Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Pobesneli Max skočil na Hamiltona

Daniel Ricciardo je presenetljivi zmagovalec velike nagrade Italije. Kazen za Verstappna, Hamiltonovo počutje po nesreči ni idealno.
Lewis Hamilton je imel velikansko srečo v nesreči. FOTO: Andrej Isaković/AFP
Lewis Hamilton je imel velikansko srečo v nesreči. FOTO: Andrej Isaković/AFP
11. 9. 2021 | 22:38
13. 9. 2021 | 00:05
5:28
Po veliki nagradi Italije, 14. letošnji preizkušnji za svetovno prvenstvo v formuli 1, so mnogi dirkači zmajevali z glavo. Do ušes nasmejani Daniel Ricciardo (McLaren) kar ni mogel verjeti, da je po debelih treh letih spet slavil zmago, vodilna v skupni razvrstitvi Max Verstappen (Red Bull) in Lewis Hamilton (Mercedes) pa sta se po spektakularnem trčenju, po katerem sta skupaj obtičala v pesku, jezila drug na drugega.

Ricciardo je bil že na štartu trdo odločen, da izkoristi veliko priložnost, ki se mu je ponujala. Z drugega položaja se je mimo favoriziranega Verstappna izstrelil v vodstvo, ki ga do konca ni več izpustil iz rok. »Štart je bil dejansko ključen, zelo pomembno je bilo tudi, da mi je uspelo v prvem delu dirke zadržati za seboj Maxa,« je ključ do osme zmage v kraljevskem avtomobilističnem razredu, prve po treh letih (Monako 2018), opisal 32-letni Avstralec in zaupal, da je že v petek slutil, da se bo zanj zgodilo nekaj veličastnega.



»V zadnjih tednih sem globoko v sebi čutil, da postajamo močnejši. Vedel sem, da bomo doživeli nekaj lepega, vesel sem, da sem zmago dočakal tu,« je poudaril Ricciardo in navdušenje številnih (italijanskih) navijačev, ki so za sedeže na glavni tribuni odšteli tudi več kot 1000 evrov, izzval šele z naslednjimi besedami: »Želel bi si, da bi na zmagovalnem odru stal še kdo od Ferrarijevih navijačev, toda na srečo sem na njem vsaj jaz z italijanskim priimkom in koreninami ...«

Daniel Ricciardo je zmago proslavil v svojem značilnem slogu – s pitjem šampanjca iz svojega (preznojenega) športnega copata. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Daniel Ricciardo je zmago proslavil v svojem značilnem slogu – s pitjem šampanjca iz svojega (preznojenega) športnega copata. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters


Avstralski zvezdnik je podvig proslavil v svojem značilnem slogu – s pitjem zmagovitega šampanjca iz svojega (preznojenega) športnega copata, ki ga je med slovesno razglasitvijo ponudil tudi Landu Norrisu. Danielov angleški moštveni sotekmovalec je z drugim mestom dopolnil McLarnovo slavje, prvo dvojno po Montrealu 2010.


 

Bottas z zadnjega štartnega položaja na zmagovalni oder


Na najnižjo stopnico odra za najboljše dirkače se je po številnih prehitevalnih manevrih povzpel zmagovalec sobotne kvalifikacijske dirke Valtteri Bottas (Mercedes), ki je sicer po menjavi motorja včerajšnjo preizkušnjo začel z zadnjega položaja. »Že pred štartom sem kolegom v ekipi napovedal, da se bom prebil na zmagovalni oder. A se ni bilo lahko prebijati iz ozadja,« je priznal 32-letni Finec, ki sta mu vrata med najboljšo trojico s trčenjem v prvi šikani 26. kroga, po katerem je Verstappen z »rdečim bikom« skočil na »črno puščico« Lewisa Hamiltona, na široko odprla glavna kandidata za osvojitev lovorike.

»To dobiš, če ne pustiš dovolj prostora,« je še prek radijske zveze bentil 23-letni Nizozemec, ki je hitro izstopil iz bolida in odkorakal proti boksom, medtem ko je 13 let starejši Anglež po nesreči še več minut sedel v dirkalniku. »Po boljšem postanku v boksih mi je kazalo bolje kot Maxu, v zavoj sem zavil pred njim, bil sem spredaj, ko sem začutil močan udarec in nato njegov bolid zagledal na mojem,« je trčenje komentiral Hamilton, ki ga je hujših poškodb rešil varnostni sistem halo.

»Moje počutje ni idealno, a je v redu,« je še dejal sedemkratni svetovni prvak in se razveselil naknadne kazni za Verstappna, ki bo naslednjo dirko v Sočiju (26. t. m.) začel s treh mest slabšega položaja, kot si ga bo privozil v kvalifikacijah. »To je bilo zelo nesrečno. Za trčenje sta vedno kriva dva ...« je po kazni pribil »pobesneli Max«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine