Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Čeh: Sem v veliko boljši formi, kot kaže izid v Marakešu

Slovenski as v metu diska se je moral na sinočnjem mitingu diamantne lige v Maroku sprijazniti z najslabšo uvrstitvijo v zadnjih letih.
Kristjanu Čehu se nastop v Marakešu ni izšel po načrtih. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
Kristjanu Čehu se nastop v Marakešu ni izšel po načrtih. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
M. Š., STA
20. 5. 2024 | 11:48
20. 5. 2024 | 11:49
4:24

Svetovni in evropski podprvak v metu diska Kristjan Čeh je sinoči na atletski diamantni ligi v Marakešu z zgolj enim veljavnim metom, dolgim 64,64 metra, zasedel sedmo mesto. Orjak iz Podvincev pri Ptuju je s tem zabeležil najslabšo uvrstitev na velikih mitingih v zadnjih letih.

»Nič kaj dosti ni mogoče povedati o tekmi, bila je zanič. Nisem mogel sestaviti tehnike, počutil sem se brez moči. Se zgodi ... Včasih pride tudi kakšna takšna tekma, ko ti ne gre,« je po tekmi strnil vtise v zadnjih letih najboljši slovenski atlet.

»Sem v veliko boljši formi, kot je pokazal sinočnji miting, navsezadnje sem v diamantni seriji še 10. maja slavil zmago v Dohi, kjer sem presegel 70 metrov (70,48 m – ta čas tretji izid sezone na svetu). V Marakešu se nisem pravilno odločal o tehničnih prvinah, vsak met je bil v tem pogledu drugačen in zato tudi razplet ni mogel biti drugačen,« je pojasnil Čeh. Ocenjuje, da je do junijskega evropskega prvenstva v Rimu na voljo še dovolj časa, da se ustrezno pripravi na boj za zmagovalni oder.

V Maroku je zmagal litovski svetovni rekorder in evropski prvak Mykolas Alekna, ki je v četrti seriji vrgel disk 70,70 metra daleč. Drugi je bil Avstralec Matthew Denny (67,74 m), ki je lani s predzadnjim metom finala preprečil Čehu končno zmago v diamantni ligi. Tretji je bil olimpijski in svetovni prvak, Šved Daniel Ståhl (67,49 m).

»Kot sem povedal že nekajkrat, je konkurenca v zadnjih letih v moji disciplini izjemna, še nikoli v zgodovini ni bilo treba za dobre dosežke vreči tako daleč. Prav tako je kar nekaj tekmovalcev, ki lahko posežemo v sam vrh. A v Marakešu nihče ni bil posebej dober, tudi Alekna ne, čeprav je bil med vsemi najuspešnejši. Uspel mu je en res dober met, drugi pa diska nismo 'zadeli',« je o tekmecih spregovoril 25-letni Podvinčan.

V tem tednu bo dvakrat tekmoval v Estoniji

V Marakešu z njim ni bilo njegovega novega trenerja Marta Olmana iz Estonije, kjer Čeh preživi in trenira lep del sezone. »Z menoj je bil za pomoč Tadej Repnik, Olman pa bo zraven spet na naslednjih dveh tekmah v Estoniji. Najprej bom tekmoval 23. maja v Jöhviju, kjer sem lani dosegel slovenski rekord, nato pa dva dni pozneje še na ekipnem estonskem prvenstvu, ker sem se včlanil tudi v tamkajšnji klub. Pred evropskim prvenstvom bom imel tako še tri tekme, tretja bo miting diamantne lige 30. maja v Oslu,« je napovedal Čeh, ki z dvojno registracijo ostaja tudi član ptujskega kluba.

V Jöhviju je 16. junija lani vrgel disk 71,86 metra daleč, s tem izidom pa je izenačen na petem mestu med tekmovalci v zgodovini. V četrtek se bodo z našim asom pomerili tudi Ståhl, avstralski rekorder Denny in jamajški rekorder Fedrick Dacres.

Čeh je imel edini veljavni met v Marakešu v tretji seriji, ko je prišel le na šesto mesto. Od devetega mesta, na katerem ne bi imel več preostalih metov na tekmi, ga je ločilo le nekaj več kot pol metra. Pred njim sta bila še četrti Jamajčan Traves Smikle (66,04 m) in Litovec Andrius Gudžius (64,91 m), nekdanji evropski (2018) in svetovni prvak (2017).

Tekmovalca iz Podvincev pri Ptuju je v zaključku prehitel še Dacres, srebrni na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Dohi je vrgel disk 65,05 metra v peti seriji. Čeha tako v šesti seriji ni bilo med najboljšimi tremi, ki so odločali o razvrstitvi na zmagovalnem odru.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine