Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Med Marquezovimi občudovalci je tudi Rossi

Na VN Francije bo Španec branil prvo mesto v SP in lansko zmago.
Marc Marquez je lani zmagal v Le Mansu pred Danilom Petruccijem in Valentinom Rossijem. FOTO: Motogp.com
Marc Marquez je lani zmagal v Le Mansu pred Danilom Petruccijem in Valentinom Rossijem. FOTO: Motogp.com
17. 5. 2019 | 09:01
4:12
Le Mans – Čeprav sta Marc Marquez in Alex Rins v tej sezoni tako hitra, da ne potrebujeta pomoči, je vodilnima v SP elitnega razreda motogp pred nedeljsko VN Francije v podporo tudi zgodovina. V zadnjih desetih sezonah je zmaga v Le Mansu kar devetkrat pripadla Špancem, niz je prekinil le Avstralec Casey Stoner leta 2011. Kar petkrat je bil v tem času najhitrejši Jorge Lorenzo, ki pa se zdaj približuje dnu svoje bogate kariere.

Trikratni svetovni prvak si je veliko obetal od selitve iz Ducatijevega moštva pod Hondino okrilje, saj ima enako tehnično podporo kot v zadnjih letih neprekosljivi Marquez. Toda po 13. mestu v Katarju, 12. v Argentini, odstopu v ZDA in 12. stopnički v Jerezu so simpatije njegovih novih delodajalcev začele hitro popuščati. Ob selitvi motociklistične karavane se tako že krepijo govorice, da je Lorenzo dobil oster ultimat: zelo hitro mora dvigniti raven svojih predstav, sicer mu bodo ob prvi priložnosti pokazali vrata, čeprav ima sklenjeno pogodbo tudi za sezono 2020.

Španci imajo kajpada toliko adutov, da najdejo zamenjavo za vsakega padlega angela. Po štirih dirkah sezone jih najbolj zanima, ali bo lahko doslej odlični Rins vnovič ogrozil Marqueza, za katerim zaostaja za pičlo točko, in odbil pričakovan napad Andree Doviziosa, pred katerim ima dve točki naskoka. Dirkači radovedno pogledujejo tudi proti nebu. Zavedajo se namreč, da bi lahko dež močno vplival na razplet.
 

Hondina popolna naveza


»Če ne bi Marc padel v Austinu in ostal brez zmage, ki jo je že imel v rokah, bi bilo na razpredelnici marsikaj drugače. S svojo hondo tvori popolno navezo med najboljšim dirkačem in najhitrejšim motorjem, zato bi lahko letošnje prvenstvo kar poimenovali po Marquezu,« je prepričan eden od njegovih občudovalcev. To je Valentino Rossi, ki je bil v prejšnji sezoni na bojni nogi s Špancem, zdaj pa mu odkrito izreka laskave pohvale. Za njegove izzivalce medtem pravi: »Dovizioso, Rins in vsi drugi so dobri dirkači. Da bi lahko ogrozili Marqueza, pa bi morali spremeniti svojo miselnost in tekmovati, da bi zmagovali v serijah, ne pa zato, da bi prikazovali všečne predstave. Med enim pristopom in drugim je ogromna razlika,« je prepričan sloviti Italijan.

Marquezu že dolgo (bržkone že od rojstva) ne primanjkuje ambicioznosti in (pre)drznosti, tako da je pogosto svoj največji zaveznik in sovražnik v eni osebi. S petimi naslovi prvaka razreda motogp (in sedmimi skupno) pri 26 letih starosti pa je bržkone prišel do prelomnice v karieri, ko ne bo več nosil glave naprodaj v vsakem nastopu, ampak bo postopno prevzel pragmatično držo starejših tekmecev. Med njimi izstopa prav Rossi, ki je bil lani 3. v SP, letos pa zaseda 4. mesto, čeprav je zadnjo zmago dosegel daljnega 25. junija 2017 v Assnu.

»Zmaga pred dvema tednoma v Jerezu je bila pomembna, toda veliko pomembnejših je novih 25 točk pred povsem drugačno dirko. V Le Mansu nas čaka nenehni 'stop & go', prehajanje med ostrim zaviranjem in naglim pospeševanjem, zato bodo pomembni številni dejavniki. Od vremena, saj bomo morali pripravljeni na vse različice, do izbire gum in potez tekmecev. Naš cilj je seveda zmaga,« zagotavlja Marquez, ki je v Le Mansu dvakrat zmagal v konkurenci motogp, leta 2014 in – lani.

»Med lansko dirko je bil Dovi izjemno hiter, a padel, ko je bil v vodstvu. Te napake zagotovo ni pozabil in v nedeljo bo zagotovo poskusil dobiti zadoščenje. Poleg vseh najbližjih zasledovalcev pa bo zagotovo nevaren tudi Fabio Quartararo, ki pri 20 letih ne more veliko izgubiti in se bo poskusil izkazati na domači dirki,« je prepričan Marc Marquez.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine