Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Rusija na atletskem SP kot nevtralna država

Mednarodna atletska zveza podaljšala supenz. V Dohi le "čisti" atleti in atletinje.
Rune Andersen, vodja delovne skupine Iaaf za Rusijo, še ni prižgal zeleni luči za reprezentančni naastop pod rusko zastavo. FOTO: Reuters
Rune Andersen, vodja delovne skupine Iaaf za Rusijo, še ni prižgal zeleni luči za reprezentančni naastop pod rusko zastavo. FOTO: Reuters
STA, G. N.
9. 6. 2019 | 16:40
9. 6. 2019 | 17:00
1:47
Mednarodna atletska zveza (Iaaf) je na seji sveta sklenila, da podaljša suspenz ruske atletske zveze, kar pomeni, da Rusija najverjetneje ne bo mogla nastopiti na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi, ki bo septembra.

Iaaf je zaradi od države podprtega dopinškega sistema atletinje in atlete izključil z mednarodnih tekmovanj novembra 2015 in odtlej lahko pod nevtralno zastavo na mednarodnih tekmovanjih nastopajo le tisti predstavniki Rusije, ki dokažejo, da niso del sistema in izpolnjujejo zahteve ter program Svetovne protidopinške organizacije Wade.

Prepoved nastopanja ostaja vsaj do naslednjega zasedanja sveta Iaaf, ki bo tik pred začetkom SP v Dohi. Tudi če bo prepoved še veljala med prvenstvom, bodo lahko dokazano "čisti" ruski športniki nastopili kot posamezniki brez uporabe nacionalnih simbolov.

Svet Iaaf je izrazil zaskrbljenost, ker trenerji, ki so jih kaznovali zaradi dopinških prekrškov, še vedno sodelujejo s športniki. Obenem bodo še posebno pozornost namenili preiskavi, ali so morda Rusi, ko so posredovali podatke o nečednem početju, ponaredili medicinsko dokumentacijo, da bi na ta način pomagali športnikom pri izogibanju kazni.

Pri Iaaf so sicer potrdili, da je Rusija plačala vse stroške v višini 3,2 milijona dolarjev, toda težava je, da še vedno ostajajo dvomi o tem, ali je ruska zveza zares upoštevala vsa navodila krovne zveze Iaaf.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine