Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

SP v nogometu – Cristiano Ronaldo : Španija 3:3 (VIDEO)

Realov superzvezdnik je postal najstarejši nogometaš v zgodovini s trojčkom golov na eni tekmi svetovnega prvenstva.
Cristiano Ronaldo je po enkrat zadel z bele točke, iz prostega strela in iz igre. Foto Jonathan Nackstrand/AFP
Cristiano Ronaldo je po enkrat zadel z bele točke, iz prostega strela in iz igre. Foto Jonathan Nackstrand/AFP
J. P.
15. 6. 2018 | 19:53
15. 6. 2018 | 23:05
7:31
Soči – Olimpijski štadion Fišt v Sočiju je bil že nocoj prizorišče prvega vrhunca letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu. V evropskem derbiju skupine B so se namreč evropski šampioni Portugalci pomerili z zmagovalci mundiala izpred osmih let v Južni Afriki Španci, ki so bili pred nocojšnjim obračunom še posebej nabrušeni po turbulentnih minulih dnevih, ki jih je začinila nenadejana menjava selektorja – domala čez noč je Julena Lopeteguija, ki se je brez vednosti zveze v občutljivem trenutku dogovoril za triletno sodelovanje z zmagovalcem lige prvakov Realom, zamenjal Fernando Hierro, nekdanji legendarni branilec in debelo desetletje tudi reprezentant.

Derbi se je končal brez zmagovalca in s točo golov, z izidom 3:3. Portugalci so vodili dvakrat, z 1:0 in 2:1, vendar pa so bili bližje zmagi Španci, ki so bili v prednosti do 88. minute. Tedaj je svoj šov z že tretjim zadetkom v obračunu zapečatil Cristiano Ronaldo, ki je enkrat (že v četrti minuti) zadel z bele točke, ki si jo je sam priboril, enkrat iz mojstrsko izvedenega prostega strela, enkrat pa iz igre, toda z izdatno pomočjo vratarja Davida de Gee, ki je posredoval zelo nespretno. Prvo špansko ime je bil dvakratni strelec Diego Costa, z natančnim strelom z razdalje pa je za vodstvo s 3:2 poskrbel Nacho, ki se je tako oddolžil za začetni spodrsljaj, ki je tekmecu prinesel enajstmetrovko in zgodnje vodstvo.


Portugalci zabijajo v končnici


Portugalci niso zgolj aktualni evropski prvaki, temveč imajo na svoji strani tudi statistiko, saj so v zadnjem obdobju v skupinskem delu svetovnih prvenstev domala nepremagljivi. V zadnjih devetih dvobojih so petkrat zmagali, se trikrat razšli brez zmagovalca in le enkrat – pred štirimi leti z 0:4 proti Nemčiji – izgubili. Za nameček ga na tokratnem mundialu ni evropskega igralca, ki bi bil v kvalifikacijah vključen v toliko zadetkov kot ravno Cristiano Ronaldo, ki je kar petnajstkrat zadel in trikrat podal. In še en statistični podatek je lahko skrbel Špance: kar 37 odstotkov vseh zadetkov doslej na svetovnih prvenstvih so Portugalci dosegli v zadnjih 15 minutah tekem.


POTEK PRVEGA POLČASA


Komaj se je kakih 50.000 gledalcev šele dobro posedlo na lepo polne tribune olimpijskega štadiona Fišt v Sočiju, že so imeli portugalski navijači prvi dober razlog za navdušenje. Že v tretji minuti je namreč prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo nevarno prodrl v kazenski prostor in preigral Nacha, ki mu ni preostalo drugega, kot da je Realovega velemojstra zaustavil s prekrškom. Italijanski delivec pravice Gianluca Rocchi ni pomišljal niti za trenutek, pokazal je na najstrožjo kazen, z bele točke pa je neubranljivo sprožil Ronaldo, ki ga je ravno danes doletela kazen zaradi davčnega prekrška, in po hitrem postopku popeljal evropske prvake v vodstvo.

Hitro prejeti zadetek je Špance prisilil, da so sile hitro preusmerili v napad in stopnjevali pritisk, kar se jim je obrestovalo v 24. minuti, ko se je polčas ravno nagnil v drugo polovico. Fantastična podaja prek več kot polovice igrišča je mojstrsko našla Diega Costo, ki se je poigral s tekmečevo obrambo, nato pa še z izjemno natančnostjo sprožil tik ob desni vratnici, Rui Patricio je bil popolnoma nemočen. V Braziliji rojeni 29-letni napadalec, soigralec slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka pri Atleticu Madridu, je zadel osmič doslej v majici z državnim grbom in tako izenačil na 1:1, dvoboj se je pravzaprav začel znova.

Španci so bili več kot 60-odstotno pri žogi in imeli tudi precej več priložnosti, a še pred odhodom na odmor so drugič zadeli Portugalci. Zadetek v 44. minuti gre bolj kot zaslugi Ronalda, ki se je med strelce vpisal že drugič v dvoboju in hitro napovedal kandidaturo za najučinkovitejšega igralca turnirja, pripisati izjemni nespretnosti španskega vratarja Davida de Gee, ki bi moral žogo, ki jo je CR7 sprožil s precejšnje razdalje, brez težav ukrotiti, a mu je ušla iz rok in se skotalila v mrežo. Ronaldo je postal šele četrti nogometaš v zgodovini (po Peleju, Miroslavu Kloseju in Uweju Seelerju), ki je zadel na štirih zaporednih mundialih, le da je bil v prejšnjih treh poskusih vselej uspešen »le« po enkrat.

Diego Costa je bil uspešen dvakrat. Foto Adrian Dennis/AFP
Diego Costa je bil uspešen dvakrat. Foto Adrian Dennis/AFP


POTEK DRUGEGA POLČASA


Seveda si novi (začasni) španski selektor Fernando Hierro novega velikega izziva ni želel odpreti s porazom, zato je svojim izbrancem med glavnim odmorom v slačilnici zaukazal popoln napad. Na izenačenje svetovnim prvakom izpred osmih let ni bilo treba čakati dolgo. V 55. minuti je glavnino dela opravil Sergio Busquets, ki je bil v kazenskem prostoru najvišji v skoku in z glavo podal naravnost pred gol, kjer je bil dobro postavljen Costa, ki se je tako z Ronaldom strelsko poravnal, tudi on je namreč vpisal že drugi gol v dvoboju. Španci so še drugič izenačili, za popoln zasuk pa so potrebovali zgolj tri minute.

Tedaj je namreč na sceno stopil Nacho, ki se je z zadetkom oddolžil za prekršek za enajstmetrovko v tretji minuti, po katerem so se Portugalci bliskovito dokopali do vodstva. Žoga je po obetavnem napadu Špancev odskočila do branilca galaktikov, ki je s precejšnje razdalje ustrelil natančno, da bolj skorajda ni mogel. Žoga se je najprej odbila od ene, nato še od druge vratnice, od tam pa se je vendarle skotalila v mrežo. Portugalski selektor je poskusil igro osvežiti z menjavami, vendar pa je tik pred koncem, v začetku 88. minute, za izenačenje na 3:3 poskrbel standardni mož začetne enajsterice. Kdo drug kot – Ronaldo!



In to na kakšen način. Še drugič v dvoboju je zadel po prekinitvi, le da tokrat ne z enajstmetrovke, temveč iz briljantno izvedenega prostega strela, po katerem je žoga mimo vseh glav tik ob desni vratnici našla pot v mrežo. Cristiano Ronaldo je tako vpisal svoj že 51. trojček zadetkov v karieri (v klubskem ali reprezentančnem dresu), prav tako je bil njegov današnji podvig že 51. »hat-trick« v zgodivini mundialov, Portugalec pa je postal s 33 leti in 130 dnevi najstarejši nogometaš na tej ravni tekmovanj, ki se mu je to posrečilo. V končnici se rezultat ni več spremenil, še najbližje je bil v drugi minuti sodnikovega dodatka Ricardo Quaresma.


PORTUGALSKA : ŠPANIJA 3:3 (2:1)


Strelci: 1:0 - Cristiano Ronaldo (4./11-m), 1:1 - Diego Costa (24.), 2:1 - Cristiano Ronaldo (Goncalo Guedes, 44.), 2:2 - Diego Costa (Sergio Busquets, 55.), 2:3 - Nacho (58.), 3:3 - Cristiano Ronaldo (88.).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine