Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Kažejo se tudi sadovi dela s študija v Ameriki

Strelka Živa Dvoršak je v izjemni formi z malokalibrsko puško. Doma brez možnosti treninga pozimi, saj ni pokritega strelišča.
Živa Dvoršak je v Plznu trikrat stala na stopničkah, enkrat posamično (trojni položaj), dvakrat ekipno – s Klavdijo Jerovšek in Urško Kuharič so zmagale z zračno puško, z malokalibrsko so bile tretje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Živa Dvoršak je v Plznu trikrat stala na stopničkah, enkrat posamično (trojni položaj), dvakrat ekipno – s Klavdijo Jerovšek in Urško Kuharič so zmagale z zračno puško, z malokalibrsko so bile tretje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Mojca Finc
8. 5. 2018 | 12:00
9. 5. 2018 | 23:14
4:01
Ljubljana – Prvi vrhunec sezone, evropsko prvenstvo z zračnim orožjem, se je ljubljanski strelki Živi Dvoršak povsem izjalovil, pokazala pa je izjemen napredek z malokalibrsko puško. Pečat je pustila s premiernimi stopničkami na tekmi za svetovni pokal v Južni Koreji, kjer bo septembra svetovno prvenstvo.
 

Strelke izenačene s strelci


Na uvodni tekmi za svetovni pokal v Mehiki se je strelka Olimpije prvič uvrstila v finale na tej ravni tekmovanja v tujini, z malokalibrsko puško je bila šesta (z novim državnim rekordom v kvalifikacijah), z zračno osma. Na VN Vroclava se je nato zavihtela na stopničke, povsem navdušila pa na svetovnem pokalu v Južni Koreji s premiernim tretjim mestom v karieri – v kraljevski disciplini trojni položaj. Uspešni prvi del sezone je dopolnila še s stopničkami na VN Plzna.

»Lani sem odlično streljala na treningih, kar pa mi ni uspelo prenesti na tekme. Tedaj smo še streljali trikrat po dvajset strelov. Skozi leta so rezultati v ženski konkurenci rasli, lani so bili za uvrstitev v finale zelo visoki. Od letos za dekleta velja kot za moške, streljamo trikrat po 40 strelov in zdi se, da se vse še lovijo,« je razmišljala Dvoršakova.

Kako je nov sistem naporen, ko gre za vzdržljivost in zbranost? »To disciplino sem na treningih redko vadila, dvakrat sem sprejela Rajmondov (Debevec, op. p.) izziv, pa še takrat sem imela hude težave. Odtlej še posebej spoštujem vse strelce, ki ves čas dosegajo vrhunske rezultate. A zdaj sem se kar znašla. Verjetno je k temu pripomoglo tudi tehnično znanje, ki sem ga pridobila v ZDA, in ga lani začela nadgrajevati,« je dejala 26-letnica.
 

Premagala dvome in krizo


Zdaj se kažejo sadovi dela iz ZDA, kjer je poldrugo leto študirala na univerzi Zahodne Virginije in trenirala, osredotočena predvsem na napredek z malokalibrsko puško. Strelci namreč v Sloveniji pozimi nimajo možnosti treninga s tem orožjem, saj nimajo pokritega strelišča. V letošnji zimi je tako opravila zgolj en teden priprav na Madžarskem. »Ko so naredili strelišče na Pragerskem in pokrito dvorano, sem se veselila notranjega strelišča. A žal ni uporabno, nimamo dostopa,« je razkrila sogovornica.

Po februarskem EP z zračnim orožjem je dva dni prirejeno vadila na ljubljanskem strelišču. »Zunaj je bilo 15 stopinj Celzija pod ničlo. Vklopili smo elektronske sisteme, pri katerih streljaš brez municije. To smo počeli notri kar na zračnem strelišču,« je omenila iznajdljivost. Osredotočala se je predvsem na pravilno izvedbo položajev (kleče, leže, stoje) in sestavljanje opreme. Morda je ta neobremenjenost sprožila vrhunske rezultate, pravi.

Prve stopničke v karieri so jo navdušile, presenečena je bila nad suvereno držo, s katero je napadala. Vseskozi je verjela, da zmore. »Na VN Vroclava sem prebrodila krizo, ki se me je vselej lotila v finalih. Vsakič sem bila zelo živčna, takrat na Poljskem pa sem to premagala,« je povedala. Predstavljala si je, da strelja na treningu in si naposled dokazala, koliko zmore.
»Na svetovnem pokalu v Južni Koreji sem uspešno ustavila dvome in strahove ter misli preusmerila na držo s tekme na Poljskem,« je pojasnila, kako ji je uspelo do rezultata kariere v svetovnem pokalu.

Naslednjo tekmo v ZDA bo izpustila, saj bi ji v napornem ritmu zgolj potovanje čez Atlantik pobralo preveč energije. Čaka jo še zadnja preizkušnja, ki bo čez dva tedna na Bavarskem.

Povezani članki
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine