenya ima zaradi prirojene napake povišane vrednosti testosterona, ki za nekajkrat presegajo normalne. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Caster Semenya ima zaradi prirojene napake povišane vrednosti testosterona, ki za nekajkrat presegajo normalne. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
STA, B. E.
17. 11. 2020 | 18:00
17. 11. 2020 | 18:06
2:05
Olimpijska prvakinja v teku na 800 metrov Caster Semenya bo boj z mednarodno atletsko federacijo, ki od nje zahteva, da jemlje zaviralce testosterona, če želi še tekmovati, nadaljevala na evropskem sodišču za človekove pravice, so naznanili odvetniki Južnoafričanke. Pred dvema letoma so Semenyi, ki ima zaradi prirojene napake v telesu prevelike količine moškega hormona testosterona, prepovedali nastopati v ženski konkurenci na 400 m, 800 m in 1500 m, razen, če bi redno jemala zdravila za zmanjšanje ravni testosterona, oziroma tako imenovane zaviralce.

»Še vedno upamo, da bodo odgovorni uvideli svojo napako in razveljavili za nas sporna pravila, ki naši stranki omejujejo nastope na tekmovanjih,« je sporočil odvetnik atletinje Gregory Nott. Dvakratna olimpijska in trikratna svetovna prvakinja na 800 metrski razdalji je bila doslej s svojim pravnim bojem za priznanje svoje posebnosti neuspešna tako na mednarodnem športnem razsodišču CAS v Lozani kot tudi na švicarskem zveznem sodišču.

Čeprav ima povišane vrednosti moškega spolnega hormona testosterona, ki za nekajkrat presegajo normalne, se 29-letnica opredeljuje za žensko in želi tekmovati kot ženska v ženski konkurenci. Toda na mednarodni atletski zvezi so prepričani, da gre za nedovoljeno oziroma nepošteno prednost pred drugimi tekmovalkami, ki se ne morejo zanašati na takšen naravni doping. Pravila se nanašajo le na daljše razdalje, ki zahtevajo vzdržljivost, in ne na 200 metrsko šprintersko preizkušnjo v atletiki, v kateri bi lahko Semenya, če se bo uvrstila, tekmovala tudi na prestavljenih poletnih olimpijskih igrah prihodnje poletje v Tokiu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine