Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Rusija je že mimo, pred vrati je pokal Amerike

V Braziliji po slovesu od SP strokovnjaki in javnost kritični, toda ne zahtevajo korenitih sprememb
Neymar je bil po izpadu Brazilije tarča kritik stroke in navijačev, vodstvo zveze pa ga je vzelo v bran.<br />
Foto Ap
Neymar je bil po izpadu Brazilije tarča kritik stroke in navijačev, vodstvo zveze pa ga je vzelo v bran.<br /> Foto Ap
Gorazd Nejedly
9. 7. 2018 | 11:00
4:42
Slovo Brazilije po porazu z Belgijo je navijače po svetu spremenilo v hudomušne kritike. Izvirnosti in duhovitosti, kako osmešiti Brazilijo, ni manjkalo. Priložnost za špik je izkoristila tudi italijanska Gazzetta dello Sport. Seleção je bil na njeni naslovnici »Seleciao« (zbogom seleção).


Brazilija je na svoj prvi naslov čakala 28 let (1930/58), 4 leta manj je minilo med tretjim in četrtim naslovom (1970/94), na šestega bo čakala še najmanj 4 leta. V Katarju 2022 bo minilo natanko 20 let od petega naslova, ki so ga priigrali mojstri, kot so bili Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo, Cafu, Carlos ...


Tite delal napake, a je št št. 1


V Brazilijii je razočaranje veliko, a še zdaleč ne takšno, kot je bilo pred štirimi leti. Davek za nov rezultatski spodrsljaj na mundialih ne bo sprožil revolucije.
Selektor? »Mar sploh moram odgovarjati na vprašanje, ki ni vprašanje,« je bil jezen – predvsem zaradi rezultatskega razpleta – predsednik krovne nogometne organizacije (CBF) Antonio Nunes. Večina funkcionarjev in tudi javnosti v selektorju Titeju ni videla grešnega kozla, 57-letnik je v 26. tekmi na selektorskem stolčku izgubil šele drugič, res pa je, da takrat, ko si tega ne bi smel privoščiti nihče od selektorjev najuspešnejše nogometne države. Po izjavah vodilnih mož Tite lahko odstopi le, če bo ocenil, da nima več volje, da bi vodil reprezentanco.
Kritikam Tite le ni ubežal, a je za večino ostal najboljši mož za selektorski stolček. »Douglas Costa bi moral igrati prej, Neymar je imel veliko priložnosti, da bi zasijal, a je vlekel slabe poteze. Brazilija nima igralca, kot je Kevin De Bruyne, ki igra od enega do drugega kazenskega prostora,« je bil kritičen nekdanji zvezdnik Tostão in podkrepil svoje besede: »Brazilija je plačala davek za aroganco. Po zmagi nad Mehiko je bila najbolj nogometna država na svetu, Neymar in drugi najboljši na svetu, selektor je bil najboljši. Dejstvo je, da je Brazilija izgubila zato, ker je bila Belgija boljša.«
Sloviti Zico, ki s svojim, morda najbolj nadarjenim rodom v zgodovini seleçaa nikoli ni osvojil naslova svetovnega prvaka, podobno kot bi brez naslova lahko ostal Neymar (v Katarju čez štiri leta bo imel 26-letnik bržkone zadnjo priložnost), je izpostavil odlično postavitev Belgijcev (4-3-3), v kateri je Marouane Fellaini opravil levji delež, ker ni pustil dihati Philippeju Coutinhu.
»Govorili smo o Japonski in zadnjem golu, ki jo je izločil s SP. A De Bruyne je zabil podobnega nam,« je še razčlenjeval tekmo Zico, ki je tako kot drugi ocenil, da se je močno poznala Casemirova odsotnost, in dodal: »Prvi gol je bil nesrečen, ampak ne bi smeli dopustiti, da bi tako visok igralec, kot je Kompany, neovirano prišel do strela na prvi vratnici.«


Zaušnica za Južno Ameriko


Direktor reprezentance in nekdanji član Arsenala in Valencie Edu Gaspar, je moral zaščititi glavnega zvezdnika Neymarja.
»Na SP je prišel v dvomih. Imel je padce in vzpone, bil močno kritiziran. V trenutkih, ko sem se več družil z njim, sem videl, da mu ni lahko. Ampak on je športnik, ki si zasluži le pohvalo. Ljudje so pozabili, da je bil poškodovan, skozi kakšno obdobje je šel, da bi na SP prišel čim bolje pripravljen. Le tri tedne je treniral brez bolečin. Ni lahko biti Neymar ali biti v njegovih čevljih,« je povedal Gaspar.
Brazilska nogometna stroka je domala enotna, da je treba opustiti logiko, da se z vsakim porazom razbije projekt in se vse začne znova, z novo improvizacijo in brez vizije, kakšen nogomet želi igrati Brazilija. Da je treba zadržati Titeja in hrbtenico moštva, saj da je napredek viden.


Spodrsljaj je imel tudi širši kontekst.


»Južna Amerika je dobila lekcijo Evrope. Realnost je, da Brazilija ni zmogla premagati Švice, Argentina Islandije, da sta Kolumbija in Urugvaj izpadli takoj, ko sta se soočili z na bolj višji ravni organiziranima tekmecema,« je zapisal najvplinejši in največji brazilski časopis O Globo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine