Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Drugi športi

Iztok Čop in Denis Žvegelj sta se zapisala v anale slovenskega športa

30 let od prve olimpijske kolajne: Katalonija prizorišče zgodovinskega podviga blejskih čolnov. Prva na stopničke Iztok Čop in Denis Žvegelj.
Osvojenih kolajn so se veselili tudi (z desne) Rajko Šugman, Tomo Levovnik, v ozadju Rajmond Debevec, bronasti veslači in Jelko Kacin (zadaj z očali). FOTO: Dokumentacija Dela
Osvojenih kolajn so se veselili tudi (z desne) Rajko Šugman, Tomo Levovnik, v ozadju Rajmond Debevec, bronasti veslači in Jelko Kacin (zadaj z očali). FOTO: Dokumentacija Dela
1. 8. 2022 | 05:00
4:31

V nadaljevanju preberite:

Današnji dan pred 30 leti je bil posebej pomemben za mlado državo. Slovenska zastava je namreč prvič v zgodovini olimpijskih iger zaplapolala na odru za zmagovalce, potem ko se je razpletlo sanjsko v tekmi dvojcev brez krmarja na igrah v Barceloni. Bronasta Iztok Čop in Denis Žvegelj sta se namreč 1. avgusta 1992 zapisala v zgodovinski spomin mlade samostojne države kot prva dobitnika olimpijske kolajne.

Dan pozneje se je okitil z bronasto kolajno še drugi blejski čoln – četverec brez krmarja v posadki Sadik Mujkić, Milan Janša, Sašo Mirjanič in Jani Klemenčič. Slovenci v Barceloni so bili navdušeni, med njimi sta bila tudi Delova poročevalca Franci Božič in Oto Giacomelli, rojake v domovini je zajela pr(a)va športna evforija.

Preberite, kaj sta povedala o zgodovinski prvi olimpijski kolajni Iztok Čop in Denis Žvegelj ter kako je videl ta dan Delov poročevalec Oto Giacomelli. Poglejte si tudi fotoreportažo zgodbe o uspehu iz 1. avgusta 1992.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine