Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Nepremagljiva Janja uživa, nihče in nič je ne ustavi

Športna plezalka Janja Garnbret neporažena tudi na peti tekmi za svetovni pokal. V panogi občudujejo njeno prevlado.
Janja Garnbret je razred zase, nobena tekmica ji ne pride blizu. V Münchnu je zmagala tretje leto zapored. FOTO: Luka Fonda/PZS
Janja Garnbret je razred zase, nobena tekmica ji ne pride blizu. V Münchnu je zmagala tretje leto zapored. FOTO: Luka Fonda/PZS
19. 5. 2019 | 21:45
19. 5. 2019 | 22:25
4:09
Z vsemi osvojenimi vrhovi v kvalifikacijah, polfinalu in finalu na tekmi za svetovni pokal v Münchnu je Janja Garnbret porazila vso konkurenco. Tretje leto zapored na tem bavarskem prizorišču in petič zapored v tej sezoni. Tekmice ji ne sledijo, v panogi se sprašujejo, ali jo sploh lahko kdo ustavi. Slovenski uspeh je s stopničkami dopolnila Mia Krampl.

»Kar poglejte v slovar pod besedo prevlada, ob razlagi bi lahko pripisali Janjino ime. Že lani je bila izjemna, letos pa je svoje uspehe še nadgradila. Kaj je to, kar ona ima in jo dela boljšo od drugih? Bo premaknila vse rekorde športnega plezanja?« sta se spraševala komentatorja tekme v Münchnu na uradnem kanalu Mednarodne plezalne zveze. Garnbretova je v tej sezoni razred zase, na petih tekmah je petkrat zmagala in si dve tekmi pred koncem sezone v tej disciplini zagotovila lovoriko za skupni seštevek v balvanskem plezanju. Tudi sama pravi, da ni sprocesirala vseh dosežkov, ki jih niza, in kako superiorna je.

Korošica nadaljuje z zmagovalnim nizom, letos je neporažena na vseh petih tekmah. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Korošica nadaljuje z zmagovalnim nizom, letos je neporažena na vseh petih tekmah. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Koliko višje od tekmic sodi, kažejo rezultati polfinala na Bavarskem, kjer vselej zelo rada nastopa. Zgolj ena tekmica, Ukrajinka Jevgenija Kazbekova, je dosegla en vrh, vse druge pa so vknjižile ničlo, medtem ko je koroška junakinja rešila vse probleme in osvojila vse štiri vrhove.

»Uživala sem! V kvalifikacijah, polfinalu in finalu, super je bilo! Dodatno motivacijo pa sem dobila še od občinstva, res sem se zelo zabavala,« je povedala 20-letna šampionka po 24. zmagi v svetovnem pokalu. Priznala je, da je tokrat čutila nekaj pritiska. »A potem sem se opomnila in si rekla, da tekmujem zato, da se imam lepo in uživam,« je slovenska šampionka, ki je že v prvem delu sezone osvojila letošnji glavni cilj, pojasnila, kako je odgnala moteče misli.
 

V lovu za mejniki


Zadnja preizkušnja sezone za svetovni pokal v balvanskem plezanju Garnbretovo in tekmice čaka čez tri tedne v ZDA. »Po zmagi v Münchnu bi rada na najvišjo stopničko stopila tudi v Vailu, a zavedam se, da bo težko. Tam še nisem plezala v finalu in če se bom tja uvrstila, bom zelo vesela,« je skromno povedala zvezdnica, ki lahko po že zagotovljeni lovoriki v tej disciplini tekmuje povsem sproščeno. Bo pa Korošica onstran luže lovila poseben mejnik: doslej namreč še nihče ni zmagal na vseh tekmah za svetovni pokal na balvanih v isti sezoni.

Julija se bo začela sezona v težavnosti, Korošica pa bo lovila še dve posebni lovoriki, četrta zaporedna naslova zmagovalke seštevka v težavnosti in kombinaciji. Če ji bo vse to uspelo, bo postala prva v zgodovini v absolutni konkurenci s tremi osvojenimi globusi v eni sezoni.
 

Osem slovenskih stopničk


Lep vtis so na Bavarskem danes pustili tudi drugi slovenski plezalci. Kramplova je prvič v karieri nastopila v balvanskem finalu, 18-letnica se je kljub poškodbi kolena borila do konca in se veselila tretjega mesta.

Mia Krampl se je prvič v karieri uvrstila v finale tekme v balvanskem plezanju in osvojila tretje mesto. FOTO: Luka Fonda/PZS
Mia Krampl se je prvič v karieri uvrstila v finale tekme v balvanskem plezanju in osvojila tretje mesto. FOTO: Luka Fonda/PZS


Reprezentanca se v tej sezoni lahko pohvali z osmimi stopničkami. Poleg Garnbretove in Kramplove sta se med najboljšo trojico na prejšnjih prizoriščih uvrstila še Jernej Kruder in Anže Peharc. Slednji je bil v Münchnu edini slovenski finalist v moški konkurenci, vknjižil je peto mesto, zmagal je Avstrijec Jakob Schubert s tremi vrhovi. Poleg Garnbretove in Kramplove pa je pri ženskah v finalu plezala še Katja Kadić, ki je na koncu zasedla 6. mesto.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine