Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Macron prepeval s prvaki, rajanju na ulicah ni ne konca ne kraja

Letala so nebo nad Parizom obarvala v modro, belo in rdeče, navdušena množica pa je po več urah čakanja naposled dočakala svetovne prvake.
Emmanuel Macron je v predsedniški palači sprejel svetovne prvake, z njimi je zapel tudi marseljezo in zimzeleno I will Survive. FOTO: AFP
Emmanuel Macron je v predsedniški palači sprejel svetovne prvake, z njimi je zapel tudi marseljezo in zimzeleno I will Survive. FOTO: AFP
L. Z., M. P.
16. 7. 2018 | 16:01
16. 7. 2018 | 22:54
3:58
Pariz je pripravljen, da sprejme junake. Novopečeni svetovni prvaki so na letališču Charlesa de Gaulla pristali nekaj čez peto popoldan in se odpravili proti Elizejskim poljanam, kjer jih je čakalo več kot milijon privržencev. Galski petelini so že obiskali francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki jim bo podelil najvišja državna civilna odlikovanja, Red legije časti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

20.11: Emmanuel Macron je v predsedniški palači sprejel svetovne prvake, z njimi je zapel tudi marseljezo in zimzeleno I will Survive, ki je bila zelo aktualna ob prvem naslovu, ki ga je Francija osvojila pred dvajsetimi leti. Še posebej prešerno je bil, kot je že v navadi, razpoložen Paul Pogba, ki je reprezentančnemu kolegu N'Goloju Kanteju na čast prepesnil odo Elizejskim poljanam.



19.50: V znak zmagoslavja so nad Elizejskimi poljanami poletela letala in nebo obarvala z modro, belo in rdečo barvo.

Nebo nad Parizom. FOTO: AFP
Nebo nad Parizom. FOTO: AFP


19.47: Reprezentanca je že prispela v središče Pariza in veselo pozdravlja navijače, ki so se zbrali ob cesti.



19.05: Svetovni prvaki se zabavajo med vožnjo z avtobusom. Trenirke so zamenjali za elegantna oblačila, ki jih bodo še kako potrebovali, ko se bodo srečali s predsednikom Macronom.



18.01: Ni še podatkov, kako avtobus napreduje proti Elizejskim poljanam. Tam bo za varnost skrbelo dva tisoč oboroženih varnostnikov, ki jih je v ta namen dodatno angažirala francoska policija.

17.06: Letalo je pristalo in na letališču Charlesa de Gaulla sprožilo evforijo med navijači.

Navijači so nestrpno pričakovali pristanek letala. FOTO: AFP
Navijači so nestrpno pričakovali pristanek letala. FOTO: AFP




17.00 Letalo bi ob tej uri moralo pristati, a za zdaj o tem še ni podatkov. Gotovo pa je, da je avtobus, ki bo francosko nogometno reprezentanco odpeljal proti Elizejskim poljanam, že pripravljen.

Avtobus, ki ga čaka nadvse pomembna naloga. FOTO: AP
Avtobus, ki ga čaka nadvse pomembna naloga. FOTO: AP


16.55: Mestne oblasti so začasno spremenile imena postaj metroja. Postaja Victorja Hugoja je tako, denimo, postala postaja Victorja Huga Llorisa.



16.35: Množica na Elizejskih poljanah že nestrpno pričakuje prvake.

Na sprejem v Elizej je sicer povabljenih kakih štiri tisoč gostov, od nekdanjih športnih svetovnih prvakov, olimpijcev in paraolimpijcev do mnogih mladih upov. Zatem bodo novi nogometni zgledi skupaj z družinami povabljeni na večerjo v prestižni hotel Crillon nedaleč stran, od koder bodo, po programu, navijačem pomahali še z balkona. Ponosna Francija se jim z besedami — Hvala, Modri! — klanja na malone vsakem koraku. 

Mestne oblasti so prebivalce francoske prestolnice že opozorile, naj se izogibajo cestnemu prometu, ki bo danes dosti bolj obremenjen kot običajno.

Antoine Griezmann na moskovskem letališču. FOTO: AFP
Antoine Griezmann na moskovskem letališču. FOTO: AFP


Na izredne razmere so se začeli pripravljati tudi gostinci in prodajalci, ki so okrog svojih izložb namestili posebne zaščite. Dobro lekcijo so prejeli zadnjo noč, saj so izgredniki razbili precej trgovin in restavracij in pokradli številne stvari.

Francozi se svojim junakom zahvaljujejo na vsakem koraku. FOTO: AFP
Francozi se svojim junakom zahvaljujejo na vsakem koraku. FOTO: AFP


Hrvati, ki so jih Francozi v finalu svetovnega prvenstva ugnali s 4:2, so že pristali na zagrebškem letališču.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine