Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Kamniški odbojkarski fenomen: en klub, trije prvoligaši

Prvi mož Calcita Volleyja Gregor Hribar poudarja, da nov položaj ne bo bistveno vplival na klubski proračun.
Vrzeli po poškodbi Katje Mihevc (v napadu) niso zamašili z igralko iz druge ekipe, temveč s povratnico Lucy Charuk. FOTO: Tadej Regent/Delo
Vrzeli po poškodbi Katje Mihevc (v napadu) niso zamašili z igralko iz druge ekipe, temveč s povratnico Lucy Charuk. FOTO: Tadej Regent/Delo
7. 12. 2018 | 17:00
7. 12. 2018 | 17:50
3:56
Ljubljana – Kamniški Calcit Volley je evropski odbojkarski fenomen. V tej sezoni ima klub kar tri prvoligaše, dva ženska in enega moškega, od katerih dva merita najvišje, v ligaški in pokalni finale, eden pa se bo boril za preživetje med elito. Kot poudarja klubski predsednik Gregor Hribar, nov položaj ni bistveno vplival na proračun, saj so ekipe vitke in preudarno sestavljene.

Dilema je bila, ali ima klub zadostno finančno zaslombo za preživetje s tremi prvoligaši. »Že v preteklosti smo dokazali, da zmoremo. Ko je ženska ekipa Calcita pred časom za kratko domovala v Ljubljani in je bil tudi sestrski Vital blizu ligaškega vrha, je bil položaj podoben, pa smo nekako zmogli, čeprav je bil tam denarni zalogaj še večji kot zdaj, v Kamniku pridemo z eno ekipo skozi sezono z nižjimi stroški. Pred sezono smo precej premlevali, ali je to pametna odločitev, naposled pa ni pretehtalo, ali bomo zmogli ali ne, temveč predvsem, ali je to dobro za drugo žensko člansko ekipo. A se je že izkazalo, da zasedba ima potencial in da je dolgoročno dobro sestavljena z namenom nabiranja izkušenj,« pojasnjuje Hribar.



Da ženski ekipi ne bosta odvisni druga od druge, je nakazala že poškodba standardne blokerke Katje Mihevc, ki bo dolgo odsotna s parketa. Na njeno mesto niso postavili udarne blokerke iz druge ekipe Manje Jerala, temveč so angažirali novo igralko, kanadsko povratnico Lucy Charuk. Enako je bilo po odhodu hrvaške sprejemalke Elene Vukić, rešitve namreč niso našli v drugi klubski zasedbi, temveč v še eni povratnici Sari Valenčič. »Če bi luknje v prvi ekipi mašili z igralkami iz druge, potem v njej ne bi imeli zadosti primerljivega kadra,« začarani krog izpostavi Hribar.


Napovedujejo eno lovoriko


V moški ekipi igralski kader ocenjuje za boljšega kot v minuli sezoni. Že v pripravljalnem obdobju pred sezono so Kamničani na turnirju v Novem Sadu na kolena spravili tudi državne prvake. »Ne vem, ali res ena lastovka prinese pomlad. Glavnina odločilnih tekem pride pozneje, dobro pa je, da imajo fantje zdaj v glavi, da lahko odpravijo ekipo, ki je bila zadnja leta domala nepremagljiva. ACH Volley je napovedal tri lovorike, mi mu bomo eno odščipnili,« je optimist Hribar.



Ko je ženska ekipa Calcita tekmovala v ligi prvakinj, se je preselila v Ljubljano, zdaj je spet doma. »V Ljubljani smo imeli dolgoročne cilje in projekt dobro zastavili. Zaradi nedorečenosti, traparij in tudi interesov posameznikov smo zgodbo zaključili. Že ko smo se umaknili iz Ljubljane, smo vedeli, da bo tam nastalo pogorišče in bo kar nekaj let trajalo, da se bo ponovno vzpostavil stabilen prvoligaš. Mestna občina financira šport, nima pa sponzorja. Če financiraš kader, dvorano, za uspeh med elito še vedno potrebuješ močnega sponzorja, kakršen je bil Calcit in prej denimo Sladki greh,« je Hribar spregovoril o ljubljanski epizodi.

V klubu bazirajo delo na domačem trenerskem kadru, v moški zasedbi je Aleš Hribar zamenjal Gašperja Ribiča, ki si je vzel sezono premora. »Zgodba z njim še ni končana. V Kamniku trenerji niso profesionalci, vsi imajo še službene obveznosti. In če v takih okoliščinah vodiš prvo ekipo, še toliko prej pride do zasičenosti. Zato kader malo rotiramo. Tudi Gašper se ni povsem umaknil od kluba, po strokovni plati je v pomoč trenerjem mlajših kategorij, pričakujem pa, da bo v prihodnje spet na najvišji ravni,« zatrjuje Hribar, ki je kot selektor moško reprezentanco leta 2001 prvi popeljal na EP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine