Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Lauda luč v Hamiltonovem življenju

V Monte Carlu ta konec tedna v znamenju žalovanja za preminulim Nikijem Laudo.
Ferrarijev as Sebastian Vettel si je dal za dirko v Monte Carlu izdelati podobno čelado, kakršno je imel svojčas Niki Lauda. FOTO: AFP
Ferrarijev as Sebastian Vettel si je dal za dirko v Monte Carlu izdelati podobno čelado, kakršno je imel svojčas Niki Lauda. FOTO: AFP
24. 5. 2019 | 08:30
4:38
Ljubljana – Velika nagrada Monaka je vsekakor eden od vsakoletnih vrhuncev v formuli 1. Tokratna dirka, za katero bodo v nedeljo zelene luči prižgali ob 15.10, bo minila bolj ali manj povsem v znamenju žalovanja za v ponedeljek preminulim Nikijem Laudo.

Mercedesova zvezdnika Lewis Hamilton in Valtteri Bottas bosta pojutrišnjem lovila še šesto zaporedno dvojno zmago v letošnjem prvenstvu, v Monte Carlu pa bosta drvela s »srebrnima puščicama«, ki ju na nosu krasita napis Danke Niki (Hvala, Niki) in njegov avtogram.

»Težko mi je verjeti, da te ni več tu. Pogrešal bom najine pogovore, najin smeh, tvoje objeme po zmagah. Hvala, da si bil svetla luč v mojem življenju. Naj bo bog milosten do tvoje duše. Vselej bom na voljo tvoji družini, če me bo potrebovala. Rad te imam, mož. Vedno bom tvoj prijatelj,« se je Hamilton prek družabnih omrežij poslovil od Laude.
 

Lauda pregovoril Hamiltona k prestopu


Legendarni Avstrijec je bil sicer najzaslužnejši, da je britanski as po koncu sezone 2012 iz McLarna prestopil k Mercedesu. Kakor je nekoč razkril sloviti Dunajčan, ga je k temu pregovoril z naslednjimi besedami: »Rekel sem mu: 'Michaelu Schumacherju se kljub trdemu delu v treh letih ni posrečilo iz srebrne puščice narediti serijske zmagovalke. Če bi uspelo tebi, bi začela javnost popolnoma drugače gledati nate.' To je slednjič pretehtalo, da se je vendarle odločil za prestop k Mercedesu.«

Seveda Hamilton te odločitve ni nikoli obžaloval, s »srebrno puščico« si je pridirkal štiri naslove svetovnega prvaka (2014, 2015, 2017 in 2018), vštevši tisto z McLarnom iz sezone 2008 ima zdaj že pet lovorik. Dobro mu kaže tudi v letošnjem prvenstvu, v katerem ima kot vodilni v skupni razvrstitvi po petih postajah sedem točk naskoka pred drugouvrščenim moštvenim sotekmovalcem Bottasom. Za nameček je v tem obdobju tudi mastno zaslužil, zdaj naj bi njegova letna plača znašala že okrog 50 milijonov evrov.

Mercedesova dirkalnika krasita napis Danke Niki (Hvala, Niki) in njegov avtogram. FOTO: AFP
Mercedesova dirkalnika krasita napis Danke Niki (Hvala, Niki) in njegov avtogram. FOTO: AFP


Žalovanje ga ni prav nič upočasnilo, včeraj je bil namreč najhitrejši na obeh uvodnih prostih treningih v Monaku. Na dopoldanskem je s časom 1:12,106 za pičle 0,059 sekunde prehitel najbližjega zasledovalca Maxa Verstappna (Red Bull), na popoldanskem pa je z dosežkom 1:11,118 drugouvrščenega Bottasa pustil za seboj za 0,081 sekunde.

Lewisova hitrost je bila po eni strani kar presenetljiva, saj Monte Carlo s svojimi ozkimi ulicami nazadnje ni veljal za Mercedesovo progo. Lani je, denimo, v kneževini z red bullom zmago slavil Daniel Ricciardo, predlani je ob Azurni obali ciljno črto s ferrarijem prvi prevozil Sebastian Vettel.
 

Praznine nihče ne bo zapolnil


Nemški šampion je v teh dneh prav tako z mislimi pri Laudi, za tokratno dirko si je dal izdelati podobno čelado (živo rdeče barve z napisom Niki Lauda), kakršno je imel svojčas pri Ferrariju tudi trikratni svetovni prvak z Dunaja (v letih 1975, 1977 in 1984). »Pred tem, kar je Niki dosegel na dirkališču in ob njem, se ne da dovolj sneti klobuka. Za njim bo ostala gromozanska praznina, ki je nihče ne bo mogel zapolniti,« je smrt slovitega Avstrijca komentiral Vettel, ki seveda ne more biti zadovoljen s tem, kako se odvija letošnja sezona.

V skupnem seštevku drži šele četrto mesto, pri čemer ga resda le dve točki ločita od tretjeuvrščenega Verstappna, toda za vodilnim Hamiltonom zaostaja že za zajetnih 48 točk. »Naš dirkalnik preprosto ni dovolj hiter, česar na žalost ne moremo spremeniti čez noč. Toda vsi skupaj trdo garamo, da bi ga izboljšali in se spet prebili na vrh,« je dejal Vettel in priznal, da je začetna evforija, ki je po sijajnih zimskih testiranjih zajela Ferrarijevo ekipo, že precej splahnela.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine