Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Šahovska zveza želi organizirati EP in zavrača očitke o politizaciji

Zveza upa, da se ne bodo poslabšale zdravstvene razmere in bo izvedla evropsko prvenstvo v Podčetrtku.
Evropski poslanci Milan Zver, Irena Joveva, Milan Brglez in Ljudmila Novak. Brglez vodi Šahovsko zvezo Slovenije. FOTO: Roman Šipić
Evropski poslanci Milan Zver, Irena Joveva, Milan Brglez in Ljudmila Novak. Brglez vodi Šahovsko zvezo Slovenije. FOTO: Roman Šipić
STA
21. 7. 2020 | 12:30
21. 7. 2020 | 12:51
5:10
Šahovska zveza Slovenije (ŠZS), ki jo vodi predsednik Milan Brglez, bi morala že v drugi polovici maja posamično evropsko prvenstvo gostiti v Podčetrtku, a so tekmovanje v tem terminu zaradi pandemije novega koronavirusa 20. marca odpovedali. Zveza upa, da se ne bodo poslabšale zdravstvene razmere in bo EP, ki je sedaj na programu med 8. in 21. decembrom, lahko vseeno izvedla.


Nagradni sklad evropskega prvenstva 100.000 evrov


Dan po mednarodnem dnevu šaha, ki se obeležuje 20. julija, je vodstvo ŠZS predstavilo načrte o izvedbi EP. Na zvezi pričakujejo, da se bo prvenstva z nagradnim skladom 100.000 evrov v Termah Olimia kljub zdravstveni krizi vseeno udeležilo okrog 400 tekmovalcev iz 45 držav. Igrali bodo 11 krogov po švicarskem sistemu, nagradni sklad se bo razdelil med najboljših 20 igralcev, rok za prijavo je 1. oktober.

»To bo eden izmed redkih šahovskih turnirjev v živo, nagradni sklad je dokaj visok in je dodatni motiv za udeležbo. Ne vemo, kako bo z rdečimi seznami držav, a če bodo razmere podobne kot sedaj ter bomo dobili ustrezna dovoljenja za tekmo v tistem času, bo šahovska zveza EP izvedla. Evropska šahovska zveza (ECU) bo o tem rekla še kakšno besedo, gotovo pa bo treba upoštevati varnostne protokole, mogoče bo tudi obvezno nošenje mask za igralce,« je na novinarski konferenci pojasnila direktorica EP Nina Rob, ki je tudi sekretarka ŠZS. EP je najpomembnejši šahovski dogodek pri nas po 35. olimpiadi leta 2002 na Bledu. Je tudi kvalifikacijsko za velika tekmovanja, tudi za svetovno prvenstvo. Slovenija pa bo naslednje leto jeseni v Portorožu gostila še ekipno EP.


Slovenija dobila 16-letnega mednarodnega mojstra


Podpredsednica ŠZS Darja Kapš, sicer tudi šahovska velemojstrica, je uvodoma povedala, da je prav na mednarodni dan šaha Jan Šubelj v Šentvidu ob Glini v Avstriji osvojil potrebno zadnjo normo za naslov mednarodnega mojstra in je najmlajši s tem nazivom pri nas. Sedaj 16-letni Šubelj je med drugim lani zasedel tretje mesto na mladinskem SP v pospešenem šahu do 16 let.

Tudi Magnus Carlsen pogosto igra šah prek svetovnega spleta. FOTO: Paul Childs/Reuters
Tudi Magnus Carlsen pogosto igra šah prek svetovnega spleta. FOTO: Paul Childs/Reuters


V času koronske krize se je še bolj uveljavilo igranje šaha prek spleta in s tem na daljavo. Matej Šebenik, selektor mladinskih reprezentanc, je izpostavil možnost uporabe nedovoljene računalniške pomoči in s tem vprašljivost izidov na tovrstnih turnirjih, ki jih pripravljajo organizatorji nekaterih prej uveljavljenih turnirjev v živo.

»Ta čas eden rednih turnirjev v živo poteka v Švici, kjer deset povabljenih s svetovnega vrha igra tako, da so med seboj ločeni s stekleno steno,« je med drugim navedel Šebenik in dodal, da se nekateri na igranje prek spleta niso prilagodili, drugi pač. Med njimi tudi svetovni prvak Magnus Carlsen iz Norveške, najboljši šahist sveta v zadnjem obdobju. Morali se bodo tudi slovenski, saj bo tudi šahovska olimpiada letos potekala na daljavo.


Sodelovali smo tudi s Peterletom in z Zverom


Dolgoletni član upravnega odbora ŠZS Mirko Bandelj je ob koncu zavrnil očitke o politizaciji šaha pri nas. »Med drugim so v vodstvu zveze tudi člani stranke SDS ter drugih. Pravzaprav se nismo nikoli ukvarjali s tem, v kateri stranki je kdo. Sam sem v preteklosti dobro sodeloval pri organizaciji tekmovanj tako z Lojzetom Peterletom kot tudi z Milanom Zverom

Mirko Bandelj je dolgoletni član upravnega odbora Šahovske zveze Slovenije. FOTO: Samec Blaž
Mirko Bandelj je dolgoletni član upravnega odbora Šahovske zveze Slovenije. FOTO: Samec Blaž


Bandelj je zavrnil tudi očitke o nepravilnosti pri namenski porabi sredstev iz pisma, ki so ga objavili v nekaterih medijih. V njem Igor Tisaj, eden od staršev šahista, izraža ogorčenost nad delovanjem ŠZS, povezanim z mladinskim šahom. Bandelj je dodal, da je bilo precej odgovorov podanih tudi na nedavnem občnem zboru zveze ter da bodo Tisaju odgovarjali prek sodišča. Tisaj, ki je bil prisoten na novinarski konferenci, je ŠZS očital neodzivnost, prikrivanje in napake pri porabi za financiranje izobraževanja za najboljšo šahovsko mladino. Prav tako je zahteval odgovor, če se je kredit, ki ga je najela ŠZS za EP, trošil nenamensko.

Bandelj je odvrnil, da so sredstva porabili za garancijo za nagradni sklad EP in za polovico predvidene vsote tega sklada, kot je bilo treba glede na zahteve ECU. »Fundaciji za šport in ministrstvu, pristojnemu za šport, moramo s poročili in dokazili o namenski porabi sredstev upravičevati porabo tam dobljenih sredstev, tudi za mladinski šah,« je navedel Bandelj.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine