Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Najstnik premagal svetovnega prvaka (VIDEO)

Šahisti se v času pandemije merijo v hitropoteznih internetnih dvobojih.
Magnus Carlsen je športno priznal poraz 16-letniku. FOTO: Reuters
Magnus Carlsen je športno priznal poraz 16-letniku. FOTO: Reuters
STA
17. 4. 2020 | 17:53
17. 4. 2020 | 20:21
2:00
Najboljši šahisti na svetu so našli odgovor na pandemijo novega koronavirusa in začasno ukinitev tekmovanj. Rešitev so poiskali v triminutnih internetnih dvobojih, kjer glede na hitrost partije šahisti ne potrebujejo niti sodnika, saj je pomoč računalnika in drugih igralcev v tako kratkem času igre takorekoč nemogoča.

Šahisti na ta način končali kvalifikacijski turnir Banter Blitz s 132 igralci, ki se je začel že jeseni. V finale se je po pričakovanjih uvrstil aktualni svetovni prvak Norvežan Magnus Carlsen, ki se je tam srečal z le 16-letnim Irancem Alirezo Firouzjo. V finalu je Iranec po 16 odigranih dvobojih slavil le tesno z 8,5:7,5. Carlsen je nasprotniku po dvoboju čestital in odkrito priznal, da si je zaslužil zmago.

Alireza Firouzja je vzhajajoča zvezda svetovnega šaha. FOTO: twitter
Alireza Firouzja je vzhajajoča zvezda svetovnega šaha. FOTO: twitter


Jutri nov turnir


A pravega premora ne bo. Že jutri bo Carlsen začenja nastope na novem turnirju z nagradnim skladom 250.000 ameriških dolarjev, kjer se bo Irancu skušal oddolžiti za finalni poraz. Nastopili pa bodo še nekateri izredno močni velemojstri: Fabiano Caruana, Ding Liren, Ian Nepomniači, Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri in Hikaru Nakamura.



Turnir bo trajal 16 dni, šahisti bodo nastopili po sistemu vsak z vsakim, odločale pa bodo štiri medsebojne tekme in ne le ena. Posebno bo tudi točkovanje, podobno odbojkarskemu. Zmaga bo vredna tri točke, poraz 0, v primeru neodločenega izida 2:2, pa bo odločala peta medsebojna tekma, a bo zmaga nato vredna dve točki in poraz eno. Četverica najboljših se bo nato uvrstila v končnico.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine