Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Rezervist Alen Šket poskrbel za veličasten zasuk in tretjo zmago

Slovenski odbojkarji so v dvoboju s polfinalisti lanskega EP že izgubljali z 0:2, a ostali neporaženi na SP.
Soigralci objemajo prvega junaka zmage Alena Šketa. FOTO: FIVB
Soigralci objemajo prvega junaka zmage Alena Šketa. FOTO: FIVB
15. 9. 2018 | 19:35
15. 9. 2018 | 21:15
4:39
Firence – Slovenski odbojkarji so tudi po tretjem dvoboju svetovnega prvenstva v Italiji še neporaženi. Po dvojnem ogrevanju z neevropskima tekmecema so bili danes po izjemno izenačenem obračunu, zaostanku dveh nizov, fantastični predstavi Alena Šketa in veličastnem zasuku s 3:2 boljši od Belgijcev, polfinalistov lanskega evropskega prvenstva. Po jutrišnjem dnevu odmora jih v ponedeljek (20.30) čakajo nevarni Argentinci.


Slovenija gre naprej


Prvi slovenski navijači pred dvorano že več kot uro in pol pred začetkom tekme, za ogrevanje športna himna »Slovenija gre naprej«, na parketu pa uvodoma enaka šesterka Slobodana Kovača kot v prvih dveh obračun z za razred slabšima tekmecema, Dominikansko republiko in Japonsko. Vsem v slovenskem taboru je bilo jasno, da bo prvi evropski tekmec na prvenstvu tudi prvi resen test trenutnih razmerij moči.


Odločil videoposnetek


Po začetnem otipavanju so najprej malce izdatneje, po uspešnih začetnih udarcih Mitje Gasparinija in dvakrat zaustavljenem prvem belgijskem napadalnem asu Samu Derooju, ušli Slovenci, ko pa so tekmeci popravili sprejem in žoge večinsko usmerili na Klemna Čebulja, so se vrnili v igro in zasukali tehtnico na svojo stran (18:16). Prednosti niso več izpustili iz rok, zadnjo točko so osvojili po sodniškem ogledu videoposnetka.


Kovačeve menjave


Drugi niz je bil domala od prve do zadnje točke v belgijski domeni. Izbranci karizmatičnega Italijana Andree Anastasija so hitro ušli z 9:5, Kovač je bil prisiljen posredovati in v igro namesto Gasparinija in podajalca Dejana Vinčiča poslal Tončka Šterna in Gregorja Ropreta. Nič ni pomagalo, zato je povlekel še enega aduta iz rokava, namesto Čebulja je priložnost dobil Alen Šket, ki je bil domala nezgrešljiv, hitro nanizal šest točk, a zaostanek osmih točk ob drugem tehničnem odmoru je bil prevelik, da bi ga bilo mogoče izničiti.

Trojni slovenski blok je ob mreži ulovil Tomasa Rousseauja. FOTO: FIVB
Trojni slovenski blok je ob mreži ulovil Tomasa Rousseauja. FOTO: FIVB


Veličasten zasuk


Ko so Slovenci že pošteno viseli na nitki, pa so se ravno še pravočasno prebudili. Pri vodstvu z 10:9 si je desni gleženj poškodoval Štern, na parket se je vrnil Gasparini in z nekaj bombami poskrbel, da se je slovenska zaloga hitro povečala na pet točk. Kovačeva četa je bila v tem nizu kar 68-odstotno napadalno uspešna, zelo razigrani Šket je bil že pri desetih točkah, le enega napada ni končal uspešno.


Na krilih osvojenega niza


Na krilih osvojenega niza so Slovenci poleteli tudi v četrtega in si hitro priigrali štiri točke naskoka. Belgijci so uprizorili še zadnjo vrnitev, izenačili na 14. točki in nato, prvič po več kot nizu in pol, pri 19:18 prevzeli vodstvo, ki pa je bilo zelo kratke sape. Kovačevi izbranci so izvlekli še skrajšani peti niz, zadnjo točko v četrtem jim je s servisom v avt podaril rezervni sprejemalec Francois Lecat.


Izjemen Šket


V finišu sta se zasedbi izmenjavali v vodstvu, Slovenijo pa je v ključnih trenutkih v rahli prednosti držal neustavljivi Šket, ki je bržkone odigral tekmo življenja. Njegov končni izkupiček: 24 napadov, 21 točk in rekordna 88-odstotna učinkovitost!
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine