Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Zlati Kristjan Čeh: Evropski prvak? Sliši se res lepo!

Prvi adut slovenske odprave Kristjan Čeh je z metom, dolgim 68,08 metra postal evropski prvak. Za Slovenijo je osvojil tretje zlato odličje v zgodovini EP.
Novi evropski prvak - Kristjan Čeh! FOTO: AFP
Novi evropski prvak - Kristjan Čeh! FOTO: AFP
7. 6. 2024 | 11:50
7. 6. 2024 | 23:47
6:12

Evropsko prvenstvo v atletiki v Rimu se je za slovensko reprezentanco začelo sanjsko, Kristjan Čeh si je pokoril konkurenco in z metom, dolgim 68,08 metra, stopil na evropski tron. Slovenski as je od dopoldanskih uspešnih kvalifikacij še stopnjeval formo in z drugim finalnim metom poskrbel za tretje zlato odličje za Slovenijo na evropskih prvenstvih. Prvega zasledovalca Lukasa Weisshaidingerja je premagal za 38 centimetrov, bronast je bil svetovni rekorder Mykolas Alekna.

Slovenska odprava je šla v Rim z jasnim ciljem, da domov prinese vsaj eno odličje in že po prvem tekmovalnem dnevu v večnem mestu je naloga izpolnjena. Čeh se je v Rimu odlično znašel, že dopoldne je potrdil dobro počutje in napovedal poseben večer ter naskok na sam vrh. Svojo računico so imeli tudi tekmeci, najvišje je kotiral Alekna, ki je izzval slovenskega šampiona, a je bil na koncu prekratek, moral se je zadovoljiti z bronom. Čeh je z drugim od šestih metov disk vrgel do 68,08 metra in stopil še stopničko višje kot v Münchnu pred dvemi leti.

»Letos sem se osredotočil na dva cilja, EP in OI in celo sezono sem imel to tekmo v glavi. Želel sem si, da bi z vsakim metom vrgel dlje od Alekne in ga spravil pod pritisk, na koncu mi je uspelo zelo dobro. Ni bilo tistega klika, da bi letelo prek 70 metrov, a ga očitno ni bilo tudi pri drugih. 68 metrov je bilo na koncu dovolj za zmago, uspela mi je zelo, zelo dobra tekma,« je v zastavo odeti Čeh opisal tekmo slovenskim poročevalcem, nato pa dodal: »Evropski prvak? Sliši se res lepo.«

Kristjan Čeh je zelo razpoložen. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters
Kristjan Čeh je zelo razpoložen. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Na koncu glavni izzivalec Avstrijec

Vrhunec petkovega večernega sporeda, za Slovenijo pa kar celega prvenstva, se je ob 21. uri začel, ko so na štadion prišli najboljši tekmovalci v metu diska. Kristjan Čeh je bil na vrsti kot peti, prvi je metal glavni konkurent Mykolas Alekna, a je naredil prestop. 

Čeh je že dopoldan napovedal, da si želi z dobrim prvim metom pripraviti osnovo za napad na vrh in to mu je tudi uspelo. V prvem metu je disk vrgel do 66,59 metra in še izboljšal dopoldansko daljavo ter prepričljivo prevzel vodstvo.

Svetovni rekorder Alekna je v drugem metu pokazal pravi obraz in disk vrgel še slabih 40 centimetrov dlje od Čeha, s 66,98 metra je Litovec prevzel vodstvo. A slovenskega asa to ni vrglo iz tira, za drugi met je še stopnjeval formo in disk zalučal do 68,08 metra, s čimer je znova v vodstvu in že zelo blizu odličju. V tretji seriji je Alekna znova storil napako, prestopil je tudi Čeh.

FOTO: Kai Pffafenbach/Reuters
FOTO: Kai Pffafenbach/Reuters

V četrti seriji je bil Alekna na vrsti, da stopnjuje formo in disk je vrgel do 67,48 metra ter skočil na drugo mesto. Po prestopu v tretjem metu je Čeh tokrat znova zabeležil veljavni izid, disk je vrgel na črto, ki označuje 65 metrov. V sedmi seriji je bil Čeh odličen, novega najboljšega izida sicer ni postavil, je pa z metom, nekaj cm krajšim od 68 metrov postavil še drugo najboljšo daljavo v finalu. Alekna in na koncu drugi Weisshaidinger sta bila v zadnji seriji prekratka in Čeh se je veselil naslova najboljšega na stari celini.

Kvalifikacije krojila tudi vročina

Dopoldanski spored prvega tekmovalnega dne na evropskem atletskem prvenstvu v Rimu je postregel z zanimivim dogajanjem s slovenskega vidika. Kristjan Čeh je bil v drugi kvalifikacijski skupini v metu diska, vsi njegovi glavni konkurenti z izjemo Daniela Stahla so svoje delo opravili že v prvi, najdaljši je bil svetovni rekorder Mykolas Alekna, ki je disk (navidez s pol moči) zalučal  67,50 metra daleč.

Čeh je prišel na vrsto ob 11. uri in že s prvim metom postavil daljavo 65,64 metra. Norme sicer ni izpolnil, postavili so jo pri 66 metrih, a je bil kljub temu prepričan v svoj uspeh, zato s kvalifikacijami ni nadaljeval. Izkazalo se je, da je imel prav, zaostal je le za Alekno in postavil skupno drugi izid kvalifikacij. »Z metom sem zelo zadovoljen, lahko bi bil še nekaj centimetrov daljši, a je bila izvedba dobra. Dosegel sem, kar sem želel, zato ni bilo potrebe po nadaljnjih metih. Na nekoliko krajše razdalje je že vplivala vročina, jutranja prva skupina je bila zato v manjši prednosti. V finalu bom nastopil s podobno taktiko, upam, da mi bo v prvem metu uspela podobna daljava, ki bo dobro izhodišče za popoln napad,« je bil po kvalifikacijah zadovoljen Čeh.

V dopoldanskih kvalifikacijah je bila uspešna tudi Nika Glojnarič, ki je v teku na 100 metrov ovire postavila 10. čas in se uvrstila v polfinale. Še boljši je bil Filip Jakob Demšar, ki je v teku na 110 metrov z ovirami zaostal le za tremi tekmovalci in se s četrtim časom prav tako brez težav uvrstil v polfinalni tek, ki bo na sporedu jutri.

Preberite še: Kristjan Čeh danes išče potrditev, da je na pravi poti v Pariz

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine