Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Še celo Hamilton se je čudil nad tem, da so pred Ferrarijem

Na veliki nagradi Rusije v formuli 1 presenetljivo dvojno zmagoslavje Mercedesa in Vettlov račun brez krčmarja.
Valtteri Bottas, ki je z drugim mestom zaokrožil dvojno zmago Mercedesa v Sočiju, je s šampanjcem poškropil Lewisa Hamiltona. FOTO: AFP
Valtteri Bottas, ki je z drugim mestom zaokrožil dvojno zmago Mercedesa v Sočiju, je s šampanjcem poškropil Lewisa Hamiltona. FOTO: AFP
30. 9. 2019 | 07:30
30. 9. 2019 | 09:51
3:50
Graf F1
Graf F1
Soči – Na veliki nagradi Rusije je vse kazalo na to, da bodo pri Ferrariju po Spa-Francorchampsu (Charles Leclerc), Monzi (Leclerc) in Marini Bay (Sebastian Vettel) poželi še četrto zaporedno zmago v formuli 1. Leclerc je bil namreč spet prepričljivo najhitrejši v kvalifikacijah, Vettel pa je najbolje potegnil s tretjega štartnega položaja za dvojno vodstvo »poskočnih vrancev«. A veselje Ferrarijevih navijačev je bilo preuranjeno.

Kot se je izkazalo malce pozneje, je šlo pri sanjskem štartu »rdečih boginj« za izjemno sodelovanje Ferrarijevih dirkačev; Vettel je namreč izkoristil Charlesovo zavetrje, da se je izstrelil mimo Mercedesovega zvezdnika Lewisa Hamiltona in se obenem še mimo Leclerca odpeljal na čelo kolone.

Po vnaprej sklenjenem dogovoru bi moral 32-letni Nemec nekaj krogov pozneje enajst let mlajšega Monačana spet spustiti predse, toda Vettlu, ki je pred tednom dni v Singapurju po debelem letu spet okusil slast zmage, očitno ni bilo ravno do tega.

Z izgovorom, da bi si rad privozil še nekaj zaloge pred Hamiltonom & Co., je vztrajal v vodstvu, pri čemer je – kakor je na avstrijski nacionalni televizijski postaji ÖRF ugotavljal tudi nekdanji dirkač Alexander Wurz – očitno upal, da bi se za njim zgodilo kaj nepredvidenega in bi lahko do konca ostal spredaj.

Ferrarijevim strategom tako ni preostalo drugega, kot da so preklopili na načrt C, pri čemer so Leclerca mirili, da bodo prvotni vrstni red znova vzpostavili v drugem delu dirke.


Leclerc: O tem se bomo pogovorili znotraj ekipe


A to je bil, kot se je izkazalo pozneje, račun brez krčmarja, saj je Vettel v 28. krogu kar na lepem upočasnil vožnjo in zaradi okvare pogonskega agregata zapeljal s proge. »Pripeljite že nazaj 12-valjne motorje!« je prek radijske zveze preklinjal razočarani Nemec, pri čemer se je jezil na zdajšnje šestvaljnike, ki imajo bolj zapleten hibridni sistem.

Virtualni varnostni avtomobil so najbolje izkoristili pri Mercedesu, ki so s hitro menjavo gum na prvi dve mesti spravili obe srebrni puščici, tako da se je še Hamilton čudil nad tem, kako da je pred Leclercom tudi njegov moštveni sotekmovalec Valtteri Bottas. Resda je bil 21-letni Monačan blizu, vendar pa nikakor ni mogel mimo devet let starejšega Finca, ki je z drugim mestom zaokrožil Mercedesovo popolno slavje.

Hamilton po že deveti letošnji in skupno 82. zmagi v formuli 1 kajpak ni skrival navdušenja. »Ferrarija sta bila na začetku zares izjemno hitra, toda mi nismo obupali. Opravili smo neverjetno delo, v takšnem slogu moramo tudi nadaljevati,« je poudaril 34-letni Anglež, ki mu je prikimal tudi Bottas. »Glede na to, da sem štartal s četrtega položaja, je drugo mesto odličen rezultat. Za ekipo je ta dvojna zmaga velik uspeh,« je omenil 30-letni Finec.

Leclerc – razumljivo – ni bil najbolj zadovoljen z izkupičkom. »Lepo, da sem spet na stopničkah, še lepše bi bilo, če bi bila na njih oba Ferrarijeva dirkača in če bi zmagali,« je dejal Monačan in na vprašanje, kako komentira uvodne kroge, ko mu Vettel ni vrnil vodstva, odvrnil: »Pred dirko smo se dogovorili, da bom dal Sebastianu zavetrje, da bi se znebila Lewisa. Kaj se je zgodilo po tem, ne vem, o tem se bomo pogovorili znotraj ekipe.« Naslednja dirka bo 13. oktobra v Suzuki.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine