Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

IAAF podaljšala suspenz ruski atletski zvezi

Mednarodna atletska zveza je na zasedanju v Dohi sprejela tudi številne spremembe v diamantni ligi.
Diamantna liga bo doživela korenite spremembe. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
Diamantna liga bo doživela korenite spremembe. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
11. 3. 2019 | 15:33
11. 3. 2019 | 15:39
2:11
Doha – Mednarodna atletska zveza (IAAF) se je na seji v Dohi odločila podaljšati suspenz ruski zvezi, ki je v nemilosti svetovne atletske družine že od novembra leta 2015, ko si je sankcije prislužila zaradi sistemskega in od države podprtega dopinga. Pri IAAF od Rusije zahtevajo analitične podatke in vse vzorce iz moskovskega laboratorija, ki jih bo potrebovala posebna delovna skupina za ugotavljanje statusa ruskih športnikov. 


Podatke že obdeluje WADA


Podatke sicer že obdeluje Svetovna protidopinška agencija (WADA). Delovna skupina bo pozorna tudi na obtožbe nemške televizijske mreže ARD, ki je poročala, da so nekateri trenerji iz starega režima ponovno vpleteni v delo z ruskimi reprezentanti. Ti sicer lahko po potrditvi IAAF, da izpolnjujejo protidopinške kriterije, nastopajo na mednarodnih tekmovanjih, toda ne pod rusko, temveč pod nevtralno zastavo.


Novosti v diamantni ligi


Mednarodna zveza je sicer na zasedanju v Dohi uvedla tudi nekaj sprememb v diamantni ligi. Z 32 na 24 je zmanjšala število disciplin na vsakem mitingu, ki bodo po novem za pol ure krajši, trajali bodo 90 minut. Najdaljša tekaška disciplina na mitingih bo odslej tek na 3000 metrov, tudi število tekmovanj bo manjše – 12 namesto dosedanjih 14. Od leta 2020 bo tudi le en finale sezone in ne več dva kot do sedaj.


Spremembe niso lahke, so pa nujne


Spremembe bodo sicer prišle v veljavo prihodnje leto. »Spremembe niso nikoli enostavne, so pa nujne,« je pojasnil predsednik delovnega telesa, ki se je ukvarjalo s tekmovalnimi novostmi, Britanec Jon Ridgeon. Letošnja diamantna liga, ki bo doživela že jubilejno deseto izvedbo, se bo začela 3. maja v Dohi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine