Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Argentini finale mundiala tudi brez Messija

Nestor Pitana bo vodil že svojo peto tekmo v Rusiji in je absolutni zmagovalec med sodniki.
Pitana je krenil v sodniški milje pri 31 letih, dvanajst let zatem se mu bo uresničila življenjska želja slehernega sodnika. FOTO: AFP
Pitana je krenil v sodniški milje pri 31 letih, dvanajst let zatem se mu bo uresničila življenjska želja slehernega sodnika. FOTO: AFP
14. 7. 2018 | 11:30
14. 7. 2018 | 11:33
2:20
Moskva – Rusija 2018 je turnir evropskih reprezentanc, ki so še močneje pobegnile tekmicam z drugih celin. Rusija 2018 je tudi turnir odličnih sodnikov zunaj dežnika Uefe. Najmočneje sta opozorila nase Alireza Faghani in Nestor Pitana, ki mu je Fifa zaupala vodenje zadnjega dejanja v Moskvi.

Nestor Pitana bo vodil že svojo peto tekmo v Rusiji in je absolutni zmagovalec med sodniki. Zaznamoval je otvoritveno slovesnost med Rusi in Arabci, delil pravico še na treh tekmah, odlično se je odrezal v četrtfinalnem derbiju med Urugvajem in Francijo, četudi so mnogi opozarjali Fifo, da argentinski sodnik ne bi smel dobiti tekme urugvajskih sosedov. Toda prav v zahtevnem večeru, polnem ostrih štartov, simuliranja in prerivanja, je prikazal svojo najboljšo predstavo in bil za to nagrajen – s finalom mundiala! Pitana je posegel po VAR le enkrat, na tekmi Mehike in Švedske je potrdil namig videosodnika. Tudi s tem je dobil Fifine točke ... Varno je pripeljal v pristan neugodni evropski derbi med Hrvaško in Dansko.

Pitana je krenil v sodniški milje pri 31 letih, dvanajst let zatem se mu bo uresničila življenjska želja slehernega sodnika. Predstavlja zgodbo o uspehu, saj je dobil priložnost pod dežnikom Fife naključno, tik pred Brazilijo 2014, ko je zamenjal enega od neuspešnih rojakov. Jutri bo postal drugi sodnik v zgodovini mundiala, ki bo nadzoroval odprtje in finale – prvi je bil njegov rojak Horacio Elizondo, ki je leta 2006 za ta podvig prav tako dobil pet tekem.

Prva letošnja piščalka prihaja iz province Misiones ob tromeji s Paragvajem in Brazilijo, na igrišču mu pomaga dejstvo, da je vrhunsko pripravljeni profesor telesne vzgoje, ki pogosto komunicira z igralci in si med tekmo hitro zgradi avtoriteto. Bomo videli, ali bo potreboval pomoč VAR, ki je dvigoval prah junija, nato pa nepričakovano poniknil po tekmi osmine finala med Švedsko in Švico, ko ga je uporabil Damir Skomina.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine