Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Fabjan: Naredili smo rezultat in prihranili nekaj denarja

Tina Trstenjak z zlato lovoriko rešila čast slovenskega juda na turnirju za grand slam v Budimpešti.
Tina Trstenjak je v finalu strla odpor Venezuelke Anriquelis Barrios. Foto Gabriela Sabau/IJF
Tina Trstenjak je v finalu strla odpor Venezuelke Anriquelis Barrios. Foto Gabriela Sabau/IJF
26. 10. 2020 | 08:00
4:11
Ljubljana – Celjska šampionka Tina Trstenjak je svoje mojstrstvo potrdila tudi v Budimpešti. Na tekmovanju za grand slam v judu je minulo soboto navdušila z zlato lovoriko v kategoriji do 63 kilogramov.

Judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku je bila v športni dvorani Laszla Pappa, v kateri se je pred dobrimi tremi leti okitila z naslovom svetovne podprvakinje, tokrat razred zase. Potem ko je bila kot prva nosilka v uvodnem krogu prosta, je na poti do finala prepričljivo ugnala Poljakinjo Angeliko Szymanska (z vazarijem), Madžarko Szofi Ozbas (z iponom) in Rusinjo Darjo Davidovo (z iponom).
image_alt
Tina Trstenjak zmagala na turnirju za grand slam v Budimpešti


V zaključnem dvoboju je Tina že po minuti in 24 sekundah strla tudi odpor Anriquelis Barrios, potem ko je 27-letno Venezuelko ujela v končni prijem. Trstenjakova se je tako veselila že svoje 38. kolajne na turnirjih za svetovni pokal, 17. zlate! Z njo si je že tudi zagotovila nastop na OI prihodnje leto v Tokiu, kjer bo branila naslov prvakinje iz Ria de Janeira '16.


»Ni bilo tako preprosto, kot je bilo morda videti. Bilo je težko in drugačno že zato, ker tokrat ob sebi nisem imela svojega trenerja Marjana Fabjana. A sva se pred vsako borbo slišala in skovala taktiko zanjo,« je zaupala 30-letna Celjanka, vesela, da se je izšlo tako dobro. Z zmago je po februarskem 2. in 3. mestu v Parizu in Düsseldorfu dobila potrditev, da je na pravi poti, čeprav je v isti sapi pristavila, da vseh najboljših tekmovalk ni bilo v Budimpešti; med 405 judoisti iz 61 držav so, denimo, manjkali tudi borci iz prve velesile Japonske.
image_alt
»S tem se tudi ne more pohvaliti vsak, kajne?«

 

Nič počitka, že danes na priprave v Kosovo


A to ne zmanjšuje uspeha Trstenjakove, ki je upravičila vlogo favoritinje. »Tina je upoštevala moje napotke in zasluženo zmagala,« je pojasnil Fabjan in razkril, da je svoji varovanki svetoval, naj med dvoboji ne tvega, naj višjim tekmicam ne dovoli, da jo primejo okrog vratu, naj ne pada na kolena in da poskuša nasprotnice spraviti v parter in jih na tleh prisiliti k vdaji. Marjanovi napotki so tako učinkovali tudi na daljavo.
image_alt
Boji se, da še lep čas ne bo tako, kot je bilo


»Čeprav me ni bilo ob tatamiju, sem ji zaupal. Tina je pač že dovolj izkušena, da ve, kaj mora narediti v določenem trenutku,« je svojo šampionko pohvalil eden od najboljših trenerjev (juda) na svetu, ki se v Budimpešto ni odpravil zaradi (lastne) varnosti in manjših stroškov. Zgolj za teste na novi koronavirus (po dva v Sloveniji in na Madžarskem) so morali, denimo, odšteti 400 evrov.
image_alt
Včasih se sprašuje, kako je vse to sploh zmogla


»Lagala bi, če bi rekla, da se navadiš nanje. Ne, niso prijetni,« je priznala Trstenjakova, ki se je s klubsko kolegico Lio Ludvik (ta je v prvem krogu turnirja v Budimpešti izgubila z Izraelko Inbal Shemesh) danes odpravila na enotedenske priprave v Kosovo. Olimpijska prvakinja je tako rešila slovensko čast na Madžarskem, preostali naši judoisti Kaja Kajzer (do 57 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg), Patricija Brolih (do 78 kg), David Štarkel (do 60 kg), Adrian Gomboc (do 66 kg), Martin Hojak (do 73 kg) in Vito Dragič (nad 100 kg) so izpadli pred četrtfinalom.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine