Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Brez pomembnega aduta in brez zlata, a tudi srebro se lepo lesketa

Slovensko moštvo kajakašev drugo na EP v spustu na divjih vodah na Soči.
Slovensko moštvo kajakašev je upravičilo visoka pričakovanja na Soči. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Slovensko moštvo kajakašev je upravičilo visoka pričakovanja na Soči. FOTO: Nina Jelenc/KZS
17. 5. 2019 | 00:27
4:19
Trnovo ob Soči – »Z Nejcem Žnidarčičem bi bržkone osvojili zlato kolajno, a tudi srebrna ni od muh,« so bili po klasični tekmi za ekipe na evropskem prvenstvu v spustu na divjih vodah enotni slovenski kajakaši. V popolni zasedbi bi bili glavni favoriti, a ker izkušeni as še ni okreval po poškodbi medrebrne mišice, so morali čestitati češki trojici, ki se je na preizkušnji posameznikov zvrstila od 3. do 5. mesta.

Pred Adamom Satkejem, Karlom Slepico in Kamilom Mružkom sta bila v sredo le zlati Simon Oven in srebrni Anže Urankar, ki pa sta za moštveno tekmo potrebovala še tretjega moža. Vskočiti je moral 21-letni Ljubljančan Tim Novak, ki je bil dan poprej 13., in napeti vse moči, a skupaj niso bili dovolj hitri za najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Za njo so zaostali za 3,20 sekunde, tretjeuvrščene Italijane pa so zato prekosili za skoraj 27 sekund. Zato na cilju niso skrivali vedrih obrazov.

»Novaka sva kar dobro namučila. Danes smo naredili vse, kar smo lahko, zato smo z drugim mestom zadovoljni, čeprav bi bili lahko v drugačnih okoliščinah tudi prvi,« je po tekmi ocenil evropski in svetovni prvak med posamezniki Simon Oven. Anže Urankar je dodal: »Tudi jaz nimam pripomb. Dali smo vse od sebe in menim, da je to najboljši rezultat, kar smo ga lahko dosegli. Pred štartom smo celo pričakovali, da bomo bolj zaostali za Čehi, saj so bili včeraj vsi hitrejši od Tima za vsaj 25 sekund.«

Nad uspehom je bil razumljivo najbolj navdušen najmlajši član ekipe, ki je vskočil v zadnjem hipu. Nejc Žnidarčič se je namreč po izgubljeni posamični preizkušnji poskusil ogreti za moštveni nastop, toda bolečina je bila preveč neprijetna, grozila pa mu je tudi nevarnost, da bi si poslabšal poškodbo in ostal tudi brez šprinterske tekme. Nanjo se bo poskusil pripraviti tudi s pomočjo protibolečinskih sredstev.

»Že včeraj sem vedel, da lahko pride do takšnega scenarija in da bom moral nadomestiti Nejca. Upali smo sicer, da bo pripravljen, saj je nedvomno hitrejši od mene, vendar sem dal vse od sebe. Lahko smo zadovoljni z rezultatom, glede na to, da na posamični tekmi nisem bil ravno najhitrejši in da je bil danes vodostaj Soče bistveno nižji. Hvala Simonu in Anžetu, da sta me vzela v val in me spodbujala. Srebrna kolajna je lep uspeh,« je poudaril Tim Novak.
 

Zdaj so na vrsti šprinterji


Rosno mlado moštvo kanuistov je brez v sredo srebrnega Blaža Cofa, ki je prihranil moči za šprinterski juriš, zasedlo 4. mesto, naveza kajakašic pa je pristala na 5. mestu. Vodja slovenske reprezentance Srečko Masle je zato pozitivno ocenil drugi dan EP: »Kajakaši so veslali zelo dobro in bili v igri za zmago, a so bili Čehi za odtenek boljši. Mislim, da se je Nejc Žnidarčič pravilno odločil, da se mu ne bi stanje dolgoročno zapletlo. Upam, da bo lahko nastopil v šprintu. V preostalih ekipah smo imeli mlade tekmovalce, za katere ni bilo pričakovati, da bodo na vrhu v evropskem merilu. V reprezentanco smo jih povabili, da nabirajo izkušnje, saj so to odlične priprave za mladinsko SP.«

V petek se bo evropsko prvenstvo nadaljevalo s kvalifikacijami šprinta na divjih vodah, v katerem bodo slovenski tekmovalci znova med glavnimi favoriti. Žnidarčič je namreč lani osvojil naslov svetovnega prvaka, visoko pa merijo tudi kajakaša Urankar in Oven ter kanuist Cof, ki je lani osvojil zlato kolajno na SP. Najboljša peterica prvega nastopa, ki se bo začel ob 10. uri, se bo že uvrstila v sobotni finale, preostali pa se bodo na drugi progi (ob 14. uri) potegovali še za deset mest. »Poskusil bom opraviti nalogo že v prvem poskusu, saj bi me popravni izpit stal dodatnih moči. Predvsem moram paziti na skale, saj je pri polni hitrosti nevarnost napake veliko večja,« napoveduje Blaž Cof.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine