Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Nad Hamiltonom samo še nebo in Michael Schumacher

Britanec si je v Teksasu zagotovil že šesti naslov svetovnega prvaka. Zmaga moštvenega tekmeca pri Mercedesu Valtterija Bottasa.
Lewis Hamilton je bil tudi v tej sezoni razred zase. FOTO: AFP
Lewis Hamilton je bil tudi v tej sezoni razred zase. FOTO: AFP
3. 11. 2019 | 21:56
3. 11. 2019 | 22:46
6:24
Juan Manuel Fangio je padel na tretje mesto, Michael Schumacher ima samo še minimalno prednost pred Lewisom Hamiltonom, ki si je v Austinu zagotovil šesti naslov svetovnega prvaka v formuli 1, tretjega zapored in petega v zadnjih šestih letih. Na zadnjih dveh dirkah se bo odločalo samo še o mestih od tretjega navzdol.

Dirko za VN ZDA je sicer dobil najboljši v kvalifikacijah, Hamiltonov moštveni tekmec pri Mercedesu Valtteri Bottas, ki je edini še imel teoretične možnosti za naslov, vendar bi ob zmagi moral biti Hamilton slabši kot osmi, kar pa se ni zgodilo. Britanec je ves čas nadzoroval potek teksaške dirke in na koncu osvojil drugo mesto pred Maxom Verstappnom, ki ima zdaj še malce boljše izhodišče v troboju za tretje mesto proti Ferrarijevim dirkačem Charlesom Leclercom in Sebastianom Vettlom. Slednji je imel nedeljo za pozabo, slabo je štartal z drugega mesta, imel obilo težav z dirkalnikom in naposled odstopil.



Hamilton je štartal s petega mesta in se mu je ob koncu celo nasmihala zmaga. Vendar na obrabljenih trdih gumah (edini je ubral taktiko enega postanka) ni bil dovolj hiter za 84. zmago. Bottas in Verstappen sta se mu hitro približevala in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo Britanec izgubil vodstvo.

Šefe pri Mercedesu, zlasti glavnega Totta Wolffa, je sicer kar zmrazilo, ko sta srebrni puščici pet krogov pred koncem skoraj trčili med seboj, Bottas je celo moral zaviti s proge, a je že krog kasneje na ravnini švignil mimo Hamiltona, ta pa je imel le še dobro sekundo prednosti pred Verstappnom. Nizozemec mu je že prišel v zavetrje, vendar so mu prehitevalni manever v zadnjem krogu preprečile rumene zastave zaradi nesreče Kevina Magnussena.



Mercedes je tako vpisal že deveto dvojno zmago v sezoni, v kateri mu Ferrari ni bil dorasel tekmec. Edina tolažba za rdeče je bil najhitrejši krog Leclerca, na koncu četrtega. Monačan se je tako še malce približal končnemu tretjemu mesto, čeprav sta Verstappen in Vettel še vedno blizu. Bottas je dosegel sedmo zmago v karieri, četrto v sezoni.

Naslednja dirka bo čez dva tedna v Braziliji, zadnja 1. decembra v Abu Dabiju.

Bottas se je veselil sedme zmage v karieri, četrte v sezoni, ampak ni bil ravno presrečen v cilju. »Vesel sem za zmago, ampak ni bilo dovolj. Lewis je povsem zasluženo osvojil naslov, jaz nisem izpolnil cilja, bom pa znova poskusil naslednje leto,« je voditelju Martinu Brundlu povedal Bottas.

Lewis Hamilton je bil tudi v tej sezoni razred zase. FOTO: AFP
Lewis Hamilton je bil tudi v tej sezoni razred zase. FOTO: AFP


Največ pozornosti je kajpak požel Hamilton. »Čisto iz sebe sem, to je bila težka dirka, uspelo nam je osvojiti dvojno zmago, kar se je po kvalifikacijah zdelo nemogoče,« je znova maksimum iz sebe in dirkalnika iztisnil Hamilton, ki so ga preplavila čustva ob vprašanju, kako se počuti kot šestkratni prvak.



»Čestitke vsem v ekipi, tukaj in v tovarni. Hvala mojemu očetu in mami, očimu in mačehi, stricu Georgeu in teti iz Trinidada, ki so vsi tukaj z mano, ter vsem v domovini,« je nadaljeval Hamilton, ki je osvojil peti naslov z Mercedesom, prvega je leta 2008 z McLarnom. Lahko bi šel po nov komplet gum in se brez tveganja pripeljal do tretjega mesta, ampak to ni v njegovi naravi.



»Ko sem bil star šest ali sedem let, mi je oče (Anthony; op. p.) dejal, naj se nikdar ne vdam. To je zdaj moto naše družine. Vedno želim zmagati, tudi danes sem šel na polno, ampak gume niso bile dovolj dobre. Sem pa vesel, ker so zdržale, nisem vedel, ali je sploh mogoče dirko odpeljati z enim postankom.«

Do kod še lahko seže pri 34 letih? »Tega ne vem, ampak počutim se mlad in še vedno sem željan zmagovanja. Tudi na zadnjih dveh dirkah bom plin pritiskal do konca,« je še dodal Hamilton, ki bi lahko v naslednji sezoni prehitel Schumacherja po številu zmag (83:91) in ga ujel pri sedmih naslovih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine