Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Janji Garnbret še tretji naslov svetovne prvakinje na Japonskem

Korošica prva v zgodovini z naslovom v težavnosti, na balvanih in v kombinaciji na istem SP.
Janja Garnbret Japonsko zapušča s tremi zlatimi kolajnami svetovnega prvenstva: na balvanih, v težavnosti in kombinaciji. FOTO: Manca Ogrin
Janja Garnbret Japonsko zapušča s tremi zlatimi kolajnami svetovnega prvenstva: na balvanih, v težavnosti in kombinaciji. FOTO: Manca Ogrin
M. F.
20. 8. 2019 | 13:54
20. 8. 2019 | 17:35
3:28
Janja Garnbret je po dveh naslovih svetovne prvakinje na Japonskem (balvani, težavnost) zmagala še na zadnji preizkušnji: v olimpijski kombinaciji. Postala je prva v zgodovini, ki je osvojila naslove v treh disciplinah na istem svetovnem prvenstvu. Srebrno kolajno si je priplezala domačinka Akijo Noguči, bronasto Britanka Shauna Coxsey.

"Izjemno je osvojiti tri zlate kolajne, zelo sem se zabavala," se je smejalo najboljši športni plezalki na svetu. "Slabo sem štartala v hitrosti, tudi na balvanih mi ni šlo, a sem uživala, v težavnosti pa sem se sprostila. Vedela sem, da je Ai prišla do vrha, a nisem bila živčna, rekla sem si, da moram uživati in to sem tudi storila. Srečna sem!" je žarela junakinja svetovnega prvenstva v Hačiodžiju.


 

Zablestela v težavnosti


Zlata Korošica si je stopničke delila z Japonko Akijo Noguči (levo) in Britanko Shauno Coxsey. FOTO: Manca Ogrin
Zlata Korošica si je stopničke delila z Japonko Akijo Noguči (levo) in Britanko Shauno Coxsey. FOTO: Manca Ogrin


Garnbretova je današnjo kombinacijsko tekmo začela s hitrostjo, disciplino, ki jo slovenska reprezentanca skorajda ne trenira, vknjižila je 6. mesto. V prvem dvoboju jo je porazila Švicarka Petra Klingler. Korošica je sicer začela hitro in napadalno, v prvem delu je bila hitrejša, v zgornjem pa ji je na enem od oprimkov zdrsnilo. V drugem dvoboju je nato popravila vtis in gladko opravila z Japonko Ai Mori. Prepričljivemu nastopu je sledil še en poraz, tokrat je bila od 20-letne serijske zmagovalke, ki ji je med plezanjem spet spodrsnilo, boljša domačinka Futaba Ito.



Svojo priložnost je slovenska šampionka nato iskala na balvanih, v disciplini, v kateri je letos ni premagala še nobena tekmica. Tokrat je rešila le drugi problem od treh, kar ji je uspelo v prvem poskusu. Izstopal je tretji balvan, nobeni tekmovalki ga ni uspelo uspešno prebrati. Balvanski del je pripadel domačinki Nogučijeva z dvema vrhovoma, Garnbretova je bila druga. Skupno je v kombinaciji pred preizkušnjo v težavnosti držala 4. mesto, najboljše izhodišče je pred zadnjo stopnico imela Coxseyjeva.

Na zadnji stopnici, preizkušnji v težavnosti, je slovenska šampionka zablestela v vsem svojem sijaju. Plezala je hitro in odločno in dosegla vrh. Nanj se je povzpela še Morijeva, a je bila Korošica hitrejša od tekmice.


 

Brez slovenskega finalista v moški konkurenci


Slovensko plezanje v finalu kombinacije ne bo imelo moškega predstavnika. V kvalifikacijah je bil najboljši Nemec Alexander Megos, edini Slovenec Jernej Kruder je bil 16. (hitrost: 13., balvani: 9., težavnost: 14.). Naslednja priložnost za olimpijsko vozovnico bo reprezentanca imela novembra v Franciji.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine