Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Šahovski Wimbledon tudi letos ni razočaral

Šahovska velemojstrica Darja kapš o prestižnem šahovskem turnirju Tata Steel Chess 2021.
Iranski čudežni deček Alireza Firouzja in svetovni prvak Magnus Carlsen med turnirjem na Nizozemskem. FOTO: Remko De Waal/AFP
Iranski čudežni deček Alireza Firouzja in svetovni prvak Magnus Carlsen med turnirjem na Nizozemskem. FOTO: Remko De Waal/AFP
Darja Kapš
2. 2. 2021 | 15:00
3:52
Nizozemski organizatorji z direktorjem turnirja Jeroenom van den Bergom na čelu so poskrbeli, da niti epidemija ni prekinila dolgoletne tradicije šahovskega festivala, ki nosi ime po generalnem sponzorju – Tata Steel Chess – in se odvija le streljaj od Amsterdama v obmorskem mestecu Wijk aan Zee.

Na elitnem zaprtem turnirju (skupina Masters) nastopajo le izbranci, povabljenih štirinajst vrhunskih velemojstrov. Tako je od prvega turnirja leta 1938 seznam slavnih zmagovalcev izjemno dolg, med njimi je treba omeniti predvsem svetovne šahovske prvake: Max Euwe, Tigran Petrosjan, Boris Spaski, Mikhail Botvinik, Mikhail Talj, Anatolij Karpov, Vladimir Kramnik, Gari Kasparov, Viswanathan Anand, Veselin Topalov in Magnus Carlsen.

Zgovoren je podatek, da sta od vseh svetovnih šahovskih prvakov na tem prestižnem šahovskem turnirju doslej manjkali le dve imeni – Vasilij Smislov in Bobi Fischer. V Wijk aan Zeeju so uspešno šahirala zveneča imena slovenskega šaha, tudi Albin Planinc, ki je tam dosegel vrhunec mednarodne slave.


Na spektaklu ni manjkal niti Magnus Carlsen


Častitljivi, že 83. šahovski festival po vrsti, sicer nima značilnega festivalskega pridiha z več kot 300 udeleženci in obiskovalci, je pa znova zagotovil udeležbo nekaterih najbolj vročih šahovskih super velemojstrov ta hip na svetu, s čimer ga svetovna šahovska javnost že leta zasluženo prepoznava kot »šahovski Wimbledon«.

Magnus Carlsen in veliki nizozemski up Anish Giri. FOTO: Koen Van Weel/AFP
Magnus Carlsen in veliki nizozemski up Anish Giri. FOTO: Koen Van Weel/AFP


Seveda na spektaklu niti letos ni manjkal aktualni svetovni prvak Magnus Carlsen, ki je prišel nadgraditi svoj rekord po številu zmag na turnirju (kar sedem). V nasprotju s prejšnjimi leti je Carlsen (v družbi s Francozom Maxime Vachier – Lagrave) tokrat s 30. leti med starejšimi udeleženci turnirja, prekašata ga le Indijec Pentala Harikrishna (letnik 1986) in Poljak Radoslaw Wojtaszek (1987). Organizatorji so ponudili priložnost mladosti, ki načeloma vedno poskrbi za dramatične preobrate na turnirju in niso se ušteli.

Tako je za senzacijo turnirja v 8. kolu poskrbel drugi najmlajši igralec turnirja, ukrajinska vzhajajoča zvezda Andrey Esipenko (letnik 2002), ko je premagal svojega vzornika in svetovnega prvaka Carlsena. Blesti še ena mlada zvezda, 17-letni iranski velemojster Alireza Firouzja, kateremu nekateri šahovski poznavalci napovedujejo celo naslov bodočega svetovnega šahovskega prvaka.

Po uvodnem porazu s Carlsenom je Firouzja v nadaljevanju nanizal pomembne zmage in držal korak z vodilno trojico na turnirju. Organizatorji se vedno potrudijo, da na festivalu nastopijo najboljši domači šahisti. Njihova tiha želja, da na festivalu prvič v zgodovini slavi zmago nizozemski šahist (Anish Giri), že postaja realnost.


Dovršena poslastica za igralce in vse ljubitelje kraljevske igre


Letošnji organizacijski dosežek niso le zveneča imena na turnirju, temveč dejstvo, da se šahovski gladiatorji lahko merijo neposredno za šahovnico. Gostiteljsko mestece se v normalnih okoliščinah za dobrih štirinajst dni prelevi v šahovski raj, kjer na ulicah lahko srečate šahovske zvezde, povsod občudujete plapolanje šahovskih zastav, odigrate partijo šaha na velikih ali malih šahovnicah, nakupujete v trgovinicah s šahovskimi spominki ... celo gostinski lokali se opremijo s šahovsko tematiko.

To je torej prava in predvsem redka ter izjemno dovršena poslastica za igralce in vse ljubitelje kraljevske igre. Festival je priljubljen tudi na svetovnem spletu, saj ga dnevno spremlja več deset tisoč gledalcev z vsega sveta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine