Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Neja izbrala daljino, Nejo izbral troskok

Filipičeva do presenetljivega rezultata na atletskem pokalu Slovenije
Menjava discipline se zdi za Nejo Filipič logičen korak. FOTO: Tadej Regent/Delo
Menjava discipline se zdi za Nejo Filipič logičen korak. FOTO: Tadej Regent/Delo
17. 6. 2019 | 15:25
4:01
Celje – Za najbolj presenetljiv rezultat dvodnevnega atletskega pokala v Celju je poskrbela Neja Filipič. Sicer skakalka v daljino je v troskoku zmagala s 13,91 metra, kar jo je izstrelilo na 4. mesto najboljših slovenskih tekmovalk v tej disciplini, za Marijo Šestak, Anjo Valant in Snežano Vukmirović. Najbolj zanimivo pri tem je, da je bil to za Filipičevo skupno šele tretji nastop v troskoku na prostem, rezerv je torej še ogromno.

Krik navdušenja se je izvil iz ust Filipičeve, ko je v zadnji seriji pristala pri 13,91 m (z dovoljeno pomočjo vetra 0,7 m/s v hrbet) in osebni rekord, ki ga je že izboljšala v tretjem poskusu, popravila še za 35 cm. Tako se je povsem približala meji 14 metrov, pri kateri se začnejo norme za velika tekmovanja (za letošnje SP v Dohi je 14,20 m), v Sloveniji so doslej več od nje skočile le Marija Šestak, ki je z osebnim rekordom 15,03 tako ali tako razred zase, Anja Valant je največ preskočila 14,69, Snežana Vukmirović pa 14,58.

»Nisem vedela, da je bil zadnji skok tako dober, šele ko sem slišala dretje s tribun, sem se zavedla, da je bil v redu. Nimam namreč pravih predstav, občutkov, ker je to šele moja druga tekma. Pred dobrim tednom sem se v Ljubljani za nastop odločila bolj za šalo, ker so me trenerji prepričevali, naj poskusim. Kar dobro sem skočila in se uvrstila na pokal, spet sem šla poizkusit in uspel mi je super rezultat. Sploh ne vem, kako je možno kaj takega,« se je čudila Filipičeva, ki je prvič v troskoku nastopila leta 2016, enkrat v dvorani in enkrat na prostem, si zvila gleženj in disciplino opustila vse do mitinga v Ljubljani pred dvema tednoma.


Zgolj z občutkom


Naključje je hotelo, da je zdaj celo bližje normi za SP v troskoku kot v daljini, pri čemer troskoka sploh ne trenira in ga nikdar ni. »V troskoku vse delam zgolj z občutkom, zdi se mi veliko lažji kot daljina. Logični sklep je, da zamenjam disciplino. Disciplina je izbrala mene, ne jaz nje. Sama sem se odločila za daljino, troskok pa mi gre boljše. Sploh zdaj, ko sem še veliko bolj sproščena, ker ni nikakršnih rezultatskih pritiskov,« je logično razmišljala 24-letnica, ki bo sicer na evropskih igrah v Minsku nastopila v daljini, prav tako je v tej disciplini prijavljena na univerzijadi, v troskoku bo bržčas spet poskusila na DP in mitingu v Novem mestu. Če ne prej pa se bo troskoku bržčas posvetila po tej sezoni, saj rezultati kažejo, da se ji to najbolj splača.

»Res je to najbolj smiselno, sploh ker imam še veliko rezerv, pri tehniki, pri zaletu. Glede na to, s kakšno lahkoto sem izvedla zadnji skok in da sploh nisem šla iz polnega zaleta, mislim, da so dosegljive res lepe daljave,« se je obrnila proti meji 14 metrov varovanka Saše Maraž, ki je navdušila tudi Šestakovo. »Za Nejo že dolgo vemo, da je nadarjena, sem pa vseeno presenečena nad tem rezultatom na komaj drugem tekmovanju. Mislim, da lahko v troskoku doseže veliko več kot v daljini. Glede na to, da ga ne trenira, tehnično ni slaba, če bi par stvari malce bolje izvedla, bi bilo to že za zelo odmeven rezultat, lahko bi se uvrščala v finale velikih tekmovanj,« razmišlja slovenska rekorderka, pri čemer je seveda jasno, da so v zadnjem obdobju rezultati precej padli, če nekoč 15 metrov ni bilo dovolj za kolajno, se zdaj odličja delijo pri precej nižjih daljavah.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine