Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Hamilton si zasluži postati vitez

Nekdanji svetovni prvak Damon Hill ceni najboljšega dirkača na stezi in zunaj nje. Lewis zmaguje in razbija tabuje.
Lewis Hamilton opozarja na krivice v svetu. FOTO: Leonhard Foeger/AFP
Lewis Hamilton opozarja na krivice v svetu. FOTO: Leonhard Foeger/AFP
23. 11. 2020 | 09:49
2:06
Lewis Hamilton premika mejnike in ruši predsodke, zato si zasluži viteški red za dejanja na dirkališču in ob njem, pravi nekdanji svetovni prvak v formuli 1 Damon Hill.

Hamilton, najbolj uspešen dirkač formule 1 in edini temnopolti voznik v F1, si je prejšnji teden v Turčiji zagotovil sedmi naslov svetovnega prvaka, s katerim se je izenačil z Michaelom Schumacherjem, ima pa več zmag od Nemca.

Petintridesetletni Anglež prihaja iz revne družine očeta priseljenca z Grenade, bori se proti rasizmu, zagovarja zdrav način življenja in opozarja na naravovarstvene težave. »Lewis od nekdaj ruši zidove, že ko je vozil v kartingu, se je boril proti statusu quo v družbi,« je za Guardian dejal Hill.

Damon Hill (ob njem žena Georgie) je v Buckinghamski palači prejel odlikovanje, ko je tako kot oče Graham Hill postal svetovni prvak. FOTO: Reuters
Damon Hill (ob njem žena Georgie) je v Buckinghamski palači prejel odlikovanje, ko je tako kot oče Graham Hill postal svetovni prvak. FOTO: Reuters


»Sprejetje v viteški red bi bilo priznanje ne samo njegove odličnosti v formuli 1, ampak tudi, ker odpira vrata za vsakogar, ki ni
bel. Je dokaz, da ničesar ne moreš narediti samo zaradi barve kože. Je živ dokaz, da je vse mogoče,« dodaja Hill, ki je tako kot njegov oče Graham postal svetovni prvak in bil leta 1996 odlikovan v Buckinghamski palači.
 

Le trije dočakali največjo čast


Viteštvo je še večja čast, doslej so ga prejeli le Stirling Moss, Jack Brabham in Jackie Stewart. Hamilton je dobil odlikovanje nižjega ranga (MBE; Member of the Order of the British Empire), ko je bil leta 2008 prvič prvak. 

»V našem športu je zelo težko biti sprejet v viteški red. Ampak Lewis si to zasluži zaradi svojega poslanstva širjenja enakosti, boja proti rasizmu in ekologije. Je zvezdnik z velikim vplivom, fantastičen ambasador, viteštvo bi še povečalo njegov vpliv,« dodaja Hill.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine