Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Prvi zamahi vsekakor pod strokovnim vodenjem

Nekdanji svetovni rekorder priporoča vadbo v vodi vsem rodovom. Po opremo premišljeno in brez dragih vložkov.
Peter Mankoč se tudi po končani tekmovalni poti ni poslovil od bazena.<br />
FOTO Blaž Samec/Delo
Peter Mankoč se tudi po končani tekmovalni poti ni poslovil od bazena.<br /> FOTO Blaž Samec/Delo
11. 1. 2019 | 13:00
11. 1. 2019 | 13:34
4:11
Zaradi pomanjkanja vrhunskih dosežkov slovenskih plavalcev na mednarodni ravni spomini pogosto uhajajo k preteklim podvigom. Med tistimi, ki so vidno pisali poglavja o uspehih v bazenu, je vsekakor Peter Mankoč. S 40-letnim Ljubljančanom, nekoč svetovnim rekorderjem, smo se pogovarjali o plavanju kot ­posrečeni rekreativni dejavnosti za vsakogar.

Po končani športni poti, katere večji del je seveda ohranil v lepem spominu, se je v Turčiji in Estoniji nekaj časa ukvarjal z mladimi plavalci, tudi takšnimi, ki so bili še daleč od konkurenčne ravni v tekmovalnem svetu. Prav vsakomur, tako tistim z višjimi cilji kot onim, ki bi radi le plavali za dobro počutje, za začetek svetuje strokovno vodeno vadbo.

»Tako je tudi pri drugih športnih panogah, a najbolje poznam plavanje, pri katerem zame ni dvoma o pomembnosti pravilne usmeritve pod vodstvom usposobljenega strokovnjaka. Prvi zamahi so zelo pomembni, saj privajanje na te nato podzavestno usmerja vsakega posameznika v vodi. Seveda je mogoče marsikaj izboljšati, toda če je že prvi korak napačen, je pozneje težko preusmeriti plavalca na pravo pot,« se tudi zaradi dolgoletnih izkušenj zaveda eden izmed vodilnih akterjev bogate slovenske plavalne zgodovine. Pri najmlajših je to seveda prvi stik z vodo, privajanje na ravnotežje, tisti, ki se pozneje odločijo za bolj redno aktivnost v bazenu, pa se morajo sami ali po posvetu s kom odločiti, kako resno se bodo lotili plavalnega športa.

»Kot sem dejal, so najprej pomembni prvi zaveslaji po notah vodene vadbe, nato pa vsak posameznik sam ugotovi, kako daleč si želi. Se bo resno pridružil kateremu od klubov, bo plavanje postalo del njegovega vsakdana ali bo zanj to le občasna rekreativna dejavnost. Ni pravila – nekateri so lahko v športu ambiciozni in ob pravilnem pristopu uspešni, drugim zadostuje voda le kot priložnost za telesno aktivnost,« je povedal nekdanji svetovni rekorder in kar devetkrat zapored, med letoma 2000 in 2008, evropski prvak v disciplini 100 metrov mešano. Čeprav ga športna Slovenija najbolj pozna po uspehih v bazenu, so mu zelo blizu tudi druge športne panoge.


Najmlajšim ponuditi pisano paleto športa


Zato vztraja pri trditvi, da v prvih letih otrokovega spoznavanja s športom ni priporočljiva stroga usmerjenost zgolj k eni panogi. Četudi bi bila ta plavalna, ki jo ima Mankoč tako rad. »Pomembna so prva leta naraščajnikov v osnovni gibljivosti, koordinaciji, druženju z vrstniki. Vedno sem bil naklonjen temu, da se otrok aktivno spoznava s športnimi panogami, za specializacijo bo čas pozneje,« je povedal dolgoletni tekmovalec in razgrnil znano spoznanje o preprosti in cenovno ugodni plavalni opremi: »V tej športni panogi so dovolj kopalke, plavalna očala in kapa. Pravzaprav so nujne le kopalke, pri drugem je tako, da je pri resnejši rekreaciji v pomoč, pa tudi v nekaterih bazenih so priporočljive kape.«


Izogibati se tekmovalni opremi


Podobno kot prejšnji teden Petra Majdič, ki nam je predstavila značilnosti rekreacije v smučarskem teku, tudi Mankoč odsvetuje nakup pretirano drage opreme. Tekmovalne kopalke rekreativcu ne bodo koristile, vsekakor pa mu bodo obremenile proračun. »Vsakdo naj izbira med barvo, ki mu ustreza, ter velikostjo, pri plavanju so zaradi lažjega gibanja v vodi boljše malce manjše kopalke kot večje. Očala naj bodo pri robu mehkejša zaradi lažjega prilagajanja obrazu. Enotnega pravila ni, brez poskušanja ni mogoče ugotoviti, kaj komu ustreza,« je povedal dolgoletni reprezentant in dodal, da se rekreativci lahko sami, brez navzočnosti strokovnjakov, odpravijo v trgovine s plavalno opremo: »Tam so prodajalci dovolj ­podkovani, da lahko pomagajo ­vsakomur.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine