Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Kenguruji niso preskočili Slovencev

Slovenska reprezentanca ugnala Avstralijo in prišla do osme zmage v ligi narodov.
Žiga Štern, na fotografiji v napadu, je proti Avstralcem zbral pet točk. FOTO: FIVB
Žiga Štern, na fotografiji v napadu, je proti Avstralcem zbral pet točk. FOTO: FIVB
M. U., STA
16. 6. 2021 | 16:21
4:42
Slovenska odbojkarska reprezentanca je v 11. krogu lige narodov premagala Avstralijo s 3:1 (-18, 18, 18, 17) in zabeležila osmo zmago. Po pričakovanjih je bila boljša od zadnjeuvrščene Avstralije in bo štiri tekme pred koncem vsaj obdržala četrto mesto, ki vodi v polfinale zaključnega turnirja. Slovenci so tokrat potrebovali nekaj časa, da so ujeli pravi ritem. Tekmo so začeli slabo, a selektor Alberto Giuliani je vendarle našel postavo, ki je v nadaljevanju z zanesljivo igro postavila reči na svoje mesto. S tem se je Slovenija Avstralcem oddolžila za poraz 2:3 na svetovnem prvenstvu leta 2018.

Giuliani je imel proti zadnjeuvrščeni Avstraliji, ki je šele v desetem krogu zabeležila prvo zmago, s 3:2 je premagala Iran, namen spočiti nekatere igralce, tako so tekmo začeli Žiga Štern namesto Klemna Čebulja, Mitja Gasparini namesto Tončka Šterna in Dejan Vinčić namesto Gregorja Ropreta. A začetek je bil katastrofalen, po izidu 5:5 so Avstralci začeli zbirati ase, bloke, Slovencem pa ni uspevalo praktično ničesar, tako da so tekmeci osvojili kar osem zaporednih točk. Giuliani, ki je ob odmorih poskušal svoje igralce dvigniti z ostrimi in glasnimi besedami, je bil prisiljen menjati, v igro sta stopila Ropret in Alen Šket. Pri drugem tehničnem premoru so Avstralci že vodili s 16:7, po njem se je igra evropskih podprvakov izboljšala, a zamujenega se ni dalo več nadomestiti.



Na začetku drugega niza je v igro vstopil tudi Čebulj, ob njem je na sprejemalskem mestu zaigral še Rok Možič, ki se je izkazal z dvema zaporednima blokoma za vodstvo 4:3. Očitno je bilo, da so se Slovenci zbudili, ob prvem tehničnem odmoru niza so že vodili z 8:4, z blokom Šketa 10:5, za asom Alena Pajenka pa že 15:6. Dvoma, da bodo izenačili, ni bilo več, niz se je končal z izidom 25:18. Tudi v tretjem nizu so Slovenci hitro prišli do prednosti treh točk (7:4), po dobrem servisu Ropreta pa je Možič vodstvo povišal na +4. Razlika je bila taka tudi ob drugem tehničnem odmoru. Do končnice so se kenguruji nekajkrat približali na dve točki, toda po izidu 19:17 so Slovenci osvojili pet zaporednih točk, Jan Kozamernik jim je z blokom zagotovil zaključno žogo, ki jo je z napadom sam tudi izrabil.
 

Jutri sledi Iran


Podobno so Giulianijevi izbranci dobili četrti niz, po izenačenem začetku in izidu 7:7 so ob drugem tehničnem odmoru pa asu Pajenka vodili že s 16:8, niz pa zanesljivo pripeljali do konca. V četrtek se bodo Slovenci ob 16. uri merili z Iranci, s tem pa tudi zaključili četrti igralni ciklus. V zadnjem naslednji teden jih čakajo še ZDA, Japonska in Bolgarija.

Slovenski odbojkarji so se veselili še osme zmage v ligi narodov. FOTO. FIVB
Slovenski odbojkarji so se veselili še osme zmage v ligi narodov. FOTO. FIVB


»Resnično je bila tekma težka, sploh s psihičnega vidika. Po včerajšnji tekmi z Brazilijo, na kateri smo se izpraznili tako psihično kot energijsko, nas je danes čakal težak zalogaj. Avstralija ne glede na to, da na turnirju ni zmagala na veliko tekmah, je vedno neugoden tekmec, kar se je pokazalo tudi v prvem nizu. Vedno dajo vse od sebe, borijo se do konca, dihali so nam za ovratnik vse do konca srečanja in zato sem vesel, da smo tudi mi obdržali glave na pravem mestu, zaigrali kot ekipa in pripeljali tekmo do konca na način, na kakršnega smo jo. Osvojili smo tri zelo pomembne točke.

Jutri nas čaka Iran, ki je že prikazal dobro odbojko. Moramo se nekoliko odpočiti, dobiti nekaj sveže energije in jutri stopiti na igrišče, kot da je to finale lige narodov. Mislim, da nam bo veliko lažje, če bomo tako vstopili v vsako tekmo, kajti tako bomo na srečanjih dosegli rezultate, ki jih želimo,« je povedal Jan Kozamernik.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine