Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Evropejci navdušili, Američanom so popustili živci

Najboljši golfisti Evrope so združili moči in na Ryderjevem pokalu tokrat premagali Američane, ki se zgražajo nad svojimi zvezdniki.
Evropski golfisti so bili tokrat prepričljivo boljši. FOTO: AP
Evropski golfisti so bili tokrat prepričljivo boljši. FOTO: AP
N. Gr., STA
2. 10. 2018 | 14:17
2. 10. 2018 | 14:23
5:13
Navdušenje širom Evrope po zmagoslavju v Ryderjevem pokalu se še ni poleglo. Medtem ko Evropa slavi svoje zvezdnike in poudarja, da so bili gledalci ter ekipni duh odločilna dejavnika na poti do presenetljive in suverene zmage, se Američani hudujejo in zgražajo nad vedenjem svojih zvezdnikov.

ZDA so bile nesporne favoritinje tekmovanja, ki poteka vsake dve leti. Enajst od dvanajstih igralcev je uvrščenih med prvih šestnajst na svetovni računalniški lestvici, zato so v ZDA vsi pričakovali, da bodo Dustin Johnson, Brooks Koepka, Justin Thomas, Tiger Woods in ostali prekinili 25-letno sušo zmag v Evropi. A ravno nasprotno, Američani so doživeli enega najhujših porazov v zgodovini tega tekmovanja. Zdaj počasi prihajajo na dan vzroki in nesoglasja, ki so se pojavila znotraj ekipe samih zvezdnikov, ki samo z nagradami na turnirjih letno v povprečju zaslužijo pet milijonov dolarjev.

Tiger Woods je v nedeljo takoj po porazu dejal, da prevzema svoj del odgovornosti, saj je izgubil vse štiri dvoboje, kar pomeni, da je Evropi predal štiri točke. "Zagotovo sem jaz del neuspeha," je dejal Američan, ki je v Francijo prišel kot novi junak ZDA, potem ko je en teden prej z zmago na prestižnem zaključnem turnirju sezone turneje PGA prekinil petletno sušo zmag.
Patrick Reed, ki je dva dni igral z Woodsom, je šel še korak dlje. Lotil se je tako kapetana Jima Furyka, kot soigralca Jordana Spietha in na koncu še razmišljanja celotne reprezentance ZDA. V pogovoru za New York Times je povedal, da je želel igrati z Spiethom, s katerim sta bila uspešna pred dvema letoma, vendar njegove želje niso bile uslišane. "Ni važno, ali se imava rada ali ne, oba veva, kako morava odigrati, da izpolniva cilj," je dejal Reed.
 

Ega niso pustili za vrati


"Glede na to, kakšne uspehe imam v tem tekmovanju, se mi zdi nelogično, da me kapetan v soboto popoldan ni uvrstil v ekipo. Mislim, da to ni bila pametna odločitev," je dodal Reed in zaključil z informacijo, ki je presenetila marsikoga. Američani so imeli namreč na notranji strani vrat slačilnice napis - Pustite svoj ego za vrati. "To so oni naredili veliko bolje kot mi," je dejal Reed.
Nekaj ur po koncu dvoboja naj bi si po poročanju neimenovanega vira v lase skočila tudi dva ameriška igralca, sicer dobra prijatelja in soigralca v sobotnih "foursomih", Dustin Johnson in Brooks Koepka. Slednji naj bi po nekaj popitih kozarcih alkohola dejal, da "bo položil Dustina", ta pa mu ni ostal dolžan. Narazen so ju morali potegniti soigralci, priče dogodka pa so bile tudi nekatere žene evropskih igralcev, ki so bile šokirane nad hudimi besedami in fizičnim obračunom.

Evropa medtem slavi dvanajsterico igralcev - Angleže Iana Poulterja, Justina Rosa, Tommyja Fletwooda, Paula Caseyja in Tyrrella Hattona, Španca Sergia Garcio in Jona Rahma, Šveda Henrika Stensona in Alexa Norena, Italijana Francesca Molinarija, Severnega Irca Roryja McIlroyja ter Danca Thorbjorna Olesena, ki so kljub začetnemu zaostanku 1:3 v nadaljevanju povsem nadigrali goste iz ZDA in zmagali s 17,5 - 10,5.
 

Italijan na naslovnicah


Glavni junak je Italijan Francesco Molinari, ki je v ponedeljek v državi, obsedeni z nogometom, zasedel vse naslovnice. Gazzetta dello Sport je zapisala "Mr. Ryder je Italijan", Corriere dello Sport pa "On ni Tiger, njegovo ime je Chicco." 35-letni Francesco je namreč mlajši od bratov Molinari, zato ga v Italiji vsi kličejo "chicco" (v prevodu mali).

Zanj je izjemna sezona, v kateri je osvojil prvi major (The Open), prvi turnir iz serije PGA ter na Ryderjevem pokalu kot prvi Evropejec v zgodovini dobil vseh pet dvobojev. Štiri od teh v paru z novincem Tommyjem Fleetwoodom, tako da so njuno navezo navijači poimenovali kar "Moliwood".

Evropski igralci so poudarili, da zmage ne bi dosegli brez izjemne publike. Njihovo navijanje in spodbujanje je bilo glasnejše kot na nogometnih tekmah na Stade de France, je zapisala francoska tiskovna agencija AFP.

Dva dni po koncu tekmovanja, ki bo naslednjič na vrsti čez dve leti v ameriški zvezni državi Wisconsin, je znanih tudi nekaj finančnih podrobnosti tekmovanja, ki zaradi globalnega interesa v tem športu sodi med najbolj donosne in gledane športne dogodke.

Neposredni prihodki Ryderjevega pokala 2018 so ocenjeni na 150 milijonov evrov, posredni v prihodnjih letih s prodajo različnih izdelkov z znakom Ryder cup pa na 225 milijonov evrov. Tekmovanje na igrišču National pri Parizu si je ogledalo 270.000 gledalcev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine