Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Padec končal Marquezovo ero

Alex Rins presenetljivi zmagovalec VN Amerik v motogp.
Alex Rins je dosegel prvo zmago v razredu motogp. FOTO: Reuters
Alex Rins je dosegel prvo zmago v razredu motogp. FOTO: Reuters
14. 4. 2019 | 22:58
3:12
Pred tretjo etapo motociklističnega svetovnega prvenstva so se razprave laikov in strokovnjakov sukale le o tem, s kolikšno prednostjo utegne Marc Marquez ugnati vso konkurenco v razredu motogp. Na VN Amerik je namreč pred tem štartal šestkrat ter bil vselej najhitrejši v kvalifikacijah in na dirkah. Tudi tokrat je bil odlično na poti, toda ko si je privozil lepo prednost pred tekmeci, je padel ter prepustil bitko za prvo mesto Valentinu Rossiju in Alexu Rinsu. Uspešnejši je bil 23-letni Španec in dosegel prvo zmago v kraljevskem razredu v karieri.

Rins je bil v prejšnji sezoni večkrat blizu sanjskemu podvigu, saj se je petkrat povzpel na zmagovalni oder in trikrat osvojil drugo mesto. Letošnje SP je začel s 4. mestom v Katarju in s 5. v Argentini, v Austinu pa so se mu izšli prav vsi računi. Najbolj seveda zaradi Marquezovega padca 12 krogov pred koncem dirke, ki so ga hudomušneži pripisali dremežu zaradi zdolgočasenosti, saj bi bil branilec šampionskega naslova bržkone vnovič prepričljivo nepremagljiv. Ko se je pobral s tal, je ob izdatni pomoči poskusil vžgati svojo hondo, a mu ni uspelo in od obupa je še enkrat obležal na ameriškem pesku ob progi.

Že prej je odstopil tudi Britanec Cal Crutchlow, tretji v kvalifikacijah, ki je vozil na drugem položaju, ko je padel. Rins je osem krogov premeteno sledil Rossiju, štiri kroge pred ciljem pa je izkoristil njegovo napako in ga prehitel. V domala šahovski končnici je znal tudi odbiti vse napade 40-letnega Italijana, kot da bi bil on najizkušenejši as v SP. Tretje mesto si je z izdatnim zaostankom skoraj devetih sekund privozil Avstralec Jack Miller, Andrea Dovizioso pa si je s četrtim mestom prislužil lepo bero točk in prevzel skupno vodstvo v SP. To mu je tokrat povsem zadostovalo, na pravi podvig na ameriških tleh niti ni računal in ni pretirano silil v ospredje.
 

Ugnal svojega vzornika


Junaka dneva je morda še najbolj zbegalo zasliševanje novinarjev po dirki. Med silnim navdušenjem je težko našel besede, pozna pa se mu tudi, da se v treh sezonah nastopanja v razredu motogp še ni povsem izuril v verbalnih veščinah. "Zelo vesel sem uspeha, ne morem opisati občutkov. Predvsem ne morem verjeti, da sem na poti do zmage ugnal velikega Valentina Rossija, saj je bil prav on moj vzornik, ko sem začenjal kariero."

Rutiner Rossi kajpada ni imel podobnih težav s sedmo silo: "Žal mi je za razplet, saj sem se po Marquezovem padcu že videl na najvišji stopnički zmagovalnega odra, na kar čakam od junija 2017. Ko sem začutil priložnost, sem pritisnil do konca, toda Alex je bil hitrejši in ga nisem mogel prehiteti. Dirka je bila vsekakor zelo zanimiva in po dveh zaporednih drugih mestih bom še enkrat poskusil čez tri tedne."

SP se bo nadaljevalo 5. maja z VN Španije v Jerezu.

mmmm
mmmm

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine