Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Avstralci želijo nagrado za trud

Avstralija bo v skupini C napredovala, če bo premagala Peru in bo Danska izgubila s Francijo
Avstralski kapetan Mile Jedinek je z edinima goloma tudi najboljši strelec reprezentance na SP v Rusiji. Foto AFP
Avstralski kapetan Mile Jedinek je z edinima goloma tudi najboljši strelec reprezentance na SP v Rusiji. Foto AFP
Gorazd Nejedly
10. 9. 2020 | 14:30
3:27
»Zaslužili bi si več točk. Manjkali so le goli,« je Nizozemec na klopi Avstralije Bert van Marwijk jasno dal vedeti, da njegova ekipa na prvih dveh tekmah v skupini C ni bila nagrajena za to, kar je pokazala. Poraz s Francijo (1:2) in samo točka proti Danski (1:1) jo je pripeljala v položaj, ko ni več odvisna samo od sebe.

Tudi če Avstralija v Sočiju premaga Peru, mora Francija, ki je že rešena vseh skrbi o napredovanju, biti boljša od Danske, da bi se Avstralija izognila nehvaležnemu nazivu simpatične, a nesrečne poraženke. Van Marwijk ima z usodnimi tekmami mešane izkušnje. Pred osmimi leti je na klopi Nizozemske vse do finala šel čez vse ovire tudi takrat, ko si Nizozemska ni zaslužila napredovanja, da bi jo v finalu v podaljšku premagala Španija z golom Andresa Inieste. Zaključno žogo pa je že prej imel v nogah Arjen Robben. Avstralijo je 65-letni strokovnjak prevzel pred svetovnim prvenstvom, potem ko se je razšel s Savdsko Arabijo, ki jo je popeljal v Rusijo.

Ne glede na razplet je Avstralija pokazala zelo visoko raven igre, Francija jo je ugnala s srečnim golom Paula Pogbaja, in jo le delček srečnega naključja loči od tega, da bi preskočila v višji razred ne le na lestvici FIFA, marveč tudi na domači lestvici priljubljenosti športov. Na njej tako kot »soccer« v ZDA zaostaja za tradicionalnima kriketom in avstralskim rugbijem.
Socceroos, kakršen je vzdevek reprezentance, upajo na srečen skupinski razplet in ponovitev leta 2006, ko so jih v osmini finala v podaljšku in z igralcem manj po čudežu izločili pozneje svetovni prvaki Italijani. Odočilni gol je z bele točke zabil Francesco Totti. Avstralija je takrat sploh prvič napredovala iz skupine. Na SP je zadnjič zmagala leta 2010, ko je v Južni Afriki ugnala Srbijo.
 

Upanje še tli


»Še vedno verjamemo in bomo, vse dokler ne bomo izgubili vsega upanja,« je optimist kapetan Mile Jedinek, član angleškega kluba Aston Viila po rodu Hrvat in strelec obeh golov Avstralije v Rusiji. Oba je dosegel z bele točke. Avstralska reprezentanca je imela v igralcih iz nekdanje Jugoslavije vedno močne adute, med njimi sta bila tudi znamenita brata slovenskih korenin Aurelio in Tony Vidmar. Prvi je bil dolgo kapetan, drugi je zbral več nastopov.
Van Marwijk si ne beli las z računicami. »Ne moremo vplivati na tekmo v Moksvi. Če Francija ne bo zmagala, nam tudi zmaga ne pomeni nič. Francozi niso blesteli v prvih dveh tekmah, a so zmagali. Mislim, da bodo želeli pokazati vsem, da upravičeno sodijo med največje favorite,« upa na pomoč tricolorov Nizozemec. Prvi vratar Mat Ryan je jasen. »Če ne bomo opravili svoje naloge in premagali Peru, je nesmiselno razmišljati o Francozih.«
Avstralija upa, ampak res lahko le upa. Realna nogometa razmerja sil govorijo v Perujev prid. Pa čeprav nogometaši z Andov nimajo več možnosti. Toda Peru je na lestvici FIFA na 11. mestu, Avstralija na 36.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine