Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Bo Marquez še kdaj dočakal Folgerjev lov?

Pred VN Nemčije je Dani Pedrosa napovedal slovo od motociklističnih dirk
Dani Pedrosa bo v nedeljo štartal v Nemčiji. Foto AFP
Dani Pedrosa bo v nedeljo štartal v Nemčiji. Foto AFP
14. 7. 2018 | 10:00
2:22
Sachsenring – Po štirih zmagah Marca Marqueza v zadnjih šestih dirkah SP, med drugim pred dvema tednoma v Assnu, se njegovim tekmecem niti v nedeljo ne obetajo lepši časi. Branilec naslova v razredu motogp je namreč na VN Nemčije nepremagljiv. Lani je osmič zapored štartal s prvega mesta in še osmič – zmagal.

Pred letom dni Špancu resda ni bilo lahko, saj ga je do zadnjih metrov ogrožal domači adut Jonas Folger, tretji pa je bil Dani Pedrosa, ki je lani zapel svoj labodji spev in se devetkrat povzpel na zmagovalni oder. Oba takratna Marquezova zasledovalca sta bila v dosedanjih osmih dirkah nove sezone daleč od središča pozornosti. Špancu, zmagovalcu 31 preizkušenj motogp (nazadnje lani v Valencii), se je v 33. letu starosti še ni uspelo prebiti višje od 5. mesta, zato je ob prihodu v Nemčijo napovedal, da se bo po koncu sezone poslovil. Za konec kariere se je odločil po neuspešnih pogajanjih za mesto v Yamahinem satelitskem moštu, tako da se bo odpeljal v zgodovino kot svetovni prvak do 125 ccm (2003) in dvakratni do 250 ccm (2004 in 2005) ter trikratni podprvak motogp (2007, 2010 in 2013).

Toliko večja uganka je Folger. Po vrhuncu na Sachsenringu mu je šlo v nadaljevanju krstnega leta v kraljevskem razredu vse navzkriž, na zadnjih štirih dirkah sezone pa sploh ni nastopil in se že vedno ni vrnil za štartno črto. Dolgo nihče niti ni vedel, kaj ga ustavilo, saj se je umaknil v popolno osamo. Izkazalo se je, da ga je napadel Gilbertov sindrom, dedna bolezen, ki zaradi motenega delovanja jeter povzroča prekomerno utrujenost, še posebej v povezavi s telesno dejavnostjo ali okužbami. Šele nedavno se je pridružil Kalexovi zasedbi in testira zmogljivosti konjičkov moto2, ali se bo pri 24 letih še kdaj vrnil med elito, pa ostaja velika uganka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine